“Je moet laten zien dat je van waarde bent”

“Je moet laten zien dat je van waarde bent”

Kim Masselink van OWK en LogicQ Windows

Kim Masselink nam in 2017 de kozijnproducenten OWK in Geesteren en LogicQ Windows in Haaksbergen over van haar vader. Een sprong in het diepe, die niettemin goed heeft uitgepakt, constateert ze nu, drie jaar later. Overigens was de uitgangspositie ook niet slecht: vanaf 2007 was zij al mededirecteur en sinds 2013 mede-eigenaar en leerde met de mores van de bouwsector om te gaan. “Je moet je als vrouw bewijzen: als ik op de bouw gaten stond te boren, stonden die kerels te kijken hoe ik het er van af zou brengen.”

OWK was tot voor kort bekend onder de naam Oude Wesselink Kozijnen, een bedrijf dat al sinds 1977 bestaat. Het was echter tijd voor een nieuwe naam, aangezien er al lange tijd geen Oude Wesselink meer in het bedrijf zat en ook de huisstijl niet meer aansloot bij het karakter van het bedrijf. Kim Masselink groeide op in Geesteren. Haar vader Gerard Bekhuis was jarenlang bedrijfsleider bij glasleverancier Almeline in Almelo en later mede-eigenaar bij één van de eerste kunststof kozijnen leveranciers van onze regio, Oude Wesselink Kozijnen, in Geesteren. “Mijn vader is een ondernemende man”, zegt zij: “Hij is in 2002 ingestapt als compagnon en heeft het bedrijf vervolgens in 2007 helemaal overgenomen. We hadden inmiddels ook een eigen productie. Voordien werden de kozijnen elders ingekocht.” Als haar vader het bedrijf in 2002 overneemt is Kim, geboren in 1980, nog bezig aan haar laatste jaar communicatie- en informatiewetenschappen aan de universiteit in Groningen. “Na die studie ben ik als marketing- en communicatiespecialist begonnen bij PANalytical in Almelo. Ik viel er met de neus in de boter, want Philips had het bedrijf verkocht en er waren op het gebied van communicatie veel uitdagingen: de transitie van Philips naar een nieuwe identiteit, een andere bedrijfscultuur. Mensen hadden hun leven lang bij het bedrijf, dus bij Philips, gewerkt en dat veranderde ineens. Er lagen diverse gevoeligheden. Ik heb er veel geleerd en veel van meegenomen. Ik wilde ook daarom na mijn studie bewust een tijd in het bedrijfsleven werken, maar zelf ondernemen heeft me altijd getrokken. Als meisje ging ik al naar braderieën om zelf geknutselde spulletjes te verkopen.”

Goede combinatie

Die kans om zelf te ondernemen krijgt ze in 2007 als haar vader het gezin bijeenroept voor een familieberaad aan de keukentafel. “Hij zocht een compagnon voor OWK. Het bedrijf was verhuisd en uitgebreid. Aanvankelijk was er geen eigen productie, na de verhuizing naar een groter pand wel. Hij wilde iemand naast zich en bood ons de keuze. Mijn zus is directeur van twee basisscholen. Zij zat daar helemaal op haar plek, maar ik pakte de kans om te gaan ondernemen.” Binnen het bedrijf concentreert zij zich op personeels-en financiële zaken, maar ook de visie en strategie kreeg meer aandacht. “En vader deed de technische en uitvoerende zaken. Die combinatie werkte voor ons heel goed.” Zo goed dat zich in 2014 de mogelijkheid voordoet om kunststofkozijnenfabrikant LogicQ Windows in Haaksbergen over te nemen. “Dat was voor ons interessant omdat zij veel verder geautomatiseerd waren dan wij op dat moment in Geesteren. Bovendien groeiden we in Geesteren uit ons jasje. Door de productie van de kunststof kozijnen te verhuizen naar Haaksbergen, konden we in Geesteren de gehele productiehal benutten voor de aluminium kozijnen. Wat we ook hebben gedaan is mensen vanuit Geesteren naar Haaksbergen halen. Ik wilde daar dezelfde bedrijfscultuur creëren.”

Haar overstap van de marketing en communicatie naar de kozijnenbranche is goed uitgepakt, vertelt ze: “Hoewel ik marketing en communicatie nog steeds een mooi vak vind. We hebben voor OWK net de nieuwe huisstijl geïntroduceerd. Dat is prachtig, het trekt me ook nog steeds aan.”

Mannenwereld

In 2017 besluit haar vader te stoppen en neemt Kim Masselink alle aandelen over. “Ja, dat was wel een sprong in het diepe, maar ik had er vertrouwen in, ik werkte al tien jaar in de branche. Wat me is opgevallen is in de bouw? In de eerste plaats dat het redelijk conservatief is. Aanvankelijke wilden bepaalde klanten niet met mij spreken over technische zaken. Nou ja, dat was ik natuurlijk helemaal niet gewend. Bij PANalytical deed ik presentaties voor de board, werd er geen onderscheid gemaakt. Maar de bouw is nu eenmaal een mannenwereld en ik moest mij echt bewijzen. Nee, je moet dat als vrouw niet erg vinden. Weet je, als je lange tenen hebt, maak je het jezelf heel moeilijk. Je moet respecteren en accepteren dat je een mannenwereld binnenstapt. Laten zien dat je de kennis en ook de humor hebt. Mijn vader zei: ga maar mee naar de bouw, pak maar een boor. Nou, dan stond ik daar een gat te boren en al die kerels stonden te kijken hoe het ging. Dat was ook leuk en bovendien: ze maken me niets meer wijs. Dat ik me wilde bewijzen had ook als reden dat ik niet alleen als dochter van de baas gezien wilde worden, dat ik geen kruiwagen heb gehad. Je moet juist laten zien dat je van waarde bent. Dat is wel een druk die ik mezelf heb opgelegd,” zegt Kim Masselink, “Mijn vader heeft me altijd heel vrij gelaten en ik heb zo een eigen invulling aan de bedrijfsvoering kunnen geven. Hij is altijd wel een klankbord, maar gaf mij ook de ruimte. Hoe ik als directeur nu ben? Ik ben zakelijk en duidelijk. Geen gemarchandeer, daar heb ik moeite mee. Duidelijk en direct, maar daarnaast ook empathisch.”

