Investeren: nu doen of even wachten?

Investeren: nu doen of even wachten?

Om de continuïteit van je bedrijfsvoering te borgen moet je bedrijfsmiddelen met enige regelmaat vervangen. Afhankelijk van het bedrag van de investering, kan dit fiscale voor- of nadelen opleveren. Ook zitten er fiscale voordelen aan uitbreidings- of duurzaamheidsinvesteringen. Schaf je een bedrijfsmiddel aan met een netto investeringsbedrag hoger dan € 450? Dan dien je dit te activeren op de bedrijfsbalans en in een aantal jaar bedrijfseconomisch en fiscaal af te schrijven tot de restwaarde. Investeringen onder de € 450 kun je direct als last opnemen in de resultatenrekening.

We kennen in Nederland een aantal investeringsaftrekregelingen, waaronder de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Energieinvesteringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ik neem je mee in de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De KIA geldt voor veel bedrijfsmiddelen, maar zeker niet voor allemaal. Een auto met grijs kenteken is bijvoorbeeld wel onderdeel van de regeling, maar een auto met geel kenteken voor één van je medewerkers niet. Er is ook sprake van een drempelbedrag, een optimum en een maximum.

Haal je het investeringsmoment naar voren of til je het juist over het jaareinde heen, dan kan je dat zomaar enkele duizenden euro’s aan fiscaal voordeel opleveren. Ook het moment en de hoogte van (aan)betalen en ingebruikname spelen mee. Het is dus cruciaal om je investeringen goed te plannen! Is het dan alleen maar voordeel? Helaas niet. Verkoop je namelijk een bedrijfsmiddel waarvoor investeringsaftrek is genoten, dan kan het zomaar zijn dat je desinvesteringsbijtelling moet rekenen. Daarmee betaal je mogelijk een gedeelte van de genoten aftrek weer terug. Investeren is dus maatwerk en kan voordelen opleveren. Zorg daarom dat je nog voor het einde van het jaar met je fiscalist om tafel zit om je resultaten te optimaliseren. Of bel met één van de specialisten bij Countus, we helpen je graag verder!

Joost Heijmer is Belastingadviseur & Familieadviseur bij Countus Enschede.

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem
DiGi Signing
WTC