Eric Nijkamp, partner bij BitStaete, Vermogensbeheer en De Warmte Maatschappij

Eric Nijkamp, partner bij BitStaete, Vermogensbeheer en De Warmte Maatschappij

Eric Nijkamp, partner bij BitStaete, Vermogensbeheer en De Warmte Maatschappij
“De bitcoin gaat een revolutie teweegbrengen”

Hij maakte in een vorig leven naam als mede-eigenaar van NykampNyboer, marktleider in huisstijlmanagement, om in 2005 de Nystaete Group uit de grond te stampen, investerings­maatschappij in vastgoed en participatie in bedrijven. Maar Eric Nijkamp zou Eric Nijkamp niet zijn wanneer zijn nieuwsgierigheid hem niet naar een nieuwe horizon dreef. Met BitStaete, een deelneming van de NyStaete Group, beheert hij tegenwoordig beleggingsportefeuilles en investeringen in de wondere wereld van crypto’s. En Nijkamp mag dan dit jaar de 63 jaar aantikken, hij stort zich nog met ziel en zaligheid op zijn ondernemingen en participaties. “Ik op de golfbaan? Hou op! Ik breid liever mijn kennis, inzichten en ervaring uit en deel ze graag met anderen.”

Het is onmiskenbaar prettig converseren met Eric Nijkamp. In de even antieke als authentieke setting van Villa de Haer in Oldenzaal, een toonbeeld van statigheid, schudt de in Almelo geboren ras-ondernemer de ene na de andere licht-filosofische one-liner uit zijn mouw. Neem zijn verhaal over de rups en de vlinder. Hij doceert: “Ik gun ieder mens om een paar keer dood te gaan, figuurlijk dan. Ik bedoel daarmee dat een mens soms dingen moet meemaken om ergens een punt achter te kunnen zetten. Of te zeggen: dit past mij niet meer. Ja, het kost tijd om ergens afscheid van te nemen. Veranderen kost energie. Het zijn van kleine stapjes in een proces, daarom geloof ik meer in transformatie. Want mensen zijn gewoontedieren.” 

Transformatie
Zo’n transformatie kan wonderen doen, betoogt Nijkamp vol overtuiging. “Als een rups vlinder wordt, gaat-ie eigenlijk in zijn eerste hoedanigheid dood. Hij krijgt in zijn nieuwe gedaante een andere actieradius en kan uitzoomen. De wereld wordt ineens groter en dat leidt tot nieuwe en betere inzichten, geloof me.” Want: “De meeste mensen zijn niet aan het leven, maar aan het óverleven. Ze zitten vast in de ratrace: rennen, springen, vliegen opstaan en maar doorgaan. Alleen maar bezig zijn met de dag van vandaag, achter de vaak zorgvuldig opgebouwde façade. Krampachtig proberen vast te houden aan wat ze hebben. Moeite hebben met loslaten, en niet meer in staat om vanuit het bewust­zijn te redeneren of een volgende stap te zetten. Juist daarom gun ik iedereen zo’n transformatie.” Hij praat uit eigen ervaring, uiteraard. De scheiding van zijn vrouw, de ontkoppeling van zijn zakenpartner Bert Nijboer, die naar Reggefiber vertrok: het zijn voor Nijkamp voorbeelden geweest van ‘figuurlijk doodgaan’. “Maar het heeft me gebracht waar ik nu ben. En dat zeg ik niet vanuit de arrogantie van: kijk mij eens vlinder zijn. Nee, ik leer nog iedere dag, volop. Maar ik merk dat ik nu veel meer helikopterview heb dan jaren geleden. Al is dat ook een kwestie van rijping, van kennis en ervaringen opdoen.”

