Taxeren is vooruitzien

Taxeren is vooruitzien

‘Bart, ik heb een taxatierapport van mijn bedrijfspand nodig voor de bank. Kun je dit voor mij regelen?’ Het is een vraag die ik elke week meermaals krijg en die wij bij Boers & Lem natuurlijk graag horen. Een vraag ook die oprecht interessant is. Want in een tijd waarin markten snel veranderen, is het voor bepaalde objecten een boeiende uitdaging om een goede inschatting te maken van de waardeontwikkeling van het vastgoed. Dat zit zo.

Een traditionele taxateur richt zich vooral op het verleden middels referentietransacties. Voor bedrijfsonroerendgoed zijn vaak maar weinig goed vergelijkbare transacties in de directe omgeving voorhanden. Relevante transacties zijn daardoor vaak langer dan 12 maanden geleden gesloten. Het is veel belangrijker te kijken naar toekomstige kansen en bedreigingen van het te taxeren object. Een taxatie dient namelijk vaak als onderligger voor de vastgoedeigenaar en hypotheekverstrekker om zich in te dekken voor risico’s in de komende vijf tot tien jaar.

Om die kansen en bedreigingen juist in te kunnen schatten, moet je als taxateur een goede visie hebben op de verschillende deelmarkten, op de hoogte zijn van lokale markten, en trends en ontwikkelingen volgen. Ook sparren met de bedrijfsmakelaars van het eigen kantoor mag niet ontbreken om gevoel te krijgen bij het actuele sentiment in de markt en om de ins & outs te horen van de verschillende transacties die gedaan zijn op of onder de markt. De makelaars zitten namelijk in het voortraject en kunnen goed aangeven of er vraag is naar het object op basis van actuele zoekvragen. En zo combineer je lokaal sentiment met kennis op verschillende vlakken en verbetert de kwaliteit van het taxatierapport.

Conclusie: om goed te kunnen taxeren heb je een team van specialisten nodig die niet alleen van achter hun bureau naar een object kijken. En als taxateur moet je het veld in, ‘met de poten in de klei’ tussen de ondernemers staan - daar waar het gebeurt.  Ik hou ervan. De Twentse klei is mijn klei en dankzij de dynamiek in de markt, blijft taxeren een fascinerend vak. Dus kom maar op met die taxatievragen!

Bart Wientjes RT
Partner van Boers & Lem Vastgoedconsultants

>
>
>
Eurorisk
TwenteCuliRally
Westerhuis Verhuur
EY
DiGi Signing
WTC
Boers & Lem
Jongbloed