Chris de Groot van Fore-C Vastgoed

Chris de Groot van Fore-C Vastgoed

"Concurrentie is goed"

Betaalbaar wonen is één ding; flexibel wonen is iets anders. Bijvoorbeeld vanuit Zeeland verhuizen naar Friesland waar je exact dezelfde woning kunt huren. Het is de droom van Chris de Groot van Fore-C Vastgoed. Samen met SOM, specialisten in duurzame huisvesting, lijkt de kans groot dat die droom nu wordt gerealiseerd. De eerste woningen zijn inmiddels door de Enschedese woningbouwcorporatie Domijn aangekocht. Een portret van een bouwer.

De bouw en al helemaal bouwen met hout is de 54-jarige Chris de Groot met de paplepel ingegoten. Niet verwonderlijk want hij is een telg uit de De Groot familie: zijn grootvader was namelijk de oprichter van De Groot Vroomshoop, specialist in houtbouw. “Mijn vader was zijn opvolger: ja, aan de keukentafel ging het ook over zakelijke dingen. Een mooie jeugd, want in de fabriek was genoeg hout om mee te spelen.” De Groot Vroomshoop groeide uit tot een grote naam in de bouw: opa begon met hout verzagen, bouwde kippenhokken. Later kwamen uit de hallen van het bedrijf allerlei hightech houten (deel-)producten. Chris de Groot maakte de ontwikkelingen zijdelings mee: “Ik vond me destijds te onervaren om het bedrijf te leiden toen mijn vader het bedrijf verliet. Ik wilde de wereld ontdekken, andere dingen doen. Nee, ik heb daar nooit spijt van gehad en ik kan nu mijn eigen keuzes maken. Overigens ben ik vanaf 2014 uiteindelijk nog wel anderhalf jaar directeur geweest van DGV.” Zijn carrière in de bouw en vastgoed getuigt van een brede kijk en ervaring. Hij volgde aan de UT de opleiding technische bedrijfskunde en studeerde af in -toch weer hout- een meubelfabriek met focus op logistiek en distributie. “Zeker, het had gekund dat ik in die richting verder kon gaan, maar ik kreeg een baan bij Kraaijvanger Architecten, in Rotterdam. Als bureaumanager heb ik de organisatie meer gestructureerd.” Dezelfde functie vervulde hij daarna bij IAA Architecten. Op 31-jarige leeftijd werd hij directeur van de FAME-groep in Hoogeveen, Zwolle en Arnhem. Hij werkt er vier jaar en ziet het bedrijf van vijftig naar honderd mensen groeien: “Het was een heftige tijd maar ik heb er veel geleerd. Ik kwam erachter dat ik talent had om vanuit een crisis weer een bedrijf op te bouwen.” Hij gaat dan op eigen benen verder, doet advies- en interimklussen voor diverse partijen, werkt bij de vastgoedpoot van LTO, raakt in 2005 in gesprek met Huub Punte van bouwer Systabo in Enschede en volgt hem een jaar later op als directeur: “Ik heb er beter leren delegeren. Het was een top down-organisatie, maar je moet de mensen zelf laten nadenken en doen. Ze moeten hun eigen afdeling onder controle krijgen. Ja, ik ga natuurlijk wel op mijn strepen gaan als het moet; als iemand iets niet kan dan geef ik graag de kans om te leren, maar als iemand niet wil dan ben ik er snel klaar mee.”

De Wessels-cultuur

Systabo groeide, mede door zijn betrokkenheid, hard. “Bovendien was het onderdeel van VolkerWessels en met Dik Wessels leerde je het vak van de meester zelf.” Het is dezelfde Dik Wessels die Chris de Groot vraagt om een andere grotere dochter te leiden: infrastructuurspecialist Vialis. “Ze hadden er een cultuurprobleem en Dik zei dat ik er de Wessels-cultuur moest inbrengen.” Het werden de vier heftigste jaren van zijn zakelijke loopbaan: “Tropenuren gemaakt, veel meegemaakt en toch overwegend goede herinneringen aan die tijd. Gelukkig kan ik goed met stress omgaan. Het maakt je sneller en enthousiaster. En in de auto naar huis zet ik dan een kwartier lang keiharde muziek aan. Dat helpt je op andere gedachten te komen.” En dan komt hij op het ‘oude nest’: De Groot Vroomshoop, vanaf 1993 ook een dochter van VolkerWessels. “Het voelde als thuiskomen en ik had veel goodwill als een ‘De Groot’.”

Mindset

“Ik had nog altijd bij Wessels kunnen werken maar ben toch voor mezelf begonnen met Fore-C Vastgoed: Vastgoedadvies, procesmanagement en interim-directie opdrachten doen. Dik zag het wel aankomen toen ik een afspraak met hem maakte: ‘Goa’j weg?’. Hij zei dat alle ondernemende jongens uiteindelijk vertrokken, maar was een en al begrip. Het is een familiebedrijf en je bent en blijft toch een Wessels-man. Ik ben niet met pijn in het hart vertrokken en heb er nooit met tegenzin gewerkt. Maar ik ben meer ondernemer dan manager, ik doe liever nieuwe projecten bij diverse  opdrachtgevers en ontmoet nieuwe mensen. En er moet altijd wel een klik zijn; van alle klussen die ik heb gedaan waren er slechts twee niet leuk. Ik heb me er teveel in laten zuigen of had geen klik met de mensen.” Over de huidige bouw: “Kijk, de bouw is nog steeds overwegend conservatief: sommige bouwers zeggen wel dat ze innovatief zijn, maar dat is vaak niet zo. Ik erger me vooral nog steeds aan de hoge faalkosten. Bouw blijft een communicatiewereld, ik ben een bouwteam-mens. Dan maar een keer een Poolse landdag, maar dat moet maar. Een bouwproject, dat moet voelen als een bedrijf.” “De versnelling van verduurzaming en circulariteit in de bouw wordt nog te vaak als een commercial gebruikt. Want als er geen tijd of geen geld is, bouwen we gewoon weer op de oude manier. Ik doe er niet aan mee: we hanteren de principes van BENG en BREEAM, dat is goed voor de wereld na ons. Kijk, ook in de bouw zijn er koplopers maar tachtig procent is volger. Die aannemers ambiëren het ook niet om voorop te lopen. Het is dus vooral een mindset, het moet tussen de oren zitten.”

