Stoomfluit

Stoomfluit

Op vergeelde foto’s uit vervlogen tijden zie je nog: tussen de grote kerels, smeden, ketelmakers, voorwerkers of turfstekers staan altijd wel wat jochies. Klompen aan, smoezelig gezicht. Waarschijnlijk nog geen veertien, maar in elk geval verzekerd van ‘lifetime employment’ achter een weefgetouw, in de ketelbouw of aan de schop. Leven op het ritme van de stoomfluit.

Zulke foto’s worden niet meer gemaakt. En aan ritme heeft de nieuwe medewerker een broertje dood. Flexibel werken, liever drie in plaats van vier, laat staan vijf dagen. Meer papadagen, meer vrije tijd. Een jong gezin uit ons dorp vertrekt voor onbepaalde tijd om door zuidelijk Afrika te trekken. Hij was in overleg getreden met zijn werkgever, maar moest toch zijn baan opzeggen. Ja, dank je de koekoek zal die werkgever gedacht hebben; dat doet maar, met zulke gasten krijg ik geen meter asfalt meer op de grond.

De moraal verandert. Niet dat men niet meer wil werken, maar vooral minder. Althans, in veel sectoren. En dat leidt tot gemor onder ondernemers, constateert Tom Masselink van VNO-NCW in dit nummer. Er zijn veel vacatures en de bedrijvigheid viert hoogtij. En dan de werkgever vragen of het ietsje minder kan? Moet dat nu? Ouderen, inmiddels genietend van het pensioen na een werkzaam leven, zullen meewarig het hoofd schudden over zoveel gebrek aan inzet, loyaliteit en ambitie van die verwende jongeren.

De kern van het probleem is - als er een probleem is - dat nieuwe generaties andere ambities hebben. Carrière versus een betere balans tussen privé en werk. Je leeft maar één keer en dan moet je ook genieten. Dat zet zich ook door bij jongere ondernemers. Gerard Nieuwenhuis van TRNDlabs behoort tot die garde. Hij wisselt zijn bureau in Rijssen moeiteloos met een flexibele werkplek op Bali om na gedane arbeid nog wat te surfen. Het is inspirerend, hij doet nieuwe contacten en daarmee nieuwe ideeën op. Voor hem is een rijker leven belangrijk, maar dan niet in termen van een miljoenenomzet.

Dat had bedrijvendokter Geert Steinmeijer ook al geconstateerd. Met hard werken worden de laatste levensjaren er niet leuker op, stelt hij vast in een uitgebreid interview. En tot eenzelfde conclusie komt Ed Bosscher van Securion, die na een hartinfarct constateerde dat ‘investeren in jezelf een prima investering is’. Kortom, wijze lessen van ervaren ondernemers. Toch frappant dat die jonge gasten dat al weten…

Erwin Gevers

Hoofdredacteur

>
>
>
EY
Westerhuis Verhuur
Eurorisk
Jongbloed
Boers & Lem