Sicco

Sicco

Geen zonnebloemolie meer in de schappen! Sicco Mansholt, na de Tweede Wereldoorlog minister van landbouw en als EU landbouwcommissaris de ontwerper van het Europese landbouwbeleid, zou zich in zijn graf omdraaien. Hoewel hij met al zijn kennis een dergelijke situatie niet had kunnen voorzien. En wat had hij dan kunnen doen; de Oekraïne was destijds een vazal van Moedertje Rusland en het ijzeren gordijn zat potdicht.

Behalve zonnebloemolie is ook graan een belangrijk Oekraïens product. Ook voor Nederland. Sicco had het wel geweten: die had de Nederlandse boeren opgeroepen om, linksom of rechtsom, graan te verbouwen en als de wiedeweerga klimaatbestendige zonnebloempittenrassen -drie keer woordwaarde- te ontwikkelen. Maar nee, hier is onze landbouwminister Staghouwer druk met de vleestaks en het versneld uitkopen van boeren om het stikstofgehalte terug te dringen. Dat laatste is een goede zaak maar die boeren dragen wel voor een belangrijk deel bij aan ons BNP. En wat gaat er dan gebeuren met die lege akkers en weilanden? Woonwijken of bungalowparken bouwen? Is dat ecologisch beter dan een landbouwbedrijf dat zich aan regels houdt en, aldus Ynte de Vries van Koolen Industries, met de juiste aanpak een producent van groene energie kan worden?

Het overheidsbeleid geeft de burger weinig moed. Het kwartje van Kok hou ik er dan nog meer even buiten, maar gezellig is het al lang niet meer aan de pomp, ondanks de accijnsverlaging.

Is er dan niets om naar uit te kijken? Jawel want Ynte de Vries is in deze groene en volledig herbruikbare TOM hoopvol en overtuigd over de positieve ontwikkelingen op het gebied van cleantech, schone energie. Streven naar een gasloze samenleving waarmee je de Russische oligarchen en hun opperbaas klem zet en een groen en gezond klimaat kunt realiseren, lijkt mij een mooie dubbelslag. En het wachten waard.

Iets van een andere orde is de Twentse Zakenverkiezing. Niverplast in Nijverdal is de Beste Onderneming van Twente 2021. Een terechte winnaar en over de uitslag wordt niet gediscussieerd. Richard Nieuwenhuis geeft leiding aan het bedrijf, dat door zijn vader werd opgericht. Junior is een gepassioneerd mens en non-conformistisch. En vooral barstenvol energie. Een one man-kerncentrale op klompen. Sicco zou het goed met hem kunnen vinden.

Erwin Gevers is hoofdredacteur van TOM Magazine.

>
>
>
haringparty2024
CuliRally