Familiebedrijf Olde Kalter "Honderd jaar met de tijd mee"

Familiebedrijf Olde Kalter "Honderd jaar met de tijd mee"

De firma Olde Kalter in Hengelo bestaat honderd jaar. Een feit dat gevierd wordt met een feest en met de koninklijke onderscheiding Hofleverancier. Of met dit predicaat het Koninklijk Huis de Hengelose onderneming nu gaat inschakelen voor het huren van een container is twijfelachtig. De directie verwacht het ook niet: “We zijn voornamelijk actief in de oostelijke regio.”

Honderd jaar geleden in 1923 begon de vader van de latere vier broers Olde Kalter met een bescheiden transportbedrijf: vanuit Nederland werd met paard en wagen boomstammen naar Ahaus vervoerd voor de klompen en lucifer industrie, zegt Gerald Visscher. Hij is een van de vier huidige directieleden die het bedrijf leiden: “De groei van Olde Kalter kwam na de oorlog. Er moest puin worden geruimd en daarna begon de wederopbouw en de uitbereiding van verschillende stadswijken van Hengelo. En wij zijn meegegroeid. Er kwamen meerdere vrachtwagens en een draadkraan, we werden actief in grondverzet en containerverhuur en later afvalvervoer en verkeerstechniek.”

Vier kapiteins

In 1993 namen Gerald Visscher en zijn zwager Gerard Everink het bedrijf over van de tweede generatie. Sinds 2012 is de vierde generatie toegetreden met de zoon van Gerard Everink, Marc Everink. Later kwam ook de zoon van Gerald, Leon het team versterken. Vier kapiteins op het schip blijkt te kunnen, zegt Leon: “We doen het samen, dat is de mentaliteit hier. Wel heeft eenieder zijn eigen specialisme”. Marc bestiert hoofdzakelijk het grondwerk en de verkeerstechniek, waarbij Leon en Gerald zich hoofdzakelijk bezighouden met de planning van containers en transporten. Gerard is al enige tijd teruggetreden, maar is nog vaak te vinden op de zaak, voor calculatie- en advieswerk. In 1965 werd de eerste afzetcontainer aangeschaft, op dit moment heeft Olde Kalter er een zeer gevarieerd en behoorlijk aantal beschikbaar. Containers voor onder meer puin, zand en bouwafval, maar ook kleinere containers voor bedrijven die hun afval laten vervoeren door Olde Kalter. Gerard Everink noemt de cultuur binnen het bedrijf een belangrijk speerpunt. “Als directie staan we niet naast maar op de werkvloer, we werken zelf mee en weten hoe het reilt en zeilt. En daarnaast zijn we een bedrijf om prettig bij te werken. De onderlinge sfeer is goed en de lijntjes kort.”

Betrokken, flexibel en servicegericht

In 2010 zag Olde Kalter ook kansen in de verkeerstechniek. Bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden, festivals, evenementen en calamiteiten zorgt en begeleidt Olde Kalter de verkeersstromen. “We zijn betrokken, flexibel en servicegericht. Dat waarderen onze klanten: of het nu een van de bijna 200 aannemers is waar we voor werken, een particulier die een container wil huren, een MKB-bedrijf waar wij het afval voor vervoeren, of een wegafzetting plaatsen; wij staan klaar voor onze klanten”, aldus het directieviertal. Marc Everink verwacht dat in de komende decennia de grootste verandering in het transport en grondverzet zelf zit: “We zullen nog meer milieubewust moeten gaan werken in het kader van duurzaamheid. Dat zijn forse investeringen. Het zal lastig zijn maar aan de andere kant: we gaan al honderd jaar vooruitstrevend met de tijd mee.”
>
>
>
haringparty2024
CuliRally
TOM's Rally