Eer voor ‘boeren’ met verduurzaamde straaljagerstalling

Eer voor ‘boeren’ met verduurzaamde straaljagerstalling

Techniek en duurzaamheid vormen twee van de vier pijlers op de nieuwe economische Agenda voor Twente. Klein Poelhuis Installatietechniek bewees deze week waarom die pijlers een goede keus zijn. Het bedrijf hoorde woensdag in Rijswijk bij de drie genomineerden voor de Uneto-VNI Innovatie Award. De reden? Een technische, zelfvoorzienende oplossing voor klimaat en afvalwater in een vroegere straaljagerstalling.

Vroeger beschermden de muren van de shelters op de voormalige luchtmachtbasis Twenthe straaljagers tegen bombardementen. Nu isoleren die 120 centimeter dikke betonwanden onder meer een kantoor en werkplaats van een industrieel ontwerpbureau dat er huist. Maar hoe krijg je hier een prettige werktemperatuur? Daarvoor ontwikkelde Klein Poelhuis een soort koelkasttechniek via een lucht-water-warmtepomp. “Dankzij de pomp verandert de warmte of de kou uit de buitenlucht in energie voor de vloerverwarming”, vertelt projectleider Remco Damkot. “Waar bij een airco de kou van boven ‘gedropt’ wordt, koelt de ruimte via de vloer gelijkmatiger, net als in een koelkast.”

Poep zuiveren
Uitgangspunt voor verbetering van de oude F16-garage was: respect voor het verleden, voorbereid op een duurzame toekomst. Daarom zit er, naast de pomp en zonnepanelen, nóg een fraai staaltje techniek in het gebouw. Na een toiletbezoek eindigen poep en plas niet in het riool maar in een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater), dat het afvalwater zuivert en afvoert in de bodem. Uneto-VNI vond de totale aanpak van dit project zo bijzonder, dat de branchevereniging het voordroeg voor de Innovatie Award 2017.

In de top 3
“Vorige week mochten we ons project al presenteren tussen de andere genomineerden; grote jongens met duizenden medewerkers en complete ontwikkelafdelingen. Zij in hun nette pak en wij met slechts drie ontwikkelaars gewoon op z’n boerenjongens. Bijna niet te geloven dat we nu tot de meest innovatieve bedrijven van Nederland in de installatietechniek horen”, blikt Damkot terug. Woensdag 27 september stemden uiteindelijk vierhonderd aanwezigen tijdens het lustrumevent van Uneto-VNI. Resultaat? Engie Services werd de winnaar, Klein Poelhuis derde. “Het bevestigt dat we op de goede weg zijn met duurzaamheid en als kleine speler landelijk meetellen”, stelde de projectleider na afloop.


Terug
>
>
Eurorisk
Aysay
Van Deinse Media
Concordia
EY
Dag van het Werkplezier
Jongbloed
Voshaar Schuttingen
Dr. Don