MSG brengt je meer

MSG brengt je meer

Maar liefst 73 procent van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maakt MSG tot een sympathieke zakenpartner. Dus rijst de vraag: is het dankzij dat imago dat het logistieke bedrijf nog altijd groeit in deze uitdagende en snel veranderende markt? We vroegen het directeur-eigenaar Arjan Kleizen.

MSG verwerkt en bezorgt zakelijke pakketten en post in Oost- en Noord-Nederland. “Daarnaast verzorgen we reguliere- en spoedritten door heel Nederland en naar het buitenland.” De roots van MSG gaan al zo’n dertig jaar terug. Maar de basis voor het huidige karakter wordt gelegd in 2012, als Arjan aan het roer komt te staan. Tot dat moment werkte hij voor DCW (Deze Combinatie Werkt) de sociale of beschutte werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Bij mijn overstap heb ik de post en koerierstak van DCW – zo’n 65 mensen – ingebracht bij MSG. Inmiddels is het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uitgegroeid naar zo’n 365 op een totaal van 500.”

Omdenken
De meeste van hen zijn nog altijd via DCW gedetacheerd bij MSG. Maar dat aantal neemt af. De overheid wil dat werknemers en werkgevers straks alleen nog rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. Zonder tussenkomst van een Sociale Werkplaats. “Dat is voor veel bedrijven heel lastig, terwijl wij juist andersom denken”, vertelt Arjan. “Pas als het werk niet door iemand met een afstand gedaan kan worden, komt er een andere kracht. Wij kijken naar de mens waar anderen zeggen: Dit is je werk en daar heb je drie uur voor, maken wij het werk passend aan de mensen.”  

Het sympathieke broertje
MSG is goed voor zo’n 12 miljoen euro omzet op jaarbasis. En die omzet groeit nog steeds. Ondanks corona, ondanks de uitdagingen in de markt. “Natuurlijk helpt het maatschappelijk verantwoord ondernemen ons”, vertelt Arjan, “maar daarnaast hebben we een ijzersterk product. Als je dat niet verkoopt… grap ik weleens op de salesafdeling. Ga maar na: naast dat we een sociaal bedrijf zijn, hebben we ook een heel scherpe prijs. En onze klanten worden altijd persoonlijk te woord gestaan. Als je weleens met de robots van logge logistieke organisaties zoals PostNL hebt gebeld of gechat, weet je precies wat ik bedoel.”

Bloomon en schoolfruit

“Elke week staat hier een ongelooflijke hoeveelheid bloemen. Voor het eigentijdse Bloomon bezorgen we boeketten bij hun klanten in Oost- en Noord-Nederland. Net als voor een aantal andere grote logistieke klanten. Voor het ministerie brengen we schoolfruit naar zo’n 750 scholen in het hele land. Voor grote zorgorganisaties als MST, Carint Reggeland, Livio en de gemeentes Hengelo en Enschede bijvoorbeeld bezorgen we de vaak tijd-kritische post en nemen de uitgaande post mee retour. Inmiddels zijn er ook diverse plekken waar je post kunt inleveren. En daar horen dan weer eigen MSG-postzegels bij. Samen met een landelijk netwerk van subcontractors bezorgen we die post, en straks hopelijk ook pakketten, in het hele land.”

Groen- groener – groenst
“Dat maatschappelijk verantwoorde zit dus wel een beetje in onze genen”, vertelt Arjan. “Maar we constateerden dat er voor het milieu nog wel een tandje bij kon. Een van die stappen was het oprichten van Miles, een slim systeem dat koeriers en klanten aan elkaar ‘matcht’ via de gps-coördinaten van de koerier. Dat scheelt nogal wat lege kilometers en dus CO2-uitstoot. Daarnaast ruilen we dit jaar zes dieselbussen in voor elektrische busjes. Bovendien hebben we inmiddels zo’n 50 fietskoeriers in de binnenstad van Enschede.”
 
The Last Mile

Dat klinkt voor de een als een spannende film. Voor de ander als een traject dat eindigt. Maar niets is minder waar. The Last Mile is een project dat al enige tijd leeft binnen MSG. “Het is de hoogste tijd om de pilots te lanceren. Het idee is dat we aan het begin van een industrieterrein een eigen hub plaatsen: een goed bereikbaar, bemand verzamel- en distributiemagazijn. Concullega’s, zowel de zogenaamde grote wielen maar ook de kleine marktpartijen rijden tot aan de hub. Daar verzamelen we alles per klant en rijden vervolgens met een klein, elektrisch voertuig naar de klant. Op momenten dat hij dat wil. Zo clusteren we het aantal bestelbusjes in zo’n gebied zo optimaal mogelijk. De uitgaande pakketten en post nemen we weer mee terug. Dat is een win-win situatie voor iedereen. Qua efficiëntie, qua duurzaamheid en qua klantvriendelijkheid. De volgende, of liever nog gelijktijdige stap is om zo’n hub ook aan de rand van de binnensteden en in woonwijken te plaatsen.”

Fietskoeriers

Door het inschakelen van een fietskoerier van MSG help je het milieu. Het is helemaal CO2-neutraal. En je pakket? Dat wordt altijd op tijd, ongeacht files, omleidingen en wegopbrekingen, bezorgd.
 
Facts & figures
- Aantal fietskoeriers: 50 en dat aantal groeit nog steeds  
- Aantal klanten: 70 en er komen er elke dag meer bij  
- Aantal apotheken als klant: 4
- Eten: altijd warm en vers
- Spoedzending: binnen 30 minuten aan je deur
- Pakketten tot zo’n 25 kilogram
- Gemiddeld 100 pakketten per werkdag
- Tussen 8:00 en 22:00  

>
>
>
Eurorisk
EY
Jongbloed
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur