Quotum

Quotum

En plotseling is er weer opschudding: er moeten snel meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Er wordt zelfs van een quotum gesproken. Dat zou je als vrouw toch ook als een zware belediging kunnen opvatten; dat er voor jou een quotum wordt vastgesteld… Maar goed, het lijkt mij weer zo’n staaltje Randstedelijke oproer waar alles en iedereen ineens achteraanholt. Ik moest ook denken aan de onbetaalbare grap van Jan Riesewijk over ‘die westerlingen’: ai in Amsterdam acht halve liters drinkt bi’j alcoholist, in Twente bi’j de chauffeur!

Natuurlijk gun ik vrouwen van harte een topfunctie in het bedrijfsleven en dat zal voor de diversiteit ook zeker goed zijn. Ook al omdat er dan een andere dynamiek ontstaat. Maar we doen er hier wat minder opgewonden over dan in het westen. Gewoon omdat het kan en gebeurt. Kijk naar Annemarie Terpstra die in deze TOM wordt geportretteerd als directielid van de Combi Terminal Twente. Een positie waar je een vrouw niet snel zou verwachten. Maar Terpstra is een nuchtere Twentenaar met sterke roots in Friesland. Dat levert een aangename combinatie op van Friese trots en Twentse bescheidenheid. Dat siert haar, want ze heeft een hekel aan dikdoenerij en bewijst in de praktijk, om dat cliché toch even te gebruiken, dat ze haar mannetje staat. Tussen een ijzeren omgeving van containers, vrachtschepen en opleggers en vooral kerels manoeuvreert ze behendig door. Voor haar vak heeft ze niet specifiek gestudeerd, maar wel de ervaring en kunde. Want je hoeft niet ergens voor te studeren als je maar passie hebt en het werk leuk vindt, luidt haar visie. En met haar deskundigheid wordt ze inmiddels ook landelijk gehoord. Hoezo glazen plafond? Annemarie Terpstra gaat als het moet door staal.

Van het kaliber Terpstra lopen er in Twente meer rond, vermoed ik zo. En ik geloof er heilig in dat menig DGA of bestuurder in deze regio, zulke Terpstra’s met graagte en vol overtuiging een vitale managementfunctie toevertrouwen. Daar is hier geen quotum voor nodig.

En meer heb ik u dit keer ook niet te vertellen. Geheel in Twentse stijl: liever een kort gebed en een lange metworst.

Erwin Gevers
Hoofdredacteur

>
>
>
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
EY
Boers & Lem
Jongbloed