Vet of mager jaar

Vet of mager jaar

Op de voorpagina prijkt een kalkoen, het symbool van een rijkelijk gedekte kerstdis. Het betreurenswaardige dier heeft niet het benul gehad om een paar weken geleden te ontsnappen aan het mes van de poelier en wacht thans een sneu lot in de braadslee met een farce van gehakt en champignons. Wel regelmatig bedruipen trouwens.

Voor veel ondernemers is 2021 uiteindelijk toch nog een vet jaar in economisch opzicht. Net als onze kalkoen, die zijn bestemming nooit heeft zien aankomen, zullen ook veel ondernemers niet hebben verwacht dat het tij zo naar de goede kant keerde. De vraag is natuurlijk of het 2022 ook een vet jaar wordt.

Voor de horeca, de evenementenbranche en de cultuur is dat helaas ongewis. Code Zwart hangt als een zwaard van Damocles boven kroegbazen, restauranthouders, artiesten en toneelgezelschappen en verhuurders van tenten en inrichting. Als het zo doorgaat wordt het een soepkip in plaats van onze trotse kalkoen die zich dan kan gaan verheugen op een mager jaar.

Nee, zo vlak voor de jaarwisseling gaan we niet somberen. Als de overheid maar ruimhartig de bedreigde sectoren blijft steunen en wellicht een meer evenwichtig beleid gaat voeren, komt het wel goed in 2022. Want er komt natuurlijk een nieuw geneesmiddel tegen alle covid-varianten, we gaan in heel Nederland veilige en kleine kerncentrales van de allernieuwste generatie bouwen in plaats van windmolens en vooruit, we vliegen weer overal naar toe om onze centen uit te geven in landen die wel een extraatje kunnen gebruiken.

En het mooiste is dat we een gevoel van vrijheid herwinnen, lucht krijgen en elkaar zonder schroom weer kunnen omhelzen. Al hoop ik wel dat iedereen zich aan de Franse regel houdt: twee zoentjes op de wang, geen drie meer.

Een vet of mager 2022. Ik durf er niet op te gokken. Er was per slot van rekening ook niemand dat dacht dat Adele zes jaar zou wachten met een nieuw album. Maar een ding weet ik wel: als het een vet 2022 wordt, ga ik persoonlijk een kalkoen redden van een afgrijselijk einde onder het hakmes. De president van de VS geeft ook elk jaar voor Thanksgiving een kalkoen gratie. Dat kunnen wij ook!

Erwin Gevers is hoofdredacteur van TOM Magazine.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024