Kiezen

Kiezen

Bult heeft altijd het laatste woord maar nu het eerste, oftewel voorwoord. Als hoofdredacteur ad interim, zoals dat officieel heet. Maakt u zich geen zorgen, want het is maar voor een keer: in het nieuwe jaar neemt de verse hoofdredacteur het over.

En tja dan is het mijn taak om zowel de afgelopen twaalf maanden te evalueren en ook een bespiegeling te doen voor 2024. Laten we maar eens beginnen met de klimaatvervorming. Ik weet het niet meer. Mevrouw Bult en ik hebben sinds lange tijd weer eens een witte Sinterklaas gevierd en ook de rayonhoofden stonden op het punt bijeen te komen terwijl de diesel van de trekker bevroor in de tank. Kortom, weer zoals het behoort te zijn in december, alhoewel de klimatenfanaten daar wel weer een andere reden voor hebben.

Tja, en dan de verkiezingen. In de eerste plaats de finale van de Beste Onderneming van Twente. HoSt is de winnaar geworden. Een nuchter, Twents bedrijf dat altijd een beetje onder de radar heeft gemanoeuvreerd maar dat heel succesvol is. De biologische energiesystemen van HoSt zijn over de hele wereld te vinden en wat innovatie betreft is de onder­neming een voorbeeld van vooruitgang. Iedereen was het wel eens met de uitslag van deze verkiezing. Hoe anders ging het bij die andere verkiezing, namelijk voor de Tweede Kamer. Bij Bult sprongen figuurlijk gezien de veters uit de klompen toen hij de uitslag vernam. Het moet niet wilder worden, zei mevrouw B. bij de eerste exitpolls maar de tsunami van PVV-aanhangers bleek niet meer te stoppen. Strategisch of niet.

Waar HoSt een jaar lang mag prijken met de titel Beste Bedrijf van Twente is nog maar de vraag of er op een komend kabinet een uiterste houdbaarheidsdatum geplakt kan worden. Sterker nog, we weten helemaal nog niet vanaf wanneer het begint, want er kan nog maanden gesteggel overheen gaan. In Tubbergen staat op de es een reusachtig beeld van Herman Schaepman, priester en vanaf 1880 tot 1903 Tweede Kamerlid. Een zoon van Twente, die nors over ons coulisselandschap kijkt: vreemd want hij was in de omgang een vriendelijke en gezellige man met een goed gevoel voor humor. Trekjes die een andere zoon van Twente, onze Pieter Omtzigt, heeft. Met zijn NSC schoot hij als een raket omhoog. Serieus maar ook met een fijnzinnige humor en een stevige dossierkennis. Bult denkt dat Omtzigt een nuchtere Tukker is, die graag onder de radar zou willen blijven maar nu in de schijnwerpers staat. Eigen schuld denkt Bult, maar voor Tukkers een logische keuze. Ook historisch gezien.

>
>
>
haringparty2024
CuliRally