Groene weides
Denkend aan Twente zie ik groene weides in een onvergetelijk mooi coulisselandschap liggen. Vrij naar de grote Hendrik Marsman die met Herinnering aan Holland een ode aan het Nederlandse landschap en de strijd tegen het water schreef. Wie het niet kent: hij dicht over de ‘geweldige ruimte waarin verzonken de boerderijen verspreid door het land’, ‘over boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen in een grootsch verband’.
In dit nummer veel aandacht voor vastgoed in alle soorten en maten. We laten kenners van de markt aan het woord met projectontwikkelaar Hans Kloosterman voorop. Bij het woord projectontwikkelaar denk je toch onwillekeurig aan Franse aannemers die schathemelrijk zijn geworden door skidorpen in de Alpen te bouwen of slimmeriken die bungalowparken in Drenthe neerplanten. De realiteit is anders. Kloosterman heeft niet het aura van de snelle berekenende jongen zonder scrupules; hij heeft veel meer een maatschappelijke kijk op bouwen. Aandacht voor de mens, cultuur, de omgeving. En tegelijkertijd heeft hij dezelfde problemen als iedere bouwer of ontwikkelaar: ruimte. Een bouwkavel wordt een zeldzaam goed. Een waardevolle diamant waar je zuinig op moet zijn. Makelaars waarschuwen ervoor, bouwers signaleren dat procedures te lang duren en economen vrezen dat Twente op achterstand raakt als er geen aantrekkelijk en divers woningaanbod is of bouwkavels beschikbaar zijn voor nieuwe bedrijvigheid. En dan moeten er ook nog windmolens en akkers om zonne-energie te oogsten beschikbaar zijn zodat we in 2050 kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen.
Het is een lastig dilemma voor de Twentse gemeenten. Kunnen we ons coulisselandschap behouden voor toekomstige generaties of kiezen we voor Randstad-achtige taferelen met gigantische nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen waar rijen ondenkbaar lelijke hallen tot aan den einder staan? Betrokkenen en kenners pleiten in deze TOM voor meer overleg met overheden, ondernemers en andere betrokkenen. Ontwikkelaars en vastgoedeigenaren kijken steeds meer doelgroepgericht en denken na over optimalere en flexibele woningconcepten. Maar dat gaat tijd kosten. Voorlopig kunnen we dus nog genieten van de groene weides in een onvergetelijk mooi coulisselandschap.
Erwin Gevers
Hoofdredacteur van TOM Magazine