'Wij' kunnen best zonder

'Wij' kunnen best zonder

Het is alweer augustus 2021 als ik deze column schrijf. De vakantievierende Nederlander schommelt heen en weer tussen hoop en vrees waar het gaat om verruimende en beperkende maatregelen in de diverse Europese vakantielanden. Complottheorieën zijn nog steeds de wereld niet uit. Het zuiden van het land heeft een watersnoodramp doorstaan met alle bijbehorende ellende. We hebben nog steeds geen nieuw kabinet, dus ingrijpende politieke beslissingen kunnen niet worden genomen op dit moment en het is maar de vraag of dit op de derde dinsdag van september anders is. Het is daverend stil rondom het thema: ‘een nieuwe regering’. Onzekerheid alom zou je dus denken.

Nou… dat blijkt toch anders te zijn. De economie gaat als een dolle. Ondanks dat ondernemers te maken hebben met personeelstekorten en een haperende aanvoer van materialen zijn de groeipercentages indrukwekkend.

Zou er een relatie zijn tussen een land zonder formele bestuurders en de economische voorspoed van dit moment? Als dat zo is stel ik voor ook de nodige lokale bestuurders met sabbatical te sturen. In (groot) Twente zijn we tenslotte nogal verdeeld. Als het naar huis sturen van de politiek verantwoordelijken in de veertien Twentse gemeenten betekent dat we wel succesvol met elkaar gaan samenwerken en de regionale economieën een extra boost kunnen geven, moesten we dat misschien maar eens proberen. Vooralsnog ga ik er maar eens vanuit dat de reden voor een positieve economische trend niet gelegen is in de afwezigheid van een kabinet, maar aangewakkerd wordt door een combinatie van een lage rente, effectieve (corona)steunmaatregelen en een spectaculair herstel van de economieën in de VS en China. Daar hobbelen wij altijd keurig achteraan, dus ook in Europa en bij ons gaat het goed, ondanks de waarschuwingen voor het inflatiespook.

Een mooi moment dus om de peilstok weer eens in de eigen onderneming te hangen, de eigen veerkracht te meten en eens wat scenario’s te schetsen voor de komende paar jaar. Vergeet daarbij dan niet de mogelijke uitkomst van de afrekenmomenten van de steunmaatregelen, NOW en TVL, en de terugbetalingsverplichtingen aan de fiscus wanneer, ten gevolge van Covid19, om uitstel van heffing is gevraagd. Een generaal pardon voor deze (terug)betalingsverplichting zie ik op dit moment (nog) niet gebeuren. Voor zo’n besluit hebben we waarschijnlijk toch echt wel een nieuwe regering nodig. Aan de andere kant, als de inflatie hoog is worden die betalingsverplichtingen vanzelf minder waard. Regering of geen regering.

Arnold Poelstra

Partner en Belastingadviseur bij EY. EY is een internationeel opererend dienstverlenend bedrijf actief op het gebied van accountancy en belastingadvies.

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally