Tijd om vooruit te kijken

Tijd om vooruit te kijken

Het jaar 2023 lijkt nog ver weg - 15 maanden om precies te zijn - maar komt sneller nabij dan menig vastgoedeigenaar denkt. Dat heeft alles te maken met een wet die op 1 januari 2023 in werking treedt. Vanaf dan is het voor kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m2 wettelijk verplicht om minimaal over een energielabel C te beschikken. Op dit moment heeft zo'n 53% van de kantoren in Nederland met deze omvang nog geen C-label of zelfs helemaal geen energielabel. Werk aan de winkel dus!

We zien echter om ons heen dat veel partijen hier niet of nauwelijks mee bezig zijn. Daar zijn verschillende redenen voor. Kosten spelen een rol, net als de gedachte dat het zo'n vaart niet zal lopen. Maar let op: dien je een aanvraag voor herfinanciering in, dan kan het ontbreken van een C-label nu al betekenen dat banken een hoger rentetarief rekenen of zelfs hun deuren voor je gesloten houden.

Kortom: het is raadzaam om toch alvast een blik in de toekomst te werpen en daarvoor de juiste specialisten te raadplegen. Een eerste stap is die richting een vastgoedspecialist. Hij kan jouw casus goed beoordelen en samen met financiële en duurzaamheidsspecialisten tot een maatwerkadvies komen. Je zult dan bovendien merken dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn waarvan je hoogstwaarschijnlijk het bestaan nog niet afwist. Maar ook hier geldt: wacht niet tot op het laatst. Hoe dichter 2023 nadert, hoe groter de kans de die subsidiepot is leeggeroofd. Er zijn immer kapers op de kust.

Al met al zal het verduurzamen van kantoorgebouwen in veel gevallen minder kostbaar zijn dan vooraf gedacht. En gelet op de toekomst, levert verduurzamen óók wat op. Wat dacht je van:

·         Aanzienlijk terugdringen van de economische veroudering

·         Minder kans op leegstand en vertrekkende huurders

·         Meer comfort

·         Substantiële vermindering van de exploitatiekosten

·         Een couranter gebouw

·         Waardestijging van het kantoorpand

Vooruitkijken brengt dus niet alleen voorinvesteringen met zich mee, maar zal zich ook terugbetalen. Zowel op de korte als op de lange termijn. In dat licht bezien is vooruitkijken nog helemaal niet zo’n slecht idee.

Barry Seelen is partner van Boers & Lem.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024