Bewuste keuzes 
In hoeverre hij veranderd is? In pakweg de voorbije tien jaar? “Toch wel in behoorlijke mate.” We willen voorbeelden. “Ik ben andere prioriteiten gaan stellen, doe aan meditatie, aan yoga, heb het drinken van alcohol afgezworen. Uitbundige feesten mijd ik en ik zoek graag de natuur op voor inspiratie. Elke dag dat je ouder wordt, zie ik als een godsgeschenk, ofschoon er ook situaties zijn die het tegendeel betogen. Richting geven aan je leven door bewuste keuzes te maken betekent ook veel niet doen en letten op je levensstijl.” En verder? “Ben ik uit alle netwerkclubjes gestapt, omdat ik merkte dat ik een karikatuur van mezelf was geworden. Ik was die getapte jongen, die altijd zijn woordje klaar had, die mensen op sleeptouw nam in de gesprekjes. De gesprekken ervaarde ik regelmatig als oppervlakkig, terwijl ik de kern juist heel erg nieuwsgierig ben naar de essentie van het leven, het hoe, wat en waarom. In elke ontmoeting ben je altijd leerling en leraar tegelijk. Oppervlakkige gesprekken zijn niet zo aan mij besteed, we denken iemand te kennen, maar dat is vaak van horen zeggen. De bereidheid om van iedereen bij iedere nieuwe ontmoeting een nieuwe ‘foto’ te maken creëert verdieping. Kijk alleen al eens naar je eigen ontdekkingsreis, wat er aan potentie aanwezig is. Leven is energie en maakt dat nooit iets stil staat. Tegenwoordig lees ik honderd keer liever een goed boek dan een avond te bezoeken en slap in het wilde weg te ouwehoeren. Ik zit simpelweg in een andere, voor mij boeiende, nieuwe fase.”

Van dubbeltje geen kwartje 
De buitenstaander die op zijn leven inzoomt, ontwaart het klassieke verhaal van de arbeiderszoon die het geschopt heeft tot een onder­nemer die financieel onafhankelijk is geworden. Maar Nijkamp is de laatste die zich wenst te identificeren met zijn verworven status, al toont hij zich dankbaar voor het feit dat wijlen zijn vader het succesverhaal nog heeft kunnen meemaken. “Hij was het die in mijn jeugdjaren zei: van een dubbeltje kun je geen kwartje maken, doelend op mij. Die afwijzing, want dat is het in feite, is voor mij de brandstof geweest om het tegendeel te willen bewijzen. Dat is gelukt. Vrijwel iedere ondernemer heeft wel een krasje op de ziel, iets wat hem of haar aanspoort om door te pakken. De houding van mijn vader, voortkomend uit de arbeiderscultuur van die tijd, is mijn drijfveer geweest.” Het heeft hem een mooi en vooralsnog uiter­mate boeiend leven opgeleverd, dat hij ook als jonge zestiger vol elan en nieuwsgierigheid (be)leeft. Ofschoon hij binnen NyStaete Group nog de nodige (vastgoed)deelnemingen heeft, is hij als investeerder/partner actief betrokken bij de Warmte Maatschappij, die ZLT-warmtenetten aanlegt om bestaande woningen aardgasvrij te maken én bij BitStaete Vermogensbeheer, in de wereld van de digitale assets (crypto’s). Twee uitersten; de eerste met name actief in het sociale domein, de tweede in vermogensgroei. Samen met compagnon Derin Karim is Nijkamp sinds 2016 in de crypto­wereld actief en voorziet hij geïnteresseerde beleggers van passende investeringsmogelijkheden. “Onderschat de ontwikkelingen niet”, zegt Nijkamp. “Digitale assets, met de bitcoin voorop, zorgen voor een grote revolutie in economische, (geo)politieke en sociale systemen. Het geeft veel voldoening om mensen mee te nemen in deze nieuwe boeiende wereld en hen daarvan de mogelijkheden en meerwaarde vroegtijdig te laten inzien.”

