‘HALLENKNALLEN’

‘HALLENKNALLEN’

Toen ik 18 jaar geleden als trainee in de markt van bedrijfsruimtes stapte, was dit het minst sexy marktsegment van de commerciële vastgoedmarkt. Als je echt furore wilde maken en tussen de grote deals wilde zitten moest je actief zijn in de kantorenmarkt, winkelmarkt of de beleggingen. In de bedrijfsruimtes daarentegen zag je geen krijtstreeppakken. Daar zaten de zogenaamde ‘hallenboertjes’ die met name actief waren op verouderde industrieterreinen buiten de Randstad.

Het is de wereld van de overheaddeuren, kraanbanen, betonvloeren en vrije hoogtes. En mijn eerste maanden als trainee waren niet bepaald eenvoudig. Want ondanks het feit dat ik een geboren Twentenaar ben, kwam ik in mijn jeugdjaren niet veel verder dan een aantal binnensteden; bedrijventerreinen waren voor mij een nieuw jachtgebied. Maar al gauw stal dit marktsegment mijn hart. Bedrijfsruimtes worden namelijk beheerd door gepassioneerde ondernemers die apetrots zijn op het product wat bij hen in de fabriek wordt gemaakt, dan wel verhandeld. Veelal nuchtere ondernemers met een langetermijnvisie die zelf beslissingsbevoegd zijn en elke dag met de poten in de Twentse klei staan.

De afgelopen jaren heeft de bedrijfsruimtemarkt in Twente zich uitzonderlijk goed ontwikkeld. Ook de corona-crisis heeft hieraan bijgedragen. Bedrijven gaan steeds meer productie terughalen naar Nederland, ze wensen meer voorraad aan te houden en de online bestedingen nemen alleen maar toe. Deze drie ontwikkelingen hebben geleid tot een opvallend hoge vraag naar beschikbare bedrijfshallen en hebben de leegstand beperkt tot een minimum. En dat had weer tot gevolg dat zowel de huurprijzen als koopsommen stegen en nog steeds stijgen.

Alles bij elkaar hebben de afgelopen 20 jaar ervoor gezorgd dat deze hallenboer nog steeds blij is dat-ie zich gespecialiseerd heeft in dit marktsegment. Inmiddels vind ik het zelfs de meest sexy tak van het commercieel vastgoed. En ik niet alleen. Er is sprake van een toenemende interesse van zowel regionale als landelijke beleggers voor bedrijfsruimtes. En dat blijft voorlopig ook nog wel even zo. Gelukkig maar. Want knallen in de hallenmarkt, dat blijf ik ook de komende jaren nog graag doen.

Bart Wientjes is partner van Boers & Lem.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024