Tina Zwoferink van EuroMouldings

Tina Zwoferink van EuroMouldings

"Het is nooit een soloactie of een solosucces"

Maar liefst 70 miljoen jerrycans en flessen gaan jaarlijks vanuit Nijverdal over nagenoeg de hele wereld. Verantwoordelijk voor die productie is EuroMouldings, specialist in zogenaamde geblazen kunststofproducten. Een oorspronkelijk Twentse onderneming met sedert enkele jaren een Duitse moeder. Niettemin is de zelfstandigheid in de Nijverdalse vestiging groot, vertelt algemeen directeur Tina Zwoferink: “Uiteindelijk word je afgerekend op de resultaten.” 

Haar paspoort vermeldt Haarlem als geboorteplaats maar ze woonde tot haar vierde in Badhoevedorp. Met een vader die vertegenwoordiger was in technische producten, moeder en een jonger zusje. Het gezin verhuist naar Rijssen waar ze verder opgroeit: “Mijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Deventer en wilden terug naar deze regio.” De streng religieuze aard van de Rijssenaar gaat aan haar voorbij: “Mijn ouders waren wel christelijk maar niet zo zwaar. We gingen bovendien bijna iedere zondag op familiebezoek in Deventer.” Aan de Hogeschool Saxion studeert ze economie en linguïstiek met nadruk op Duits, Engels en Frans. “Dat zou je nu international business noemen met wat meer aandacht op de talen. Het was op tolkenniveau.” Tijdens de opleiding werkt ze in een speelgoedwinkeltje in Rijssen, waarvan een leverancier het oorspronkelijk Ootmarsumse familiebedrijf Tel kent. “Ik zat nog op school en heb een open sollicitatie gestuurd. De oude meneer Tel vond het geweldig dat ik had gesolliciteerd nog voor het eind van mijn studie. ‘Laat maar weten als je klaar bent’, zei hij. Toen het zover was heb ik er acht jaar gewerkt.”

Dynamiek en ambitie

Ze komt in de wereld van de seizoenen: Tel International importeert decoratieve en trendy producten vanuit het verre oosten. “Klanten als Kruidvat, Hema, Blokker, V&D, de Intratuin en Kwantum kopen in bij Tel International dat met Tel Far East ook eigen kantoren heeft in Hong Kong, Shenzen, Xiamen en Sjanghai. Ik heb er veel geleerd, ook dankzij de klantencontacten en de internationale beurzen.” Gebrek aan dynamiek en ambitie kan Tina Zwoferink niet worden verweten. Want ze ambieert bij het bedrijf de functie van hoofd verkoop binnendienst. Als dat niet lijkt te gebeuren pakt ze haar biezen. Ook letterlijk, want samen met haar man André en de eerste twee kinderen maakt ze een reis van een half jaar door Australië en Nieuw-Zeeland. De trip  is louterend en vol energie gaat ze bij Niverplast in Nijverdal aan het werk en vervolgens bij de kunststoffenproducent Wolters in Enter. Aansluitend neemt ze als zelfstandige de verkoop van Fento kniebeschermers op zich. “Nog altijd de beste in de markt”, zegt ze vol overtuiging: “Ik deed de distributie in Nederland, Duitsland, Denemarken en Amerika.” Dan volgt een periode waarin ze samen met twee vriendinnen (oud-inkoopsters Kruidvat) textielconcepten aan de man brengt: “Een rompertje, slabbetje en doekje in dezelfde kleur. Dat soort dingen.” In 2014 meldt Martin Essink zich, dan nog algemeen directeur van EuroMouldings, bij Zwoferink met de vraag of ze account manager wil worden. “Terwijl ik in de periode bij Wolters, dat ook in de kunststofproducten zit, mijzelf had voorgenomen dat ik nooit meer in die kunststoffenwereld wil werken…’”

