Voorspelling

Voorspelling

Inflatie, brandstofrekeningen die de pan uitrijzen, torenhoge grondstofprijzen, stikstofcrisis in de landbouw, een tekort aan personeel, oorlog in de Balkan en asielzoekers die van het ene tentenkamp in het andere terechtkomen. Het lijkt wel of de Bijbelse zeven plagen over ons worden uitgestort maar het is een keten van tegenslagen die herleid kan worden tot corona en de strijd in Oekraïne. Tegenslagen die menig ondernemer als uitdagingen ziet, want gezapig onderuit gezakt je bedrijf besturen verveelt namelijk snel. Met een beetje spanning en tempo wordt het veel interessanter. Kijk maar naar Frits van Eerd. Ik zie u bedenkelijk fronzen maar de geschiedenis leert dat rampspoed niet zelden een opstap is naar een nieuwe economische dynamiek. Snoei zet aan tot groei en bloei, zegt de tuinman altijd.

Het is nu de derde dinsdag van september en waar in voorgaande jaren de kabinetsplannen voor het komende jaar al bredduit gelekt worden, overheersen nu de gasprijzen het nieuws. Er komt een compensatie voor mensen die in de problemen komen. En de voorspelling is bovendien dat in de komende maanden de gasprijzen weer naar een acceptabel niveau zullen dalen.

De vraag is of het niet te laat is. Bij veel zelfstandigen staat het water namelijk aan de lippen, constateert het ROZ in deze TOM. Of beter gezegd: er doen zich schrijnende gevallen voor waarbij zzp'ers en kleinere ondernemers hun financiële verplichtingen niet meer na kunnen komen. Het is een glijbaan richting faillissement en armoede. De ene maand wordt de huur betaald, de andere maand de verzekering; het is schuiven met schamele inkomsten. Gek genoeg komt het niet aan het daglicht. Ook nu, de Koning moet zijn rede nog uitspreken, verwacht ik niet dat hij, of althans het kabinet, zich bijzonder veel zorgen maakt over het lot van het fundament van onze economie: de noeste zelfstandigen en MKB'ers.

De geringe aandacht heeft een reden: ondernemers lopen niet te koop met hun financiële problemen en roepen niet van de daken dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Ondanks het feit dat ze kunnen aankloppen bij het ROZ; kennelijk is dat maar het topje van de ijsberg. Het is schaamte tegenover collega-ondernemers, de buren en kennissen. Verborgen armoede onder kleine zelfstandigen, wie had dat kunnen en durven voorspellen.

Erwin Gevers is hoofdredacteur van TOM Magazine

>
>
>
DiGi Signing
Westerhuis Verhuur
WTC
Boers & Lem
Jongbloed