Kwaliteitsnormen

Bij de beide bedrijven werken in totaal zo’n 35 medewerkers. Zowel in de productie van kunststof en aluminium kozijnen als in de montage op de bouwplaats. OWK heeft eigen montageploegen en daarnaast zijn ZZP’ers aan het bedrijf verbonden als monteurs. “We leveren vanuit OWK aan zowel particulieren als aannemers die ons direct of via architecten inschakelen voor de kozijnen. Ons werkgebied is voornamelijk oost-Nederland. LogicQ werkt alleen met een eigen dealernetwerk. Wat ons onderscheidt zijn speciale producten. We zijn geen partij die honderden ramen voor een wijk in aanbouw produceert. Bij ons zijn het vooral de unieke projecten met speciale vormgeving, zoals gebogen kozijnen. We doen veel engineering voor die projecten. Dat vergt voorbereiding en kwaliteit. Daarom zoeken mensen ons ook op: architecten en aannemers, maar ook particulieren die een goed advies willen. Ja, de kozijnenbranche heeft een slecht imago gehad: faillissementen, leningen verstrekken. Wij doen daar niet aan mee. Een dealer die snel wil scoren komt er bij ons niet in. Wij hebben nu eenmaal onze kwaliteitsnormen. Groei zoek ik niet zozeer in omzet of afzetgebied. Mijn mensen moeten mee kunnen gaan in groei, je wilt niet dat je organisatie overbelast raakt. Ik vind het belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen binnen het bedrijf en gemotiveerd blijven. Want alleen dan vorm je een fijn en effectief team.”

Verbeteren en perfectioneren

Ook de crisis in de bouw heeft Kim Masselink moeten doorstaan. “Als familiebedrijf zet je dan vooral in op je personeel; dat wil je behouden en dat is ons ook gelukt. Je gaat op andere dingen sturen om kostenbesparingen te bereiken en omzet op peil te houden en draait aan andere knoppen dan in een periode waarin het goed gaat. Maar het duurt wel lang voordat je weer op dat oude niveau bent. We merken nu nog weinig van de corona-crisis. We zien wel dat architecten wat minder van zich laten horen, maar ik laat me meer leiden door optimisme. Kijk, je moet niet alles willen uitkristalliseren. Als je aan een ontwikkeling niets kunt doen, dan is dat zo. Dan moet je vandaaruit zoeken naar oplossingen. Kijken hoe je verder kunt verbeteren en perfectioneren. We hebben met onze profielleveranciers nieuwe profielen ontwikkeld. Je probeert dan iets unieks aan dat ontwerp toe te voegen, waardoor je je beter kunt onderscheiden. Daarnaast zoeken we bijvoorbeeld naar nieuwe foliesoorten voor de kunststof kozijnen. Het is belangrijk om steeds kritisch te blijven over je toegevoegde waarde.”

De juiste wijze vinden

Naast de leiding over beide bedrijven is er het gezin met drie kinderen in de leeftijd van drie tot acht jaar. En haar man Ronny Masselink die ook een eigen bedrijf heeft, gespecialiseerd in regeneratieve medische hulpmiddelen voor met name orthopedische chirurgie. Valt het allemaal te combineren? “Zeker, mijn man is iets flexibeler in zijn werk. En de kinderen groeien eigenlijk mee in het feit dat vader en moeder druk zijn; het is een onderdeel van het gezin. Er is een vaste regel: als we thuis zijn gaat de knop om en hebben de kinderen alle aandacht.” Eraan toevoegend: “Maar als ze dan in bed liggen, dan willen we nog wel even de laptop openklappen…”

In de achterliggende jaren heeft Kim Masselink als DGA en als vrouw in een conservatieve bouwsector met tamelijk complexe producten haar weg moeten zoeken, zegt ze tot slot. “Het is vooral de juiste wijze vinden om iets voor elkaar te krijgen. Toen ik begon was ik 27 jaar en dan moest ik vertellen hoe het zat. Nou, dan moet je wel de juiste toon hebben. Twijfels, dat heeft iedereen wel maar het is belangrijk zelfvertrouwen te houden. Dat zie ik als een verantwoordelijkheid die je draagt. En natuurlijk kritisch blijven. Jezelf blijven en niet achterover leunen. Lastig? Nee, ik krijg er juist heel veel energie van. Dit is het leukste om te doen. Het is een deel van mijn leven, ik voel me er goed bij. We willen met de bedrijven op een goede manier groeien, met een fijne organisatie waarin mensen tot ontplooiing kunnen komen. Mensen die met plezier werken en daarom ook iets voor elkaar over hebben. Dat zal ik altijd blijven stimuleren.”   

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally