Voor iedereen een nieuw pensioen

Voor iedereen een nieuw pensioen

Voor iedereen een nieuw pensioen!

Het is zover. De SP-protesten voor het gebouw van de Eerste Kamer hielpen niet: de nieuwe pensioenwet is een feit. Vanaf 1 juli dit jaar is er de Wet Toekomst Pensioenen. Na jaren praten, debatteren en erover (heen?) lezen in de krant of op nu.nl maar even een uitleg-in-eennotendop van ons van EURORISK. Alsjeblieft:

Wat blijft er hetzelfde?
Om te beginnen, blijft in het nieuwe stelsel de opbouw van pensioen via de werkgever gelijk. Ook blijft de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Daarnaast houden gepensioneerden recht op hun pensioenuitkering, die blijven betaald worden door de pensioenfondsen. Automatische deelname aan een pensioenregeling als je in dienst treedt bij een werkgever? Dat blijft ook zo!

Wat verandert er?
Het grootste verschil met het huidige stelsel is het feit dat we straks gaan sparen voor een persoonlijk potje-voor-later in plaats van de bekende collectieve grote hoop waarbij iedereen binnen een pensioenfonds hetzelfde kreeg. In het nieuwe stelsel bouw je individueel pensioen op bij je eigen pensioenuitvoerder. Een ander belangrijk verschil is dat we nu beleggingsrisico's delen. In het nieuwe stelsel krijgt iedereen meer keuzevrijheid en mogelijkheden om zelf te beslissen hoeveel risico hij of zij wil nemen bij het beleggen van het persoonlijke pensioenpotje. (Lees: advies gewenst!) Verder verandert mogelijk de manier waarop je pensioenpremie wordt opgebouwd, vooral voor zzp'ers.

Conclusie
Het nieuwe pensioenstelsel biedt meer keuzevrijheid en gaat uit van persoonlijk opgebouwd pensioen. We delen niet langer allemaal hetzelfde collectieve pensioenpotje maar bouwen individueel pensioen op bij onze eigen uitvoerder. Al met al biedt de Wet Toekomst Pensioenen een nieuw en modern pensioenstelsel dat past bij de veranderende arbeidsmarkt en maatschappij. Je kunt dus nog steeds rekenen op een goed pensioen, zij het met wat andere spelregels. Maar ja, je hebt dan natuurlijk wel een speluitleg nodig en daar zijn wij dan - goed - voor!

PS: Nog even ter geruststelling: er is een overgangsperiode.

Wil je meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel? Kijk dan op onsnieuwepensioen.nl of neem contact op met de pensioenverbeteraars van EURORISK. 

>
>
>
CuliRally