Groeispurt

Op dat moment is EuroMouldings nog helemaal zelfstandig. Het bedrijf, waarin Wadinko aandeelhouder was, had een groeispurt gemaakt door onder andere de overnames van Polymij uit Nijverdal en Ten Cate Mouldings uit Oldenzaal, maar ook omdat het zich richtte op het houden van voorraad voor de klanten. De clientèle heeft voor een niet onbelangrijk deel een regionaal karakter: Eurol in Nijverdal en Kroon-Oil in Almelo. “Dat zijn nog altijd keyaccounts.” Maar inmiddels is de markt veel groter en internationaler. De jerrycans, flessen en andere producten gaan over de hele wereld. “De nadruk ligt nog altijd op de olie-en smeermiddelen. Dat is vijfenzeventig procent. Maar we breiden ook uit in andere sectoren: chemie en schoonmaak, agrochemie, food.” De groei van EuroMouldings is op bedrijventerrein ’t Lochter goed te zien in de samenstelling van de productieruimtes en magazijnen. Een tour tussen de tientallen productiemachines en magazijnen, verdeeld over een terrein van 3,4 hectare, leidt van het ene gebouw naar het volgende. “We gaan dat aanpakken om het efficiënter te maken. Dat betekent dat we een herinrichting uitvoeren, zodat er meer ruimte voor productie en magazijn komt.”

Turbulente maanden

In 2018 wordt EuroMouldings overgenomen door het Duitse concern AST; een familiebedrijf dat eveneens is gespecialiseerd in kunststofproducten. Het jaar daarop wordt Tina Zwoferink benoemd tot algemeen directeur. “En dat terwijl in 2014 mijn collega Wim Tijhuis, nu manager operations, lachend opmerkte dat ik totaal niet voldeed aan het profiel: ik was te oud, een vrouw en ik had geen ervaring in de branche of een technische achtergrond.” Met de covid-pandemie kreeg ze wel meteen haar vuurdoop: de vraag naar de jerrycans, flessen en andere kunststofproducten zakte in april en mei 2020 enorm in, om eind van dat jaar en de eerste helft van 2021 te exploderen. “Mei en juni van dit jaar waren zeer turbulente maanden. De vraag naar onze verpakkingen was veel hoger dan we konden leveren. Dan krijg je de vervelende situatie dat je klanten moet teleurstellen. Dat wij bijvoorbeeld een bepaald type verpakking niet kunnen leveren. Of tegen kleinere klanten moeten zeggen dat we helemaal niets meer leveren. Dat wil je dus niet. Gelukkig is op dit moment de situatie weer op een normaal niveau.”
Het heeft geleerd dat de oliesector ook een volatiele branche is, waar externe factoren het bedrijfsproces sterk kan beïnvloeden. “Vandaar dat we dus ook nadrukkelijker naar andere afzetmarkten kijken. Van chemie en schoonmaak tot food. Om die laatste te noemen: mensen kennen onze verpakkingen voor mayonaise wel: die staan bij de cafetaria’s…”
In totaal werken bij EuroMouldings nu 170 mensen. Het machinepark omvat 42 complexe productiemachines waar de verschillende verpakkingen worden gefabriceerd: in vijf ploegen en het hele jaar rond. De jerrycans en flessen worden bij de afnemers verder afgevuld en afgesloten. De productiemethode is de extrusion blow moulding-techniek. Daarbij wordt kunststof granulaat verhit en met behulp van perslucht in een matrijs in de juiste vorm geblazen. Fabrikanten van smeermiddelen uit de hele wereld gebruiken de producten van EuroMouldings omhun 10W-50 smeerolie of koelvloeistof in te verpakken. Vaak in door de olieboer zelf ontworpen flessen; wie daartoe echter niet de mogelijkheden heeft, biedt EuroMouldings eigen lijnen met ontwerpen.

