Handelsbanken zet in op duurzaamheid: "We willen ons steentje bijdragen"

Handelsbanken zet in op duurzaamheid: "We willen ons steentje bijdragen"

Het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten, heeft meer en meer impact op de bancaire wereld. Duurzaamheid, de energietransitie en het opwekken van groene stroom; het zijn de kernpunten waarmee banken worden geconfronteerd. En terecht, zegt Martijn Peters van Handelsbanken: “Er moet een ommekeer komen.”  

De energietransitie en andere factoren die zorgen voor een groenere wereld zijn doorgedrongen tot in de bestuurskamers van de banken. Ook het Zweedse Handelsbanken heeft de handschoen opgepakt, zegt Martijn Peters, directeur van het Enschedese regiokantoor: “Handelsbanken wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat geldt voor huisvesting, auto’s. We willen en kunnen niet wegkijken en moet daarom wel een steentje bijdragen aan het milieu.” Zelf heeft het bankkantoor in Enschede deze zaken op orde na een grondige verbouwing en beschikt het pand al over label A, terwijl label C vanaf 1 januari 2023 verplicht is voor kantoorpanden. Overigens wordt er nog extra geïnvesteerd in duurzame maatregelen, zegt Peters: “Er komen binnenkort nog zonnepanelen op het dak en afvalstromen worden inmiddels gescheiden.”

Ommekeer

De aanpak waar Handelsbanken voor heeft gekozen is min of meer exemplarisch voor wat banken in het algemeen kunnen doen. Het vraagstuk is immers of een bank zich kan permitteren om slecht gebouwde en geïsoleerde panden, van woningen tot kantoren, nog te financieren. “Dat betekent dat we steeds kritischer worden in het acceptatiebeleid. Is het financieren van een pand dat eigenlijk niet meer te verduurzamen valt, maatschappelijk nog wel verantwoord?” Voor Handelsbanken is die vraag grotendeels wel beantwoord. Er moet een ommekeer komen in het beleid en dat is een maatschappelijke taak van de bancaire wereld, zegt Martijn Peters: “Wij nemen die afspraken van het Parijse klimaatakkoord serieus en zien dat andere banken dat ook steeds meer doen.” Herfinancieren van duurzaam vastgoed is eenvoudiger in deze periode. De bank zal de financiering onderzoeken van woningen en commercieel vastgoed die duurzaam zijn of waarbij geinvesteerd wordt in verduurzaming en waar nodig faciliteren. “Waarbij wij ons uiteraard wel concentreren op waar we goed in zijn”, aldus Peters.

Duurzame labeling

Het is positief dat ondernemingen en organisaties er van doordrongen zijn dat duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Handelsbanken wil daar in meedenken en bijdragen. “Omdat we verstand hebben van vastgoed”, zegt hij: “Als je praat over duurzame labeling dan moet je wel zelf de kennis en kunde in huis hebben. En dat kan zelfs bij oude panden die dramatisch slecht zijn en die je toch kunt transformeren naar een duurzaam pand. De Melkhal in Enschede is een voorbeeld en heeft nu een Breeam Excellent-certificering.” Bij vastgoed dat in de ontwikkelingsfase verkeert ligt het natuurlijk anders: “Dat is vanzelfsprekend duurzaam: geen gasaansluiting, warmtepompen, zonnepanelen.”

Terugverdientijd

Veel vastgoedinvesteerders en eigenaren peinzen zich suf over de kosten van verduurzaming en terugverdientijd. Het moet immers binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid blijven. “De eigenaar wil uiteraard een aantrekkelijk energielabel en niet een pand dat door de hoge energieprijzen niet verhuurbaar is. En hij wil uiteraard dat een exit een mooi rendement oplevert. Kijk je naar ons kantoor in Enschede, dan is het nu state of the art. Dat vinden we nodig, omdat je je klanten soms een zetje moet geven. We geven een voorbeeld en laten onze maatschappelijke betrokkenheid daarmee zien.” “We moeten wel want iedereen realiseert zich dat door de inval in Oekraïne niets meer vanzelfsprekend is. Ook de prijs van energie niet. We moeten daarom werken aan oplossingen voor de lange termijn want hoe je het wendt of keert : de wereld verandert”, besluit Martijn Peters van Handelsbanken.

>
>
>
Elferink & Kortier