De zomer is in aantocht

De zomer is in aantocht

In mijn laatste column van 2020 sprak ik de wens uit dat wij elkaar snel weer mochten ontmoeten. Tijdens een netwerkevent of met een biertje op het terras in de stad. Dat "snel" is weliswaar niet uitgekomen, maar gelukkig mogen we inmiddels wel weer een terrasje pakken. Mijn voorspelling over de vastgoedmarkt bleek daarentegen een juiste. De vastgoedmarkt is namelijk op alle vlakken op een positieve manier in beweging gebleven en misschien zelfs nog nooit zo goed geweest als nu. Productiebedrijven zijn naarstig op zoek naar grotere locaties. Kantoorgebruikers zijn druk doende met vraagstukken over nieuwe en meer bij deze tijd passende kantoorruimte die duurzaam én goed bereikbaar is. En op de woningmarkt staan kandidaat-kopers letterlijk in de rij en bieden meer dan de vraagprijs.


Voor nu is dit allemaal erg positief en Twente staat er economisch sterk voor. Ondertussen is het wel zaak dat de woningschaarste niet te groot wordt. Te veel schaarste heeft een remmend effect op de markt. Hier ligt een schone taak voor gemeentes en provincie, want
er is geen tijd voor een afwachtende houding. Mijn advies? Laat overheden samen met marktpartijen de groeigebieden inzichtelijk maken. Denk aan de herbestemming van landelijke gebieden die grenzen aan bestaande bedrijventerreinen, maar ook aan de herontwikkeling van bestaande en verouderde bedrijventerreinen. Ook kunnen verouderde kantoren in en dichtbij de binnensteden voor herbestemming in aanmerking komen. De staat en uitstraling van deze gebouwen sluiten vaak niet meer aan bij de wensen van kantoorgebruikers. Vele kunnen dankzij hun maatvoering gemakkelijk geschikt gemaakt worden voor wonen. Pak je dit samen voortvarend op dan sla je drie vliegen in één klap: langdurig leegstaande kantoorgebouwen zijn van de markt af; de woningschaarste neemt af; en binnensteden worden (weer) bruisend en levendig dankzij bewoners die er hun boodschappen doen en gebruik maken van de horeca. Dat is een zonnig vooruitzicht. En nu we steeds meer onze sociale bewegingsvrijheid terugkrijgen én de zomer al bijna voor de deur staat, is wat extra zonneschijn meer dan welkom. 

Barry Seelen,

Partner van Boers & Lem

>
>
>
haringparty2024
TOM's Rally
CuliRally