Bekijk het eens van de andere kant

Bekijk het eens van de andere kant

Soms moet je omdenken, eens iets van de andere kant bekijken, zodat het kwartje beter valt. Probeer eens omgekeerd te redeneren over vitaliteit bijvoorbeeld. In plaats van te denken dat het geld en tijd kost om je werknemers vitaal te houden, bedenk eens wat het oplevert als je een vitaliteitsplan opstelt.

Je wilt geen ontevreden, inflexibele mensen die zich bij een onbeduidend pijntje voor de zekerheid maar alvast ziekmelden. Je wilt je menselijke kapitaal optimaal inzetten. Je wilt positief ingestelde, productieve mensen die nét even dat stapje extra zetten; die nog even een dossier erbij pakken en die toch even die klant bellen om te vertellen dat aan zijn vraag gewerkt wordt. Belangrijk dus om aandacht te besteden aan vitaliteit, een begrip dat meer omvat dan gezondheid. Natuurlijk is fysieke gezondheid een grote indicator voor vitaliteit, maar vitaliteit gaat ook over de energie, over emotionele gezondheid en over de mogelijkheid om je te kunnen blijven ontwikkelen in je baan.

Mentale veerkracht en openstaan voor vernieuwingen in het bedrijf zijn het gevolg van goed werkgeverschap. Zorg ervoor dat je mensen gemotiveerd blijven. Vraag hen hoe het gaat, biedt hen toekomstperspectief, waardeer ze. Stel een vitaliteitsplan op of laat je hierbij helpen. Het verwaarlozen van vitaliteit bij werknemers blijkt namelijk het grootste bedrijfsrisico te zijn! Iemand die verzuimt, kost niet alleen een salaris waarvoor niet gewerkt wordt, maar belast ook andere werknemers extra en dat komt de efficiency niet ten goede. Over het algemeen betaal je daardoor niet 1 procent, maar zelfs 2,75 procent van de loonsom, zo is berekend.

Ondernemers met een vitaliteitsplan, profiteren van de voordelen van een gezond personeelsbestand. Hun werknemers zijn in staat langer, gelukkig, actief en gemotiveerd aan de slag te zijn. Omgekeerd redeneren dus: zorgen voor vitaal personeel levert je naast elke dag een fijne werkdag, ook nog eens betere bedrijfsresultaten op! De risicoverbeteraars van Eurorisk kunnen risico’s op een zeer begrijpelijke manier uitleggen en heldere adviezen geven. Goed inzicht leidt immers tot bewuste en dus betere verzekeringskeuzes!

Martin Klinker is directeur van Eurorisk en als beëdigd consultant actief in de zakelijke markt wat betreft bedrijfsmatige verzekeringen en risk management.

>
>
>
CuliRally
TOM's Rally
haringparty2024