Sociaal impact ondernemen

Sociaal impact ondernemen

ROZ stimuleert

Voor veel bedrijven is ondernemen met sociaal impact nog een vaag begrip. Toch zouden ondernemers er een hoge prioriteit aan moeten geven omdat de vele facetten van groot belang zijn; voor nu maar ook voor de toekomst. Daarom besteedt ROZ, het regionale adviesorgaan voor zelfstandige ondernemers, al enkele jaren aandacht aan ondernemen met sociaal impact.

Marte Di Prima en Ilse van den Brand begonnen in 2016 onder de vlag van ROZ als adviseurs sociaal ondernemen. Inmiddels zijn meerdere starters en bestaande ondernemers overtuigd dat sociaal ondernemen loont. “Omdat je onderneemt vanuit je intrinsieke motivatie om sociaal impact te maken. Zowel naar consumenten maar ook naar je medewerkers, stakeholders en je toeleveranciers. Je draagt bij om de wereld een beetje beter te maken.” Er zijn tal van aspecten verbonden met sociaal ondernemen. Milieu en duurzaamheid uiteraard, maar ook personeelsbeleid en consumentenvertrouwen. Marte Di Prima: “De consumenten pikken geen leugens meer over producten. Ben je als bedrijf nog aantrekkelijk voor medewerkers? Denk je na over je footprint? Je zult veel dingen over een andere boeg moeten gooien want komende generaties worden nog veel kritischer.”

Maatschappelijke impact

Voor ondernemers die de stap naar maatschappelijke impact willen maken bieden Marte Di Prima en Ilse van den Brand een aantal mogelijkheden. Ten eerste vinden op het kantoor van ROZ in Hengelo regelmatig ‘Inspiratiesessies Sociaal ondernemen’ plaats. Hier kunnen zowel starters als gevorderde ondernemers terecht met vragen en krijgen zij aan de hand van praktijkvoorbeelden meer inzicht en informatie over sociaal impact ondernemen. Bijvoorbeeld over een inclusieve arbeidsmarkt en de ondersteuning van ROZ. Wie geïnspireerd is geraakt door de kennismaking kan de training ‘Van idee naar sociale onderneming’ volgen. Deze training bestaat uit drie modules van drie uur. Alle aspecten van het sociaal ondernemerschap worden behandeld. Dat zijn onder andere het opstellen van een Social Business Model Canvas, waardepropositie, verdienmodellen van sociale ondernemingen en financiering. De trainingen worden gegeven door Marte Di Prima en Ilse van den Brand.

Impact meten

Omdat de urgentie van sociaal impact ondernemen groeit en meer ondernemers en starters zich erin verdiepen is een derde training toegevoegd, namelijk ‘Impact meten’. “Want je kunt wel zeggen dat je verantwoord of sociaal onderneemt, maar je moet dat wel waarmaken en meten. Zoals Marte zegt: jouw klanten of toeleveranciers worden steeds kritischer”, vertelt Ilse van den Brand. “Bovendien moet je, als je sociaal impact maakt, dat ook vertellen en uitdragen. En hoe weet je dan of jouw boodschap gehoord wordt. Daarvoor hebben wij ‘Impact meten’ als nieuwe lesmodule toegevoegd.” Onder andere wordt geleerd hoe de ondernemer of starter impact moet meten en hij of zij door storytelling de impact onder de aandacht kan brengen bij publiek en stakeholders.

Daarmee is het nog niet af. Want naast deze trainingen en gastlessen op Saxion over sociaal impact ondernemen, wil ROZ ook via andere kanalen de regionale ondernemingen, die impact willen maken, aan een voorsprong helpen. Zo worden bijeenkomsten gepland over sociaal impact ondernemen en staat zelfs een speciale netwerkclub met de naam Impact Oost klaar in de startblokken. “Een platform om on-en offline te netwerken en alles te weten te komen over dit onderwerp”, zegt Marte Di Prima tot slot: “Het is ook een platform om in te kopen en daarbij betere en duurzame keuzes te maken. Want sociaal impact ondernemen is geen goed doel, het is ook een verdienmodel.”

>
>
>
CuliRally