Invloed uitoefenen

Voor Tina Zwoferink voelt haar benoeming tot algemeen directeur totaal niet als op de winkel passen. Immers, op het eerste oog lijken de producten van EuroMouldings tamelijk simpel; de realiteit is echter heel anders. “Toen AST het bedrijf overnam ging de inkoop van grondstoffen en machines naar Duitsland. Er was daardoor ook een ander type algemeen directeur nodig. Maar dat is niet op de winkel passen want de vraag is hoe we ons verder gaan verbeteren, hoe zorgen we dat de klanten tevreden zijn. En niet in de laatste plaats dat de mensen met plezier werken. Dat laatste is belangrijk ja. Mensen werken hier met hart en ziel om iets moois te bereiken en daarom mag iedereen ook meepraten of loopt bij mij binnen als hij of zij een idee heeft. Of er zijn storingen en een lijn ligt stil. Ja, ik voel me daarin thuis, in deze positie kan ik invloed uitoefenen, verbeteringen realiseren. En kijken hoe de mensen zich verder ontwikkelen.”
Dat personeel aandacht verdient ligt voor de hand: “Je krijgt niet makkelijk mensen. Daarom werken we met het ROC aan het opzetten van speciale opleiding tot operator, gericht op ons bedrijf.” Een ander element is uiteraard het milieu. EuroMouldings verwerkt jaarlijks 10.000 ton granulaat tot kunststof verpakkingen. Zwoferink: “We zitten dus wel in de hoek waar iedereen over je heen buitelt. Maar we produceren al flessen van honderd procent gerecycled materiaal. We hebben voor onze klant Diversey een inzamelingssysteem waarbij het Hengelose Sanderman Cleaning de reiniging van de grondstof voor rekening neemt. Overigens ook een bedrijf dat door AST is overgenomen. De jerrycans voor Shell worden gemaakt met dertig procent gerecyclede grondstof. En we kijken naar andere mogelijkheden want je wilt als industrie het liefst op de trends vooruitlopen. Maar dan kan niet altijd: de eisen aan de verpakkingen zijn hoog. Biologische grondstoffen zoals Bio-PE zijn dan niet altijd toepasbaar.”

Dynamische locatie

En dan is er nog de kwestie of smeermiddelen in de toekomst nog gevraagd worden. “Ja, elektrische auto’s verbruiken geen olie. Ook daarom kijken we naar andere sectoren”, aldus Tina Zwoferink die zich niet alleen thuis voelt binnen het bedrijf maar ook op bedrijventerrein ’t Lochter: “Dit is een dynamische locatie met grote bedrijven: Van Keulen, Unilever, Niverplast, Heutink, Van Buuren, Eurol en 12Build. Maar het blijft nodig om dat uit te dragen want we moeten hier wel zorgen dat we aantrekkelijk blijven, ook voor UT’ers en HBO’ers. Daarmee heeft Nijverdal een uitdaging die voor heel Twente geldt. En dat de UT dan in deze tijd buitenlandse studenten weigert, is natuurlijk niet handig voor deze regio.” Aan de andere kant beseft zij, ook vanuit haar functie binnen het IKT-bestuur, dat veel Twentse zaken over de hoofden van de ondernemers gaat: “Die zijn toch meer bezig met hun eigen bedrijf.”

Rest uiteraard de kwestie of er voldoende vrouwen in de top van het bedrijfsleven zijn. Het antwoord is duidelijk: “De verdeling wordt wel beter. Dertig jaar geleden ging je als vrouw vanzelf 2,5 dag per week werken. Dat is wel veranderd en jonge gezinnen kunnen daar nu ook goed afspraken over maken. Vrouwen hebben daar ook meer oog voor, we letten op andere dingen. We kunnen hard en zacht zijn. Ja, ook in een technisch bedrijf, wat toch een mannendomein is. Er was een sollicitant die een pappadag vroeg. Een Duitse directeur vond dat niets. Maar hij is wel akkoord gegaan omdat we dat ook belangrijk vinden. Het is nooit een soloactie, het is nooit een solosucces. We hebben een wand met alle foto’s van ons medewerkers, we laten telkens weer zien wie er achter die muren werken. Want als het daar mis gaat, dan hebben we een probleem. Dat willen we uitstralen en gelukkig zijn hier veel mensen die willen verbeteren. Daar krijg ik energie van. Die paar turbulente maanden was het niet leuk, voor niemand. Nu wordt er weer gelachen. Plezier in je werk hebben, het blijft belangrijk.”

Tekst: Erwin Gevers

Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
EY
Jongbloed
Eurorisk