Een eeuw grafische innovatie "Drukkerij Roelofs jubileert"

Een eeuw grafische innovatie "Drukkerij Roelofs jubileert"

De grafische sector kenmerkt zich door een voortdurende innovatiedrang. Vanaf een simpele degelpers tot rotatiedruk en offset is het een lange en dynamische reis geweest. Drukkerij Roelofs heeft een deel van die ontwikkeling ook meegemaakt, Het bedrijf mag zich na honderd jaar rekenen tot de modernste drukkerijen van ons land. Een unicum in een sector die vaak geplaagd wordt door faillissementen, fusies en krimp.

 Bij Drukkerij Roelofs in Enschede is de dynamiek voelbaar in de hal met drukpersen. Het is, hoe toepasbaar, druk en er wordt gewerkt in drie ploegen. Directeur Martin Wermer vindt dat de medewerkers alle eer toekomt: “We hebben alle veranderingen en ontwikkelingen in de grafische wereld doorgemaakt en overleefd. Daarvoor moet ik ons team absoluut complimenteren.”

Die veranderingen hebben zich wat Roelofs betreft afgespeeld in een tijdsbestek van een eeuw. Opgericht in oktober 1923 door de toen 25-jarige Gradus Roelofs uit Lonneker. Hij legde een stevig fundament voor de drukkerij, destijds gevestigd aan de Voortsweg in Enschede. Tijdens de oorlog werd het bedrijf gebombardeerd en kwam het stil te liggen; mede omdat hij weigerde drukwerk voor de Duitse bezetters te maken. Na de oorlog werd het bedrijf herbouwd met, zoals de historie vermeld, gebruikte bouwmaterialen. Na het overlijden van oprichter Roelofs gaat het bedrijf over naar een van de zonen, Gerardus. In 1986 ontstond, waarschijnlijk door een inbraak, een brand en verhuisde het bedrijf naar de Gronausestraat. De derde verhuizing van Drukkerij Roelofs is naar de Josink Esweg. Martin Wermer is dan al eigenaar van het bedrijf, waar nu ook de Amersfoortse drukker Wilco voor de helft in participeert.

Wermer: “Die honderd jaar is een periode waarin het grafisch bedrijf over de hele linie veranderingen heeft meegemaakt. Je ging van boekdruk naar offset, naar steeds snellere persen en de vraag naar nog hogere kwaliteit. Het bewijs van die veranderingen zie je hier in de drukkerij.” Hij wijst op het moderne machinepark met twee Manroland drukpersen en een Heidelberg Speedmaster die per uur 18.000 vellen kan bedrukken. Die snelheid is tegenwoordig nodig om aan de eisen van de klanten te voldoen. Bedrijfsleider Rob Buursen: “Dankzij de drie persen zijn we flexibel en kunnen snel leveren met een hoge kwaliteit. Je moet meebuigen met de opdrachtgever in deze tijd. De consequentie is dan dat je aanlevertijden korter worden of op het laatste moment nog aanpassingen moet kunnen verwerken.”

Vitaliteit
Dankzij de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, staat de eeuwling in de top tien van grafische bedrijven in ons land. De visie van Martin Wermer heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen, zegt Buursen: “Door hem zijn we een toegankelijk bedrijf met een goede flow. Hij geeft iedereen de ruimte om de taken in te vullen en wat zeker meetelt is dat hij nooit op de rem heeft getrapt en op de goede momenten heeft geïnvesteerd.” Wendy van Erp is de duizendpoot van de drukkerij: van personeelszaken tot administratie, directiesecretaresse en ‘koffiedame’ en verantwoordelijk voor vitaliteit en gezondheid. “Er wordt in drie ploegen gewerkt. Dat is een zware belasting. Daarom doen we health checks en werkplekanalyses en onderzoeken of er met de huidige middelen nog verbeteringen mogelijk zijn om fysieke klachten te verhelpen of te voorkomen. Duurzame inzetbaarheid blijft een actueel thema”, aldus Wendy van Erp. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vraagt aandacht. Honderd jaar geleden, lagen dergelijke thema’s nog achter de horizon verscholen. Ook dat is een eeuw vooruitgang.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally