Andouillette

Andouillette

Het is warm als ik dit schrijf. Schuin aan de overkant steekt een Franse huisvader onverstoorbaar zijn barbecue aan voor le déjeuner; niet te verwarren met ontbijt, want daar doen Fransen niet aan. De lunch-barbecue is een dagelijks ritueel waar wij rond dit middaguur alleen het vloeibare aspect van hebben geadopteerd: een ijskoude rosé of pastis. Fransen zijn druktemakers. Maar wel leuke druktemakers. Voordat de eerste andouillettes worden geroosterd, is er al heel wat gekibbeld, geroepen en gerommeld met flessen en bestek. Overigens, als u in de Casino bij de slager bent: laat u niet verleiden tot de aanschaf van dit typisch Franse worstje. Qua textuur en smaak ligt het te ver van onze culinaire verwachtingen. U bent dus gewaarschuwd.

En een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar. Daarom dacht de redactie: kom, laten we eens kijken hoe onze maakindustrie zich kan voorbereiden op een eventuele handelsoorlog met de VS. Je weet immers nooit. Dus treft u in deze TOM een artikel over hoe de Twentse industrie dat voor zich ziet.

De portee van het verhaal: er is geen paniek bij Twentse ondernemers. En dat heeft u juist gezien want zonet blader ik door de digitale dagbladen en tot veler verrassing blijkt EU-baas Juncker in het Witte Huis de kou uit de lucht te hebben gehaald. De Luxemburger heeft het met een zoen op Trumps gladgeschoren wang bezegeld en zowel in Brussel als Washington wordt de deal met gematigd optimisme ontvangen. De beurzen maken een vreugdesprongetje.

Hoeft u dus dit artikel niet meer te lezen? Welnee, enerzijds omdat Trump net zo vaak draait als een andouillette op houtskool. Anderzijds omdat de Brexit aanstaande is en ook daar moet de Twentse ondernemer rekening mee houden. Maar dat doet u niet of te weinig, vinden experts. Het laat zich verklaren uit de aloude regionale gedachte van ‘Kiek’n wat ’t wödt’. Of zoals de Fransen zeggen: laisser faire.

Je probeert altijd in te spelen op de actualiteit maar deadlines en aanleverdata bij de drukker en de verspreiding; hoe buigzaam alle partijen in zo’n keten ook zijn, soms loop je wel eens achter de feiten aan.

En weet u: dit keer maak ik mij er even niet druk om. Ik neem nog een pastis en straks slenter ik naar het oesterkraampje bij de haven. Lekker met een wijntje uit de Loire. Laisser faire.

Erwin Gevers
Hoofdredacteur

>
>
>
Van Deinse Medianieuw
Boers & Lem
Vincent Croce Kalenders
Jongbloed
Eurorisk
Aysay
Twentelife Summer Festival
EY