Geloofwaardigheid
Ofschoon er een lucratieve toekomst lonkt voor (mensen die beleggen in) digitale assets, is er ook sprake van achterdocht en terughoudendheid. Zeker in Twente, waar recentelijk een 23-jarige cryptohandelaar uit Hengelo zulke rare bokkensprongen maakte, dat honderden van zijn cliënten hun inleg zagen verdampen. Nijkamp heeft natuurlijk van het drama gehoord. Hij kent de details niet, maar wijst erop dat juiste voorlichting en informatie­voorziening van groot belang is, zeker in een volatiele markt. “Als professionele vermogensbeheerder beheren wij alleen de portefeuille van onze klanten”, legt hij uit. “De klant beschikt bij ons over een eigen bankrekening met daarop zijn aangekochte assets. De ‘onboarding’ gebeurt op dezelfde wijze als bij traditionele banken middels een KYC-procedure (know your customer) Wij kunnen geen tegoeden storten of opnemen, daar is alleen de klant zelf toe in staat. Wel kijken we samen met de klant naar de beleggingshorizon en risicofactor.”

Nijkamp beklemtoont dat verantwoordelijkheid ook geloofwaardig­heid is. “Als mensen bij ons hun geld willen beleggen, krijgen ze hier op kantoor een uitgebreide presentatie te zien, waarbij we de achtergronden van crypto en onze werkwijze tot in detail uitleggen. Dit gaat over monetaire en macro-economische perspectieven en de eigenschappen van bitcoin en de achter­liggende blockchaintechnologie: voor veel mensen zal dit als abacadabra klinken, maar na onze educatieve presentatie zijn er maar heel weinig potentiële klanten die niét de stap zetten om te gaan beleggen.” 

De kleurrijke ondernemer is razend enthousiast over het potentieel van ‘goede’ digital assets annex cryptocurrency’s. “Dat is een nobrainer”, zegt hij. “Ik heb jarenlang in het vastgoed gezeten, maar qua risico-rendement is de wereld van crypto echt veel en veel interessanter. We zien nu ook veel klanten die een deel van hun portefeuille alloceren naar crypto.” Klanten kunnen bij BitStaete vanaf 100.000 euro beleggen. “We houden de beleggers vanaf het begin op de hoogte, op basis van mark­tindicatoren. We zitten niet voor niets ook zelf in de crypto’s die we onze klanten aanbevelen; dat geeft vertrouwen.” Ofschoon er iedere dag nieuwe digital assets op de markt verschijnen, zweert Nijkamp bij een handvol grote coins. “Van de bitcoin met een marktkapitalisatie van nu al rond de triljoen, worden er slechts 21 miljoen gemaakt, meer komen er ook niet. Alles wat schaarste is, heeft waarde.”

Nijkamp merkt dat veel ondernemers de klok hebben horen luiden, maar niet precies weten waar de klepel hangt. “Dat zijn vaak mensen die in hun bedrijf altijd ieder dubbeltje hebben omgedraaid. Die willen dan met hun geld gaan beleggen, maar door een gebrek aan specifieke kennis wordt dat eerder speculeren, in een markt die 24 uur per dag doorgaat. Met alle risico’s van dien.” Waarom die doelgroep zich bij hem moet melden? “Er moet helemaal niets”, zegt hij. “Maar het mag wel, als ze uit zijn op vermogensgroei, een mooi rendement wensen te realiseren en veilig willen beleggen, volgens de wet- en regelgeving.”

Overweldigend
In een persoonlijk gesprek lichten hij en zijn team graag de mogelijkheden toe. Waarbij Nijkamp per definitie verder kijkt dan de zakelijke kant. “Een mooi gesprek tussen mensen kan overweldigend zijn, door de energie en nieuwe inzichten. Iedereen heeft een levensverhaal, je kunt elkaar voeden met een visie. Het is dus meer dan alleen beleggen.” Ook op kantoor is hij een communicator pur sang. “Ik ben bevoorrecht omringd te zijn door jonge, inspirerende collega’s, dat houdt mij zelf ook jong en scherp. Het is heerlijk om die gasten iets over te brengen en om te sparren. Dat is voor mij persoonlijk veel zinvoller dan op een golfbaan te staan.”  

>
>
>
TOM's Rally
CuliRally
haringparty2024