Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven

Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven

Ontvangt het predicaat Hofleverancier

Al 250 jaar strijken gasten neer in Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven of op het terras. Dat kunnen niet heel veel horecagelegenheden in het land zeggen en dus was het ‘jubileum-waar-je-u-tegen-zegt’ voor exploitanten Alco en zijn vrouw Evelyn van Berkel reden om voor het predicaat Hofleverancier te gaan. En het lukte: Koning Willem-Alexander kende het predicaat toe en Carelshaven mag vanaf nu het Koninklijk Wapen voeren.


Thee in de salon

“Om trots op te zijn”, vindt Alco van Berkel. “Want Hofleverancier word je niet zomaar: het bedrijf moet van een zekere status en betekenis zijn voor de samenleving en uiteraard van onbesproken gedrag zijn. We vinden het passen bij de uitstraling van Carelshaven; kwalitatief hoogstaand. Een eervolle erkenning dus en bovendien is er ook altijd wel een link met het koningshuis geweest. Al in 1837 logeerde Koning Willem II er op weg naar Rusland, Prins Bernard was er kind aan huis want hij jaagde op landgoed Twickel en Koningin Juliana dronk thee in de salon.”
Om in aanmerking te komen voor het predicaat, doken Alco en Evelyn verder de geschiedenis van Carelshaven in. “Er moest bewijs geleverd worden dat het bedrijf inderdaad al 250 jaar bestaat.” Samen met archivaris Redmer Alma van Twickel, doken ze in de oude papieren en foto’s. “Het was geweldig om zó veel te weten te komen over de geschiedenis. Natuurlijk wisten we al wel wat, maar de verhalen die naar boven zijn gekomen, zijn echt het vermelden waard.”

Granaatscherven en een spook
Hij doelt bijvoorbeeld op de granaatscherven die zijn gevonden in de oude eik (volgens de overlevering al twee jaar vóór de bouw van Carelshaven geplant) uit de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van het Beumerskerkhof dat naar boven kwam tijdens het graven in de boeken. “De plek waar Nicolaas Böhmer, bode en herbergier van Carelshaven, begraven is tussen de Twickelervaart en de Oelerbeek, is nog steeds te zien als je vanaf Twickel het Bornsevoetpad afloopt. Hij is in 1795 door Franse soldaten gefusilleerd en zou er nu als spook rondwaren.”
Deze en nog veel meer wetenswaardigheden staan in een magazine dat Alco en Evelyn hun gasten aanbieden, want net als 250 jaar geleden, weten mensen uit binnen- en buiteland de weg naar Carelshaven nog altijd prima te vinden. In 1967 was Carelshaven zelfs één van de oprichters van de Alliance Gastronimique Neerlandaise, het oudste samenwerkingsverband van kwaliteitsrestaurants in Europa met als doel het culinaire niveau in Nederland naar een hoger plan te brengen.

Zes generaties
“Het is een prachtbedrijf”, vindt Alco. Hij nam samen met Evelyn acht jaar geleden het roer over van de familie Kluvers. Die familie runde voor hen zes generaties lang de voormalige schippersherberg, die van oorsprong diende om schippers in de haven aan de Twickelervaart onderdak te bieden. “De kwaliteit is hoog. Mensen die bij ons komen, gaan voor de hele beleving. Negentig procent van onze hotelgasten dineert ook in ons restaurant”, vertelt Alco die door JRE vorig jaar werd uitgeroepen tot gastheer van het jaar. “Ook al zo’n eer”, vindt hij. “Het is een vereniging van jonge restaurateurs die hun talent en passie voor gastronomie delen. De vereniging telt meer dan 350 restaurants en 160 hotels verspreid over vijftien landen. Heel mooi dat collega’s je waarderen, dat zegt wel wat.” De passie van Evelyn en Alco is dan ook van het begin van de overname door het stel in 2014 tot nu volop aanwezig. “Toen we het overnamen, was het enigszins gedateerd, wij hebben het bedrijf - met behoud van en respect voor de oude elementen – naar de 21e eeuw getild. In 2014 was de eerste renovatie, in 2016 werden de eerste tien hotelkamers verbouwd en sindsdien volgt ieder jaar een nieuw project, met als laatste nieuwe aanwinst de volledig nieuwe keuken in februari van dit jaar.”

Ambities en een ster
Ambities zijn er ook bij Alco en Evelyn. In 2017 namen ze Oranjerie Ruurlo over en in 2019 behoort ook De Zwaan tot ‘Van Berkel Hospitality’. Droom is nu nog om de Michelinster die Carelshaven tussen 1972 en 1986 had, te heroveren. “We staan nu weer in de Michelingids en met het topteam met enorme vakkennis dat we nu hebben hopen we dat het ons binnen enkele jaren zal lukken om de felbegeerde Michelinster terug te krijgen bij Carelshaven. Maar: het belangrijkste blijven onze gasten. We willen zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met ons bedrijf en hen een paar keer per jaar een geweldige culinaire avond uit laten beleven of een geweldig culinair weekend onder ons gastvrije dak.”

>
>
>
Elferink & Kortier