De ultieme standaardisatie

Chris de Groot houdt een pleidooi voor meer standaardisatie in de bouw. Waarom wordt elke woning telkens weer opnieuw bedacht? Waarom worden er geen standaard plattegronden ontwikkeld en de buitenkant uiterlijk ingepast in de omgeving? De ultieme standaardisatie komt van zijn bureau en SOM Huisvesting in Oldenzaal, dat zich specialist kan noemen in vastgoed. “We hadden hetzelfde idee: een industrieel ontwerp voor een woning die geheel volgens het Bouwbesluit wordt geproduceerd, betaalbaar is, energiepositief en dat door de flexibiliteit en snelheid de woningvoorraad in ons land een positieve impuls kan geven. Het is Thimo365 geworden. “Thimo was een stagiaire bij ons; we hebben de woning naar hem vernoemd. 365 is een verwijzing naar elke dag van het jaar een woning opleveren.” De woningen worden kant en klaar gebouwd in Estland en komen via de boot naar Nederland. Het zijn geen ‘tiny houses’ maar volwaardige huizen voor 1- en 2-persoons huishoudens die binnen een dag worden geplaatst: volledig uitgerust met alle faciliteiten, badkamer, keuken en twee slaapkamers en daarmee geschikt voor ouderen die langer zelfstandig willen wonen, voor statushouders en starters. “We mikken met name op de groep tussen de 18 en 35 jaar; die groep wordt steeds groter maar heeft geen behoefte aan veel spulletjes. Die kunnen dus kleiner wonen.” Inmiddels neemt het Enschedese Domijn de proef op de som en gaat ‘proefdraaien’ met Thimo365. Er waren binnen drie dagen  ruim 700 honderd aanmeldingen voor deze woning. De belangstelling voor dit woonproduct is hiermee meteen in het hele land gewekt.

Snelheid

Waar Domijn de huizen gaat verhuren aan uiteenlopende woningzoekenden kijkt Chris de Groot al weer een stuk verder in de toekomst: “Mijn droom is een netwerk van Thimo365-woningen door heel Nederland die voor periodes van een of twee jaar kunnen worden gehuurd. Stel dat je vanuit Brabant elders een baan of project hebt van een beperkte periode, of gaat studeren, huur je voor die bepaalde periode een Thimo365. Zoiets bestaat er nog niet maar wij kunnen dat realiseren.” De woningnood is groot. De krapte op de woningmarkt is enorm en er is vraag naar honderdduizend woningen per jaar in de komende tien jaar. De traditionele bouw kan dat, met alle restricties en tekort aan bestemde bouwgrond, niet snel oplossen, zegt De Groot: “We kunnen ook gebruik maken van kavels waar een tijdelijke bestemming voor geldt. Als die periode voorbij is pakken we de woning op en zetten deze ergens anders neer. We bieden snelheid: tijdens de doorlooptijd van de omgevingsvergunningen starten we de productie indien gewenst al op. Als de vergunning rond is staat de woning er een week daarna al. En het gebruik: je kunt alle kanten uit. Van tijdelijke huur tot permanente bewoning, als daar de vergunning voor is. De overheid eist dat er de komende jaren meer flexwoningen komen. Wij doen het nu al.”

Competitie

Het concept is innovatief maar, ook dat geeft De Groot toe, niet helemaal uniek. Competitie is er bijvoorbeeld van een onderneming die hij maar al te goed kent: Finch Buildings dat zich eveneens heeft gespecialiseerd in duurzame houtbouw en zich ook focust op flexwoningen. Die vervolgens prefab worden geproduceerd bij De Groot Vroomshoop. Chris de Groot ziet geen gevaar in concurrentie. Sterker nog: hij is er blij mee: “Er zijn best veel concurrenten, maar dat is juist goed. Je krijgt dan vanzelf een versnelling en diversiteit in de ontwikkeling van houtbouw en flexwonen.” Inmiddels zijn de eerste Thimo365-flexwoningen in Nederland aangekomen en geplaatst. Een van de woningen wordt als showcase-modelwoning ingezet, de andere is meteen verhuurd. Daarna verwacht Chris de Groot dat de vraag naar dit type volwaardige en volledig uitgeruste kant en klaar-huizen snel zal toenemen. En in feite is daarmee een cirkel rond: opa die prefab kippenhokken voor de regionale boeren bouwde, zijn kleinzoon die moderne, duurzame en volledig herbruikbare woningen bouwt. Het is een geschiedenis die zich herhaalt. Maar dan met een bijzondere dimensie en techniek.

>
>
>
CuliRally