Zien is geloven

Zien is geloven

Wat is innoveren? De mannen van Jotem Watersolutions in Vriezenveen hebben er een simpel maar doeltreffende antwoord op: innoveren is een werkwoord en betekent hard werken. Misschien wat te kort door de bocht voor u, maar Jotem weet wel waar het om draait bij innovatie en ontwikkelde zich tot een toonaangevende partner op het gebied van waterbehandeling. Aan deze TOM is traditioneel weer een katern over innovatie toegevoegd. Arnold Poelstra van EY uit zijn zorgen over het gebrek aan innovatie in deze regio, of beter gezegd, een gebrek aan ambitie om te investeren in innovatie, vooruitgang zo u wilt. En dat is zorgelijk betoogt Poelstra, want het zet een braindrain in gang. Als de kansen en uitdagingen hier niet voorhanden zijn, dan maar elders. In Eindhoven bijvoorbeeld.

Maar goed, het is niet allemaal kommer en kwel. Achter de schermen wordt hard gewerkt, worden grenzen verlegd en geloven partijen in de toekomst. Zoals het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing; een hele mond vol maar het zegt veel, zo niet alles. Voorheen was het trouwens Fraunhofer Project Center, maar van een project is geen sprake meer. Samen met de Universiteit Twente wil het FIP zich inzetten voor modernisering van productie en processen. Industrie 4.0, toepassing van 3D-printing technologie en een slimmere en efficiëntere maakindustrie. Abstract is dat straks niet meer, want de bouw van het Advanced Manufacturing Center is eerder dit jaar begonnen. Daar kan met eigen ogen worden aanschouwd hoe nieuwe methodes en productieprocessen er in de praktijk uitzien.

Een andere partij die aandacht verdient is InnoValor dat met ReadID internationaal actief is op het gebied van identificatie en verificatie. Werken aan een veilige wereld, zo luidt het motto. Het begon als ‘een stukje software’, vertelt medeoprichter Wil Janssen. Inmiddels wordt ReadID dagelijks door banken, overheden en organisaties gebruikt om de identiteit van een individu, op afstand of aan de balie, te verifiëren, en worden transacties via NFC-techniek gedaan. En daarnaast wordt nagedacht hoe het veiliger kan in een wereld waarin deepfake en morphing steeds meer toenemen.

Kortom, qua innovatie staat het nooit helemaal stil in Twente. Alleen moeten we het meer laten zien aan de buitenwereld, concludeert Arnold Poelstra. En daar ontbreekt het wel eens aan. Zien is geloven, daar is niets nieuws aan…

Erwin Gevers is hoofdredacteur van TOM Magazine.

>
>
>
haringparty2024
CuliRally