Emtes Lastechniek leidt op tot lasser

Emtes Lastechniek leidt op tot lasser

Praktijkgericht en aantrekkelijk

Er is een grote vraag naar lassers. En zeker in de oostelijke regio staat de maakindustrie te springen om deze vakmensen. Het tekort wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat opleidingen lang duren en te theoretisch zijn; voor mensen die zich willen laten omscholen is dat onaantrekkelijk. Daarnaast verlaten jonge lassers de schoolbanken met een erkenning op zak in plaats van een laskwalificatie-certificaat waarmee ze het vak mogen uitoefenen. Door de kennis en kunde van twee gespecialiseerde bedrijven samen te voegen namelijk Emtes Werkgevers en Option1 Schweisstechnik is nu ook Emtes Lastechniek ontstaan, dat zich sterk maakt voor effectieve en praktijkgerichte lasopleidingen.

Option1 Schweisstechnik, het bedrijf van Zulfikar ‘Sly’ Kulacu, is als gespecialiseerd en gecertificeerd lasbedrijf al jaren actief in Nederland en Duitsland in de werktuigbouw, leidingwerk, industrie en infra- en installatietechniek. Hij vertelt: “Ik liep al jaren rond met het idee om ook in Nederland een onderneming op te zetten en mijn brede kennis van de laswereld te delen met anderen. Toen ik Marco Strijland leerde kennen was ik er snel uit dat we met onze bestaande ondernemingen en netwerken ook een sterk nieuw bedrijf in een krappe markt succesvol zouden kunnen starten.”

Sterk gegroeid
Emtes is zeker geen onbekende naam in de wereld van de industrie, werktuigbouw, installatietechniek en andere technische omgevingen. Het uitzendbureau Emtes Werkgevers in Enschede is al vele jaren succesvol door landelijk vakmensen met de juiste vaardigheden bij de juiste opdrachtgevers te plaatsen. Het bedrijf van eigenaren Marco Strijland en Sebastian van Hengel, onderscheidt zich daarmee als technisch uitzendbureau met een goed netwerk en vooral kennis van de verschillende technische omgevingen. Marco Strijland: “Emtes is sterk gegroeid. Tegelijkertijd vond ik ook tijd om iets nieuws op te zetten. Dat is nu samen met Sly Emtes Lastechniek geworden, een onderneming met twee kernactiviteiten: praktijkschool voor lastechniek en de productie van prefab stalen elementen.”

Nadruk op de praktijk
Aan de Tinsteden in Enschede vonden Marco en Sly een passend pand. Kulacu is als mededirecteur verantwoordelijk voor de lascursussen en daarnaast voor de productie in de prefab-afdeling. Als ervaren lasingenieur heeft hij alle benodigde certificaten en kent hij de laswereld als zijn broekzak: “Het is een geweldig vak waar ook wel een beetje geheimzinnig over wordt gedaan. Lassers behoren tot een aparte groep, een soort elite. Aan de andere kant is het geen moeilijk vak. Het is een techniek die je onder de knie moet krijgen en dat kan heel snel.” Strijland constateert dat de jeugd niet meer wordt geënthousiasmeerd om lasser te worden. “En het probleem is dat we straks geen vakmensen meer hebben. Veel vakmensen gaan met pensioen maar het wordt niet meer aangevuld; dat gat wordt steeds groter. Vandaar Emtes Lastechniek: wij willen mensen enthousiasmeren voor het vak. Ook mensen die zich willen laten omscholen.” Er zijn meer lasopleidingen maar de aanpak van Emtes wijkt af van de gebaande paden. Sly Kulacu: “Wat mensen afschrikt om lasser te worden zijn de langdurige opleidingen, doorspekt met veel theorie. Het is teveel theorie, de opleiding duurt maanden, soms jaren. Dat wil niemand. Zeker niet als je door omstandigheden werkloos bent geworden. Dan wil je snel weer aan het werk. Daarom richten wij ons veel meer op de praktijk en minder op theorie.” Daartoe heeft hij speciale modules samengesteld die zijn afgestemd op wat de cursist wil bereiken: “Je hebt niet een stapel lascertificaten nodig om een baan te vinden. Wij richten ons op wat er nu in de markt gevraagd wordt, het vinden van een baan is dan veel eenvoudiger en sneller. Natuurlijk moet je het in de vingers hebben en daarom leggen wij dus de nadruk op de praktijk. Uiteraard is er een deel theorie, maar dat is minimaal.”

Kansberoep
Bij Emtes Lastechniek zijn nu zes lascabines ingericht: twee voor Co2 lassen, drie voor TIG en een voor lassen met elektrodes. Het is de bedoeling om het aantal cabines snel uit te breiden. Daarnaast is er een theorielokaal en een werkplaats. Het lascentrum is daarmee volledig geëquipeerd om mannen en vrouwen op te leiden c.q. om te scholen. Want, zegt Strijland: “Vergeet niet dat lasser een kansberoep is. Je kunt eigenlijk direct aan de slag.” Dat zien inmiddels ook instanties als Werkplein en UWV in, die met grote interesse kijken naar het initiatief: omscholers, jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt of langdurig werklozen krijgen nagenoeg een baangarantie. Ook andere technische opleiders hebben reeds contact gezocht om samen te werken. Ook de werkgevers in de metaalindustrie, werktuigbouw, offshore en voedingsmiddelenindustrie zijn geïnteresseerd in de aanpak van Emtes Lastechniek. “Omdat je hier in een zeer korte tijd een certificaat kunt halen om bepaalde lastechnieken te mogen uitvoeren”, aldus Kulacu, die eraan toevoegt: “De laskwalificatiecertificaten worden door Weldmij onafhankelijk en volgens de ISO-richtlijnen beoordeeld.”

Maatschappelijke impact
De drie initiatiefnemers verwachten met Emtes Lastechniek maatschappelijke impact te kunnen maken; namelijk mannen en vrouwen de kans geven om een veelgevraagd vak uit te oefenen. Naast de praktijkschool biedt Emtes Lastechniek aan opdrachtgevers overigens ook de mogelijkheid om prefab elementen te produceren.

Marco Strijland tot slot: “Dat staat volledig los van de lasopleidingen en er worden geen cursisten ingezet. Al het laswerk wat wij in opdracht krijgen wordt door Sly geproduceerd. De opdrachten zijn overigens zeer divers: van exclusief laswerk of hoogwaardige profielen voor uiteenlopen toepassingen tot op maat gemaakte werkstukken. Gelast door een van de beste lassers van Nederland!”

>
>
>
WTC
Boers & Lem
Jongbloed
DiGi Signing
Westerhuis Verhuur