Het kan verkeren

Het kan verkeren

Het CBS maakte afgelopen maand de groeicijfers van de Nederlandse economie bekend en die scheppen positieve verwachtingen voor 2019. Kijken we naar het investeringsvolume van vastgoedbeleggingen in Nederland, dan bereikte dat vorig jaar zelfs een record. Er wacht ons dan ook een comfortabel vervolg in 2019. Al denk ik niet dat het totale beleggingsvolume zo hoog wordt als in het afgelopen jaar.


Hoe anders was het in 2013-2014. De Bijenkorf vertrok uit het centrum van Enschede en de stad als winkelstad leek verloren. Op het XL Business Park was men drukker met het uitbetalen van salarissen dan met het binnenhalen van nieuwe bedrijven. En Almelo en Hengelo maakten landelijk furore op de Leegstand Kantoren-lijsten.


Maar het kan verkeren. Vandaag de dag is er een wachtlijst voor A1-winkelplekken in Enschede. Bij het XL Business Park komen vragen binnen over uitbreiding en in Twente stijgen de huurprijzen van de kantoren en bedrijfsruimten door aanbodkrapte. Toegegeven, nog niet alle markten zijn al op het niveau van vóór de crisis. Lokaal zijn er in onze regio grote verschillen op de winkelmarkt. Maar de kantorenparken worden opgewaardeerd, de lege kavels worden volgebouwd en op de bedrijfsruimtemarkt betaalt de regionale visie van de gemeenten in Twente en de Provincie zich nu langzaam uit. Zij voorzagen jaren geleden al dat het gezamenlijk aantrekken van bedrijven naar één XL Businesspark meer effect zou hebben dan meerdere kleine initiatieven daartoe.


Bij al deze positieve berichtgeving wordt wel een kanttekening geplaatst: die van krapte en schaarste. De economische groei zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt en voor schaarste aan betaalbare woonruimte. Wij zijn desondanks zeer positief gestemd over 2019. Dit gevoel komt deels door de lage rente en door het feit dat we zowel de aanbod- als de vraagzijde goed kennen. Die kennis zegt ons dat de regionale vastgoedmarkt nog steeds veel te bieden heeft. Maar meer nog dan dat doet de huidige markt een beroep op ons ondernemerschap en onze creativiteit. Dankzij deze twee eigenschappen wisten we in het verleden altijd de interessante kansen te vinden én ze te benutten. Dus 2019, kom maar op!

Henri Boers
Boers & Lem

>
>
>
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
EY
Eurorisk