Kwaliteit blijft voor Drukkerij Roelofs doorslaggevend

Kwaliteit blijft voor Drukkerij Roelofs doorslaggevend

De grafische sector maakt geen makkelijke tijden door. De prijzen voor papier en inkt zijn omhoog geschoten en de energiekosten rijzen de pan uit. Sommige papierleveranciers stelden zelfs een quotum in voor het maandelijkse papierverbruik. Niettemin, bij Drukkerij Roelofs is er optimisme over de toekomst.  

Drukkerij Roelofs behoort tot een selecte groep van tien drukkerijen die in Nederland de toon aangeven. Dat is niet alleen de verdienste van het team, maar ook omdat is geïnvesteerd in een optimaal machinepark met vellenoffset-persen. Met de Heidelberg XL- 106 P.L 8 en de Man-Roland 5 en 8 kleuren drukpersen met een drukformaat van 72 x 102 cm is er de mogelijkheid om het meest uiteenlopende drukwerk in de allerhoogste kwaliteit te produceren. Van boeken en magazines tot kleurstalen en brochures. Daarnaast waren er ook de investeringen in duurzaamheid waarbij onder andere de lampen werden vervangen door ledverlichting. Het betaalt zich zeker in deze tijd terug, zegt directeur Martin Wermer: “Maar desondanks moeten we prijsstijgingen doorvoeren naar onze klanten. Leuk is dat niet maar wel de realiteit. En ja, ook reden tot zorg.” Ook bedrijfsleider Rob Buursen ziet de problemen: “Het is een lastige spagaat, ook voor onze klanten. Iedereen weet wat er speelt. Aluminium voor de offset-platen op de persen is duurder geworden, inkt is duurder geworden en toch moeten we voor onze klanten wel drukwerk maken. Gelukkig is de situatie nu iets aan het verbeteren.”  

Vakmensen

Voor de Enschedese drukker is kwaliteit maken een van de belangrijkste aspecten om de klanten te houden. Wermer: “En daar zijn we goed in: onze drukkers hebben de ervaring en zijn echte vakmensen. Voor een grote bouwmarktketen gaan wij bijvoorbeeld nu de kleurkaarten drukken die mensen meenemen om thuis de kleuren van de verf te bepalen. Ja, het klinkt als drukwerk waar geen hoge eisen aan worden gesteld, maar juist daar moet je kwaliteit leveren. Wij kunnen dat.” Buursen noemt de factoren waardoor Drukkerij Roelofs boven de middelmaat uitstijgt: “Ons bestaansrecht is de combinatie van kwaliteit, snelheid en service. En natuurlijk de mensen, want die leveren die kwaliteit. De snelheid kunnen we realiseren door onze drukpersen op de juiste manier in te zetten voor de opdrachtgevers. En tot slot service: dat betekent dat we altijd klaar staan om klanten te helpen. Of soms een collega-drukker waar een pers kapot is gegaan.” Het is ook een kwestie van flexibel zijn, vult Martin Wermer aan: “We drukken magazines, zoals TOM en Twentelife. Niet altijd wordt de afgesproken drukdatum gehaald. Daar zijn tal van oorzaken voor. Maar door onze flexibiliteit en de persen kunnen we ons snel aanpassen. We hebben niet voor niets een Heidelberg Speedmaster die 18.000 vellen per uur drukt in één drukgang. Ook een investering waarmee we ons verder onderscheiden.”  

Andere dimensie

Zoals een drukker het graag ziet, staan de persen nooit stil. Ook bij Roelofs in Enschede worden in drie ploegen de meest uiteenlopende producten gemaakt. Het totale oeuvre gaat van brochures tot productfolders, van corporate jaarverslagen tot kleurkaarten, magazines en boeken. Of daar verandering in gaat komen nu nieuwe generaties ertoe neigen informatie digitaal te lezen, daarover maken Wermer en Buursen zich geen zorgen. Rob Buursen: “Ik ben er zeker van dat ook in de toekomst mensen het fijn vinden om een papieren boek of brochure of ander drukwerk in handen te hebben. Het heeft een andere dimensie, het is qua kleuren en uitvoering toch van een andere klasse. Neem de kunstboeken die wij maken, dat zijn op zich al kunstwerken.” Ook Wermer toont zich optimistisch: “Of het reclamedrukwerk is of een fotoboek, het papieren product heeft meer impact. Bladen, bijvoorbeeld TOM en Twentelife, kom je overal tegen, liggen op leestafels. Het bereik is dus niet alleen groot maar de doelgroep ook breder.” Hoewel daar vooralsnog niets op wijst, verwacht Martin Wermer wel dat op termijn het ‘vluchtige’ drukwerk minder wordt. “Dan praat je echt over eenvoudige folders of flyers. Maar de luxere producten, het hoogwaardige drukwerk, zoals wij dat bij Drukkerij Roelofs verzorgen, daar is de komende decennia absoluut vraag naar. Dus ben ik ondanks de financieel lastige tijd optimistisch? Ja, want ik heb vertrouwen in onze mensen en ons bedrijf dat we deze periode doorkomen.”

>
>
>
Westerhuis Verhuur
WTC
Jongbloed
Boers & Lem
DiGi Signing