“Ik krijg energie van interactie met mensen”

“Ik krijg energie van interactie met mensen”

Met zijn ‘transfer’ naar ClimaRad BV maakt Koen Groenewold ook een vertaalslag naar duurzaamheid. De 57-jarige Oldenzaler staat al ‘groen’ in het leven, maar daar is in het werkveld nu een extra dimensie aan toegevoegd. Groenewold, in de regio ook bekend als langstzittend lid van de RvC van FC Twente, is verguld met baan én uitdaging. “Eén van onze producten is een sleutel in de energie­transitie”, zegt hij. “Prachtig om daar een aandeel in te hebben.”

Dat de deur van zijn kantoor, in het fraaie Oldenzaalse pand van ClimaRad, deze middag letterlijk open staat, berust allesbehalve op toeval. Je zou het symbolisch kunnen noemen voor de werkwijze van Groenewold. 

“Ik houd van samenwerken”, zegt hij, “ben een open boek en communiceer graag met collega’s. Ik ben in mijn leven een tijdje zzp’er geweest, waarbij ik vooral op mezelf was aangewezen, maar wist al snel: dit is niets voor mij. Ik krijg vooral energie van interactie, van mensen, van samen oplossingen bedenken en zoeken.”

Dat hij daarbij zelf vrijwel altijd de leidinggevende rol vervult, is bijna van ondergeschikt belang. Want Groenewold is niet van de strikte hiërarchie, hij is een aanvoerder met altruïstische kenmerken. Niet alleen in zijn nieuwe rol als algemeen directeur van ClimaRad, maar ook in andere functies, zoals het voorzitterschap van OLTC Ready, de honderd­jarige tennisclub uit zijn woonplaats Oldenzaal, of zijn rol in de Raad van Commissarissen bij FC Twente. 

Heerlijke traditie 
Zelfs op de fiets geldt voor hem het adagium dat ‘samen per definitie leuker is.’ Groenewold, lid van OWC (de Oldenzaalse Wielerclub), gaat elke zondagmorgen met een groepje goede (fiets)vrienden de paden op en de lanen in. “Een heerlijke traditie”, stelt hij. “En één keer per jaar, en ook dat is een vast ritueel, vliegen we naar Mallorca, om van donderdag tot en met maandag, in perfecte weersomstandigheden, fietsend over het eiland te trekken. De laatste dag is voor een biertje, voor de ontspanning.”

Zijn liefde voor het fietsen heeft hem ook al naar de epische Tour de France-Alpencol Alpe ‘d Huez gebracht. In de zomer 2022 deed hij samen met zijn zoon mee aan het zogenoemde Alpe ‘d Huzes, om geld op te halen voor kankerbestrijding. “Dat deden we een beetje voor mijn vader, die aan kanker is overleden en uiteraard voor alle mensen die door de ziekte zijn getroffen. Het ultieme doel was om de Alpe ‘d Huez zes keer te beklimmen, dat haalde ik niet, ik kwam tot vier keer. Nog altijd een keertje meer dan mijn zoon, dus de familiaire prestigestrijd eindigde in mijn voordeel, haha.”

Bewonderenswaardig
Wat hij niet wist en ook niet kon weten: twee maanden later werd bij zijn echtgenote Cécile kanker vastgesteld. De wereld van het gezin Groenewold – met drie kinderen – kwam op zijn kop te staan. “Met terugwerkende kracht”, zegt hij, “hebben we die dag de Alpe ‘d Huez dus ook voor haar beklommen, een gekke gewaarwording.” Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, heeft zijn vrouw een uitgebreid en zwaar behandeltraject doorlopen, en staat het sein voor definitief herstel op groen. “Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Gelukkig is Cécile zelf altijd positief geweest en gebleven: heel bewonderenswaardig.”     

Gedurende die emotionele periode kreeg Groenewold een telefoontje van zijn goede vriend Peter Schabos. Of hij erover wilde nadenken hem op te volgen als CEO van ClimaRad BV, marktleider en uniek als producent van decentrale ventilatiesystemen. “Een eervol verzoek, maar ik zat dus in een moeilijke tijd én had het goed naar mijn zin als CFO van PowerPacker, ook hier in Oldenzaal, waar ik al tien jaar werkzaam was. Een superbaan, ik kan niets anders zeggen. Ik leerde er andere culturen kennen door werkbezoeken aan Brazilië, China en India, en vaker nog aan Turkije en Frankrijk. Ik kreeg een mooi beeld van hoe toegewijd mensen in zulke landen zijn.”

Toch bleef het verzoek gisten in zijn achterhoofd, want Schabos is voor hem niet zomaar iemand. “We delen een gezamenlijke geschiedenis”, legt Groenewold uit. “Hebben acht jaar met elkaar gewerkt, bij Brugman Radiatorenfabriek in Tubbergen. Ik was daar financieel directeur, hij algemeen directeur. We waren twee handen op één buik. Een jaar nadat ik naar PowerPacker vertrok, richtte hij in 2005 – min of meer op een zolderkamer – ClimaRad op, met in zijn kielzog Clemens Veldhof, de huidige technisch directeur. 

Best een risico, hij had een goede positie bij de Radiatorenfabriek, maar hij wist dat het duurzamer moest. Hij zag toen al in dat je ruimtes naast verwarmen ook moet ventileren, ook voor de gezondheid, en is aan het pionieren en ontwikkelen geslagen. Met een vooruitziende blik, kun je nu wel concluderen.”

