Help de starters

Help de starters

Tijdens het schrijven van deze column is net uitgelekt dat het kabinet van plan is de overdrachtsbelasting te verhogen naar 8 procent. Op commercieel vastgoedgebied was al sprake van een verhoging van deze belasting van 6 procent naar 7 procent, maar nu wordt dit dus 8 procent en geldt de verhoging voor zowel commercieel vastgoed als voor beleggers in de woningbouw. Het kabinet wil hiermee huisjesmelkers aanpakken en zo starters op de woningmarkt helpen.

Maar is de starter wel geholpen met deze maatregel? Wij denken van niet. Want de maatregel is gestoeld op de gedachte dat starters vaak moeten concurreren met beleggers in hun zoektocht naar een betaalbare woning. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de starter een andere vraagbehoefte heeft dan de particuliere belegger. De starter heeft het liefst een tussenwoning; de belegger wil graag een appartement.

Wanneer een starter wel moet concurreren voor dezelfde woning met een particuliere belegger, dan is het grootste struikelblok zijn tijdlijn. De overheid verplicht starters namelijk drie dagen bedenktijd in acht te nemen. Starters bieden daarnaast bijna altijd onder voorbehoud van financiering. En zo wordt het verkoopmoment opgerekt naar een proces van enkele weken. De particuliere belegger daarentegen kan over het algemeen binnen enkele minuten de zaak beklinken. De meeste verkopers vinden die duidelijkheid en snelheid belangrijker dan een iets hogere transactieprijs.  

Wat deze verhoging van de overdrachtsbelasting wél doet, is de balanswaarden van pensioenfondsen, woningcorporaties en vastgoedeigenaren onder druk zetten. Hierdoor hebben zij minder ruimte om te investeren in nieuwbouw. En laat dat nou net de oplossing zijn voor het probleem van de starter: het bouwen van meer huizen. Want er is in Nederland een enorm woningtekort dat oploopt tot 425.000 woningen in 2025. We zouden toch van onze overheid mogen verwachten dat ze dit tekort aanpakt in plaats van de situatie te verergeren. Want dat is precies wat deze maatregel tot gevolg zal hebben.

Henri Boers,
Directeur Boers & Lem

>
>
>
Jongbloed
EY
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Eurorisk