Boontjes Doppen

Boontjes Doppen

BOONTJES DOPPEN

In dit nummer lopen twee thema’s moeiteloos door elkaar. Om de simpele reden dat het verband houdt met elkaar. In de eerste plaats innovatie. Waar blinkt de regio in uit qua vooruitstrevendheid, maken we met onze hightech nog voldoende impact en ziet de wereld ons nog staan? Tweede thema is het acute gebrek aan mensen. We hebben wel denkers, maar niet genoeg doeners die het in elkaar schroeven, constateert TwenteBoard-bestuurder Wim Boomkamp.

Innovatie en mensen zijn communicerende vaten. Mensen slingeren innovatie aan en voeren het uit. En in dat laatste stokt het nu. Deskundigen geven in dit nummer hun visie: hoe heeft het zover kunnen komen, was het de waan van de dag of een verkeerde keuze voor opleidingen? En, de eeuwige frustratie, hoe is het mogelijk dat in Eindhoven afgestudeerden, ook buitenlandse studenten, blijven terwijl ze in Twente na hun studie Applied Mathematics of Biomedische Technologie, niet weten hoe snel ze in het vliegtuig moeten stappen, terug naar het moederland. En dat is jammer, want we lijken hier in Twente misschien een vreemd volkje als je met koffers vol talent vanuit Uttar Pradesh hier gaat studeren, maar we zijn wel gastvrij, mede dankzij het Expat Center East Netherlands.

Overigens: buitenlandse studenten worden onder druk van de overheid minder gastvrij ontvangen tegenwoordig, maar dat is een ander verhaal.

Uiteindelijk zal Twente weer z’n eigen boontjes moeten doppen. Dat zijn we wel gewend en gelukkig zijn er mensen die in de voorste linies willen staan voor de belangen. Dat geeft de burger moed. Net als alle initiatieven om te voorkomen dat de jeugd een verkeerde studiekeuze maakt en met het zoveelste nagelstudiootje of een andere opleiding voor werkloosheid straks overboord valt.

Is er dan nog hoop? Ja, bijvoorbeeld omdat Spinning Jenny garen spint bij de circulaire maatschappij door afgedankt textiel weer een nieuw leven te geven. Leve de terugkeer van de textielsector! En neem Connectens dat een innovatief stekkersysteem ontwikkelde voor buitenlocaties en laad-en lantaarnpalen. Netbeheerders zien de voordelen, zoals snelheid van installatie en constructieve kwaliteit. Een innovatie waarin de echo van de Twentse elektrotechniek, van pioniers als Hofstede Crull en Heemaf tot Holec, nu Eaton, doorklinkt.

>
>
>
CuliRally