Zelfvoorzienend
Omdat Schabos zich terugtrok uit het bedrijf (‘hij heeft er ook de leeftijd voor’), hoopte hij Groenewold dus te strikken als nieuwe algemeen directeur. Dat lukte. Iets later dan verwacht (‘vanwege de situatie thuis én de opzegtermijn bij PowerPacker’), maar per 

1 januari is de Oldenzaler officieel in dienst bij ClimaRad BV, voor een – bijna – permanente thuiswedstrijd. “Als ik niet op werkbezoek hoef, ga ik op de fiets naar mijn werk, met het rugzakje om”, lacht hij. Andere ‘groene’ feitjes: “Het autopark van de medewerkers is volledig elektrisch en met 240 zonnepanelen op het dak zijn we qua energie zelfvoorzienend en van het gas af.” Maar de belangrijkste link naar duurzaamheid behelst uiteraard de core business van ClimaRad, want het bedrijf ontwikkelt, produceert en vermarkt decentrale ventilatie-oplossingen, die zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat, waarbij maximaal op energie wordt bespaard. In het woon- en slaapvertrek zorgt een warmteterugwinning-unit (WTW) van ClimaRad voor de toe- en afvoer van ventilatielucht en (optioneel) voor actieve verwarming en/of LT-afgifte (koeling). De ingebouwde sensoren van de toestellen meten automatisch op basis van CO2, luchtvochtig­heid en binnen- en buitentemperatuur. Het systeem weet op die manier hoeveel frisse lucht er toegevoerd en verwarmd moet worden. In de zogenaamde natte ruimtes zorgt de ClimaRad Fan voor afzuiging en brengt de luchtkwaliteit op peil. 

Het paradepaardje, de ClimaRad Vita H1C-s, zegt zelfs de ‘sleutel in de energietransitie’ te zijn. “Het is een ventilatie-unit die actief verwarmt op een lage temeratuurbron (warmtepomp) en tevens koelt”, legt Groenewold uit. “Warm wonen en fris slapen is daarbij het devies. Het is zaak de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht van de woonkamer terug te winnen. Die teruggewonnen warmte wordt vervolgens gebruikt voor het voorverwarmen van de gefilterde toevoerlucht van buiten. Dat bespaart energiekosten, en leeft en slaapt een stuk gezonder.”

ClimaRad heeft een groot klantenbestand, en richt zich voor­namelijk op woningcorporaties, zorginstellingen en kantoren, die moeten en willen verduurzamen. Daar ligt een grote renovatie-opgave. “Wanneer bestaande woningen of kamers van het gas moeten”, zegt Groenewold, “worden afgifte en ventilatie vaak vergeten, terwijl dit het laaghangende fruit is. Het verbruik in woningen moet omlaag om het betaalbaar te houden, alleen isoleren is niet voldoende. We moeten met minder handjes meer werk verzetten. Het toepassen en inbouwen van onze units vergt nauwelijks bouwkundige impact. We kunnen in een halve dag woningen qua afgifte, ventilatie en comfort gereed maken, met een geringe overlast voor de bewoner.”

Met het leveren van de unieke ventilatie-units ligt er een flinke uitdaging op Groenewold en zijn collega’s te wachten. Maar de joviale Oldenzaler heeft er zin in. Hij heeft inmiddels zijn eerste werkbezoeken aan Sarajevo achter de rug. In de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is bij een dochteronderneming de volledige productie ondergebracht. “Vanuit de tijd bij Brugman hebben we al de link met Sarajevo, dus zo gek is dat niet. Belangrijker is dat de samenwerking uitstekend verloopt. Er werken daar zo’n vijftig collega's die geweldige kwaliteit leveren.” Over het buitenland gesproken: heeft ClimaRad de ambities de grens over te trekken? “De mogelijkheden tasten we nu samen met onze commercieel directeur Ralph Liedenbaum af”, zegt Groenewold, “waarbij Duitsland de eerste markt is die voor de hand ligt.”

FC Twente
Waar Groenewold bij ClimaRad nog in de beginfase zit van een interessante periode, is zijn rol als RvC-lid bij FC Twente bijna uitgespeeld. Hij zit in het laatste jaar van zijn tweede ‘ambtstermijn’ en het protocol schrijft voor dat er na twee keer vier jaar afscheid dient te worden genomen. “Aan de ene kant heel jammer”, zegt hij, “maar niemand is onmisbaar.” Groenewold zegt bij FC Twente een hectische doch leerzame periode te hebben beleefd. “Ik werd in 2016, na uitkomst van het rapport-Knüppe (waarin werd aangegeven dat het zittende bestuur moest opstappen, red) gevraagd te solliciteren voor de functie in de RvC, dat nieuw en vooral onafhankelijk moest worden ingericht. Ik werd aangenomen en had best veel bestuurlijke ervaring, maar kwam er al snel achter dat een bestuurlijke rol bij een grote voetbalclub als FC Twente van een heel andere orde is. De dynamiek van supporters, sponsoren, directieleden, tegengestelde belangen, vooroordelen, oud zeer: ik kwam in een wereld vol turbulentie terecht, waarin ik zelfs nog anderhalf jaar statutair directeur van de club ben geweest en waarin het de kunst is het hoofd koel te houden. Dennis Schipper kwam er in 2017 bij en met zijn tweeën hebben we er het beste van gemaakt. Hebben we altijd goede beslissingen genomen? Zeker niet, maar feit is dat we FC Twente door een ongekende storm hebben geloodst, die uiteindelijk heeft geleid tot de wederopbouw naar de status van subtopper. Al die tijd zijn we vooral normaal blijven doen, hebben we een directie met normale en nu ook jonge mensen aangesteld, en daar mogen we best trots op zijn.”

Normaal doen, het hoort bij Groenewold als het Boeskool­menneke bij Oldenzaal. Niet toevallig is een bronzen replica pontificaal gepositioneerd in het kantoor van ClimaRad. “Zelfs op het werk kom ik nog thuis”, glimlacht Groenewold, Oldenzaler in hart en nieren.  

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally