De ambities van Roy de Paauw

De ambities van Roy de Paauw

De Paauw Recycling schudt bescheiden imago van zich af

Het begon met het ophalen van oud papier bij winkels en bedrijven. Daar kwam, zij het schoorvoetend, plastic bij. Aanvankelijk als een bijverdienste maar nu is De Paauw Recycling internationaal een van de grotere kunststofverwerkers. Tot in Azië levert het Enschedese bedrijf grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie.

Het succesverhaal van een tot nog toe bescheiden familiebedrijf.

Roy de Paauw had het na de mavo wel gehad met school. Hij wilde werken in het bedrijf dat zijn vader, Bennie de Paauw, had opgericht. Senior was in de vijftiger jaren begonnen met het inzamelen van oud papier en textiel. Bij textielbedrijven werden ook de houten klossen meegenomen waar garens op werden gespoeld. “Mijn moeder haalde dan de resten garens eraf en de klos ging weer terug naar de textielfabriek. Toen waren mijn ouders al circulair bezig!”

Allebei eigenwijs

Het loopt goed met het inzamelen van papier. Er komt een balenpers zodat De Paauw nog meer papier kan verwerken en leveren aan de groothandel. In de jaren tachtig wordt ook mondjesmaat begonnen met het inzamelen van plastic. “Ik ben opgegroeid toen plastic zijn intrede deed in ons bedrijf. We zaten toen nog aan de Tollenstraat. Na de mavo, op mijn zestiende, ben ik in het bedrijf gekomen. Ik vond het mooi werk en mijn vader had er een hulpje bij. Ik was er trouwens altijd al mee bezig, reed op mijn elfde met een vorkheftruck. Als ik uit school kwam en ik zag een vrachtwagen wachten om geladen te worden, ging mijn schooltas aan de kant en laadde ik die vrachtwagen vol.”

Waar voor zijn vader plastic inzamelen meer een bijzaak is, ziet Roy er wel brood in. “Mijn vader was er niet kapot van, maar er waren geen plastic inzamelaars in de regio en de markt voor oud papier was al verdeeld tussen een aantal grote partijen. Ja, het botste wel eens tussen ons, allebei eigenwijs. Mijn ouders gingen in het weekend graag naar de camping. Ik motiveerde hen om er vaker lange weekenden van te maken. Dan had ik de handen vrij…”

Het roer om

Met name verpakkingsmaterialen, zoals folie en afval uit de kunststoffenindustrie, hebben zijn interesse. Hij legt ook al snel zijn eerste contacten in Duitsland. Zowel met bedrijven waar hij plastic kan ophalen als de recyclingindustrie die het materiaal verwerkt tot grondstof voor de productie van nieuwe kunststof producten.

Als hij op zijn 21e het bedrijf overneemt en het drie jaar later, in 1996, verhuist naar het Euregio Bedrijvenpark, komt de groei echt op gang. Roy gooit het roer volledig om en concentreert zich alleen op plastics. Een goede keuze want waar De Paauw Recycling voordien wekelijks 80 ton papier en 15 ton plastic verwerkt is dat nu circa 2.000 ton kunststof per week. Dat varieert van gebruikte verpakkingen tot restanten uit de kunststofverwerkende industrie. “De verhuizing was nodig want inmiddels was ik ook begonnen met het exporteren naar Azië. Dat kreeg in die jaren natuurlijk steeds meer aandacht.”

Co2 besparen

De volgende fase in de ontwikkeling van het recyclingbedrijf is dat De Paauw zelf deels het ingezamelde plastic gaat verwerken. “Dat was veertien jaar geleden. Op dat moment hadden wij al een mega leveranciersbestand in heel Europa. We hebben toen geïnvesteerd in een maalmachine om maalgoed te maken van harde kunststoffen en een extruder om zelf regranulaat te maken. Kijk, voor mij was het in het begin gewoon handel. Eigenlijk besefte ik pas later dat je goed bezig bent voor het milieu. Je stond er niet bij stil, maar als je ziet wat er van gerecycled materiaal gemaakt wordt: tuinstoelen, kratjes, bloempotten, verpakkingsfolie etc. Dat neemt alleen maar toe. Afgelopen jaar vroeg iemand hoeveel Co2 we besparen. We hadden geen idee. Dat hebben we eens laten uitrekenen. Ik geloofde het eerst niet, per ton kunststof die wij zelf recyclen besparen we 1,3 ton Co2-uitstoot ten opzichte van nieuwe productie uit olie. Jaarlijks is een volwassen boom goed voor twintig kilo Co2 opname. Wij vertegenwoordigen met onze Co2-besparing dus een aardig groot bos.”

