Tailleomvang

Tailleomvang

Veel winkeliers zijn al weer gestopt met click&collect, zo luidt het laatste nieuws over deze tussenvorm van online-shoppen en ‘normaal’ winkelen. Het is de zoveelste dreun voor de detailhandel; een sector waarmee ernstig medelijden gerechtvaardigd is. Het lijkt wel of ze de crisisjaren nooit te boven komen. En als dat al zo was kwam er wel een prijzenknallerketen in de straat met goedkope en nutteloze prullaria of producten die tegen, soms over de houdbaarheidsdatum blijken te zijn. Daar sta je dan als franchiser van huishoudelijke artikelen of rookworstenkoning.

Natuurlijk hadden retailers eerder in kunnen spelen op online verkoop. Maar retail deskundigen roepen al jaren dat funshoppen de redding is voor de winkelier: gezellig naar het centrum, beetje etalages kijken, toch snel nog dat jurkje passen. Tja, met zo’n hoopvolle schets van de toekomst door de experts richt je je pijlen niet op een webshop. Dus gaat de kleine middenstander in de vorm van dames- of herenmodezaak, boekwinkel, juwelier of schoenenzaak stug door en houdt hij vol. Gelukkig maar, want inmiddels zijn er in de Twentse winkelstraten al gaten genoeg gevallen. En een centrum met alleen horeca en tot appartementen omgebouwde winkelpanden is toch wel wat schamel. 

Positief is natuurlijk dat vrijwel iedereen de winkelstraten wil bestormen zodra dat mag. Wat een slagveld wordt dat: een Black Friday maar dan ergens tussen Pasen en Pinksteren. Zet de bakken en rekken maar vast klaar: van de hele wintercollectie van 2020 tot de nieuwste sportschoenen. Geld in overvloed en een ernstig tekort aan dopamine maakt dat het koperspubliek door de winkelstraten stroomt als een tsunami. 

Aan mij zal het niet liggen. Gezien leeftijd en tailleomvang mag ik mij verheugen op een prik. Weliswaar met het AstraZeneca-vaccin dat volgens sommigen de Dacia onder de virusbestrijders is. Maar toch: fier en zonder mondkapje rammel ik alvast aan de deur van de kroeg!

Erwin Gevers, hoofdredacteur van TOM Magazine.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024