Het succes van het eigenzinnige Stadslab

Het succes van het eigenzinnige Stadslab

Toen Jeroen Bos tien jaar geleden in een rafelige uithoek van het voormalige Indië-complex zijn Stadslab begon, kon hij eerder rekenen op hoon van zijn horeca-collega’s dan bijval. Inmiddels is het 2022 en het Stadslab met de bijbehorende trattoria is een geliefde hotspot. Niet alleen voor de wijkbewoners, maar voor alle burgers, boeren en buitenlui.

Nee, spijt dat hij zijn Almelose kookstudio annex winkel inruilde voor dat stukje industrieel erfgoed waar ooit de weefgetouwen van Nijverdal-Ten Cate stonden, nee, geen moment. Het past ook bij de uitbater die zelf een relaxte houding heeft en die sfeer ook nadrukkelijk overbrengt. Een sfeer die kan worden omschreven als eclectisch; banken met ruches uit de jaren vijftig, stoelen uit de tijd dat het woord ergonomie nog uitgevonden moest worden, in elkaar getimmerde bars en oude bakfietsen die fungeren als ‘mini foodtrucks’. Een ambiance waarin mensen zich thuis voelen, zegt Bos: “Ikzelf ook trouwens, het is down to earth. Het is niet van de brouwerij, we groeien op eigen kracht en doorzettingsvermogen.”

Reduce, re-use en recycle
Een belangrijk thema voor Bos en zijn team is ‘reduce, re-use en recycle’. “Dat zie je dus aan het meubilair, maar ook in andere elementen. We timmeren zelf een bar van Douglas-hout die je later weer kunt hergebruiken. En we hebben onze eigen groentetuin net buiten Almelo. Onze koffie komt ook uit Almelo, het bier uit Albergen. Het is ook een stuk storytelling wat we hier doen.”
Een belangrijke tak wordt gevormd door de zakelijke activiteiten. “Alle dagen van de week worden hier vergaderingen gehouden, bedrijfsfeestjes, recepties, presentaties. Zowel ondernemingen als non-profitorganisaties weten ons inmiddels te vinden”, aldus Jeroen Bos: “Ik denk dat het veel partijen aanspreekt dat we hier de menselijke maat behouden: gastvrijheid moet echt zijn.”
Natuurlijk serveert het Stadslab op wens ook lunches en buffetten voor de vergadertijgers, maar vanaf vrijdagmiddag zijn ook de particuliere gasten welkom. Met de toevoeging van de Trattoria kreeg het Stadslab culinair gezien een nieuwe dimensie: “Het is een succes en mensen komen met hun gezin en de hond gezellig mediterraans eten: anti pasti, pizza maar ook een salade. Op het terras met uitkijk over het nieuw aangelegde water en stadsstrand.

Op het water
Op die waterplas kunnen de gasten ook suppen of kanovaren. En sinds kort beschikt het Stadslab ook over een borrelboot: “Voor tien mensen. Lekker een koelkastje aan boord, hapjes en een ijsemmer met bubbels. Je vaart zo het Almelo-Nordhornkanaal of de Zijtak Twentekanaal in. Drie sluizen verder en de hele wereld ligt voor je open”, aldus Bos die eraan toevoegt dat de actieradius van de accu daartoe wel te beperkt is…

Met in totaal 500 vierkante meter evenementenruimte, verdeeld over drie zalen, met lifecooking en bierproeverijen en natuurlijk a la carte heeft Almelo een bijzondere uitgaansgelegenheid. Een formule die hij nog verder wil uitbouwen: “Onze unieke visie moeten we meer uitdragen, want ik merk dat mensen dat waarderen.”

>
>
>
Boers & Lem
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
DiGi Signing
WTC