Honderd mensen, vijf ploegen

De groei ging zo hard dat De Paauw in 2012 in Hengelo op industrieterrein Twentekanaal Zuid een tweede locatie realiseerde. ”In Hengelo wordt ongeveer de helft van het ingezamelde plastic tot balen geperst die wereldwijd worden geleverd aan recyclers die er granulaat van maken. De andere helft wordt in de eigen fabriek weer opgewerkt tot regranulaat en rechtstreeks geleverd aan fabrikanten van kunststofproducten. In Enschede wordt zowel maalgoed als ook regranulaat geproduceerd. De verdeling over twee locaties is historisch zo ontstaan en op deze wijze zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Dit alles gebeurt vanuit drie bedrijven, de productiebedrijven De Paauw Recycling en Rodepa Plastics en het handelsbedrijf De Paauw Plasticrecycling.”

Makkelijk is het overigens niet geweest. “Toen we zelf zijn begonnen om granulaat te produceren hebben we leergeld betaald. Er zijn zoveel chemische eigenschappen van de materialen en verschillende kwaliteiten, we moesten die kennis binnenhalen. Inmiddels werken we met honderd mensen in vijf ploegen. In Hengelo wordt wekelijks ruim 600 ton regranulaat geproduceerd, in Enschede 200 ton regranulaat en ook nog eens zo’n 200 ton maalgoed.”

Groene uitstraling

“Sinds twee jaar verwerken we ook huishoudelijk ingezameld kunststof afval. Dat komt dan van gespecialiseerde bedrijven waar de grondstof PP (polypropyleen) en LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gesorteerd. We hebben geïnvesteerd in twee wasinstallaties waarmee we folies en harde kunststoffen kunnen wassen. De investering is het waard omdat de vraag naar gerecyclede grondstoffen van hoogwaardige kwaliteit toeneemt. Het hele milieuverhaal, de plastic soep in de oceanen, de Co2-besparing, het speelt allemaal een rol, net als wet- en regelgeving”, zegt Roy de Paauw. “We moesten altijd concurreren met nieuw granulaat, maar dat is onder de druk van de publieke opinie wel veranderd. Veel producenten willen nu juist regranulaat om de groene uitstraling. Een aantal jaren geleden was dat besef minder bij afnemers. Bovendien is kwaliteit absoluut geen punt, van regranulaat kun je ook zeer hoogwaardige producten maken. Kunststofafval wordt soms nog gezien als een groot probleem terwijl het juist de oplossing is! Als we de vraag naar regranulaat stimuleren zal de recyclingcapaciteit van kunststofafval toenemen en is er geen olie meer nodig om kunststof te produceren. Dat levert een enorme Co2-besparing op.”

Ambities

“De groei van de bedrijven is zo hard gegaan dat we vorig jaar de tijd hebben genomen om terug te kijken én vooruit te kijken waar we naartoe willen om een goede strategie voor de komende jaren te ontwikkelen. Wij kwamen tot de conclusie dat we met de term recycling de lading niet meer dekken. Recycling is in de markt zo divers, van afvalinzameling tot autosloop, metalen en papier. Wij zijn eigenlijk meer een producent van duurzame grondstoffen. Een bron van kennis, productontwikkeling en partner in duurzame samenwerking. We hebben dan ook besloten dat in één naam en huisstijl samen te vatten: De Paauw Sustainable Resources met als pay off ‘New use for used plastics’.”

Het sluit aan op de ambities die het familiebedrijf heeft, zowel internationaal als kwalitatief. “Maar we hebben niet de wens om zelf kunststofproducten te gaan produceren. We willen geen concurrent worden van onze afnemers. We gaan juist meer samenwerken met onze klanten om productontwikkeling te doen en te investeren in R&D. Wij willen een hoge kwaliteit leveren met eigenschappen en kleuren die door de afnemers worden gevraagd. Nu al zien we dat producenten meer keuze uit kleuren en kwaliteiten regranulaat willen hebben. Ze ontdekken dat er met gerecycled materiaal meer mogelijk is. De markt van onze klanten verandert en wij helpen ze daar op in te spelen.”

Trots op bedrijf

“Als een echt Twents bedrijf hebben we jarenlang de focus gelegd op onze mensen, onze producten en op een hoge kwaliteit en minder op naamsbekendheid. Maar we behoren wel tot de top in onze branche. Daar kent iedereen ons. Nu willen we dat ook nadrukkelijker in onze omgeving gaan presenteren. Samen met onze medewerkers zijn we trots op ons bedrijf. Tijd om dat ook naar buiten te brengen. Dit jaar zullen we gefaseerd De Paauw Sustainable Resources introduceren.”

De toekomst met één eigentijdse naam is voor Roy de Paauw en zijn mensen gericht op verdere professionalisering. “Wij willen presteren op een hoog en constant kwaliteitsniveau”, besluit hij. “Daarmee zijn we toekomstbestendig en voor onze klanten de optimale partij om mee samen te werken. Alleen kun je misschien sneller zijn, maar samen kom je verder. Samen geven we kunststof met een verleden een toekomst! Het handelsbedrijfje van toen is een duurzame partner geworden”.

tekst: Erwin Gevers
foto: Frank Visschedijk

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Eurorisk
EY
Boers & Lem