Fomo

Fomo

Fomo. Had u er al van gehoord? Als pakweg veertigplusser waarschijnlijk niet en dat is vreemd want het is een behoorlijk ernstige aandoening en zo besmettelijk als Covid. Het komt vooral voor onder de wat jongere generaties: vanaf de puberteit en soms zelfs nog eerder zijn de eerste signalen te herkennen. Daarna, op latere leeftijd, de twintigers en dertigers, is er geen houden meer aan. Fomo slaat om zich heen als de Spaanse griep en een vaccin is er nog steeds niet. Dat komt omdat Fomo geen ziekte is maar een verslaving. Een ernstige verslaving, dat wel, en bedreiging voor de wereldwijde economie.

In de wetenschap staat Fomo voor Fear of missing out. Oftewel angst om iets te missen. Die verslaving gaat wel heel ver: van het missen van een appje of een Facebook-berichtje, een feestje waar je niet voor bent uitgenodigd, een tv-programma dat je niet gezien hebt of, meer algemeen, gewoon niet weten wat er om je heen gebeurt en het gevoel dat je er niet bij hoort: Fear of missing out.

In de praktijk zijn de signalen overigens zeer herkenbaar: een nagenoeg voortdurend turen op het telefoonscherm. Bij een trilsignaal alles uit je handen laten vallen en het mobieltje inspecteren op nog ongelezen berichten. En wat bij Fomo als de meest ernstige vorm kan worden gezien: het negeren van de echte wereld, waarin de gebeurtenissen zich als een boeiende keten aan elkaar rijgen en er zoveel meer te doen en te zien is dan een geregisseerd bestaan van feestjes, Tiktok-dansjes en ander gevacumeerd geluk.

Ik denk dat menig ondernemer of HR-manager zich zorgen maakt over het arbeidsethos van Fomo-verslaafden, maar nodig is dat niet. Wij brachten na schooltijd uren door in Het Noordik, een vesting waar de lucht van rode libanon zich moeiteloos mengde met het aroma van hand geplukte Himalaya bergtop thee. We deugden nergens voor en waren verslaafd aan een pafje, tafelvoetbal en flipperen.

Ik heb nog steeds een flipperkast thuis, de rest is verleden tijd. Zo zal het ook gaan met die Tiktok-dansjes. Hopelijk volgend jaar al. En wat die toekomst betreft: het team van TOM en Van Deinse Media wenst u fijne feestdagen en een in alle opzichten fantastisch 2023. Geniet er echt van!

>
>
>
CuliRally