Warboel

Warboel

Als je voor de jaarlijkse ‘duurzame’ editie van TOM met groene ondernemers praat, heb je al snel de neiging te denken dat milieuproblemen, althans de meeste, oplosbaar zijn. En dat klopt ook wel: als je door een ecologisch verantwoord rietje van bamboe kijkt naar wat ook in onze regio allemaal mogelijk is. Je zou haast zeggen: waar maakt Extinction Rebellion zich druk over. Zijn al die soep, lijm en wegversperringen geen verspilling? En dan die naam: zijn ze nu rebels omdat ze voor of tegen de uitroeiing van alles op aarde zijn? Een schrandere communicatieadviseur had die verwarring kunnen voorkomen.

Juist die verwarring maakt dat we met het beschermen van onze aarde maar niet verder komen. Er wordt op wereldniveau vergaderd. Met als conclusie dat er geen andere conclusie is dat het de verkeerde kant op gaat. Op dus naar de volgende top met wereldleiders zodat van de mondiale politiek weinig te verwachten is. Dan zijn er de ontelbare actiegroepen, milieubeschermers en rebellen die op de barricades staan om uiteenlopende levensvormen te redden: van de withandgibbon tot de geschulpte hamerhaai en van de schilderskikker tot hertshoornkoraal. En nog honderden andere soorten die u, wees eerlijk, in het dagelijks leven niet zult missen. Sommige zie je überhaupt nooit en andere doen hun best om zo lelijk en gevaarlijk mogelijk te zijn. Maar een evenwichtig ecosysteem is er wel afhankelijk van.

Er zal geen zinnig mens zijn die het milieu niet belangrijk vindt. Er zijn wel stervelingen die er onzinnig mee omgaan. Dat geldt trouwens ook voor het bedrijfsleven. Uiteindelijk heeft iedereen een mening, een oplossing of visie op een schonere wereld, maar groeit de warboel. Het aanbod van mogelijke oplossingen is groot maar als er in het schap negentien soorten paprikachips liggen, wordt het moeilijk een keuze te maken. De uitdaging is om te focussen op een klein aantal veelbelovende technieken en dat vast te houden. Zo lang de intenties en belangen zo divers zijn als nu, gebeurt er weinig. En staren ze op Vanuatu wanhopig toe hoe het water tot de knieën stijgt

>
>
>
haringparty2024
TOM's Rally
CuliRally