Baby's are booming!

Baby's are booming!

Crisis, probleem, uitdaging, dingetje…..wat voor naam je er ook aan geeft, er is wel iets aan de hand in pensioenland. Kranten staan er bol van en op Radio 1 wordt de ene na de andere politicus uitgenodigd en de ene na de andere deskundige aan de tand gevoeld.

Het probleem? (Te) weinig geld in het laatje voor de mensen die nu en in de nabije toekomst met pensioen gaan. Tenminste, als we de gemiddelde 70 procent van het loon willen handhaven voor op onze ‘oude’ dagen.

De oorzaak? Naast de lage rentes en de rekenregels die het lastig maken voor beleggers om zonder al te veel risico rendement te verkrijgen, wordt de oorzaak over het algemeen in de schoenen geschoven van de babyboomers. Of eigenlijk, de generatie daarvoor die na de oorlog en masse kinderen kreeg. Nu de babyboomers met pensioen zijn en gaan, souperen ze het pensioen op. Maar is het wel zo simpel? Volgens ABN AMRO-econoom Pieter Rietman niet; je hoeft er de statistieken maar op na te slaan en je weet dat de geboortegolf van toen al in 1950 voorbij was. Door sterfte en migratie zijn de cijfers al lang rechtgetrokken. Dat er vanaf begin jaren ’70 steeds minder kinderen zijn geboren en het aantal jongeren (lees mensen die werken en bijdragen aan de algemene pensioenpot) steeds minder wordt, heeft veel meer invloed.

De oplossing? Grootschalige migratie volgens Rietman; dan dragen er voldoende mensen pensioenpremie bij. Maar als beleggers manieren vinden om meer rendement te behalen met onze pensioenpremie of als de pensioenleeftijd harder stijgt dan de gemiddelde levensverwachting, lukt het ook.

Of: we doen gewoon wat de vaders en moeders van de babyboomers deden: zorgen voor een flink aantal gezonde, blozende baby’s en die zó opvoeden dat ze als ze kunnen werken, niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken.

Gaat heen en vermenigvuldigt u!

De pensioenverbeteraars van Eurorisk kunnen het pensioen voor jou en je eventuele medewerkers op een zéér begrijpelijke manier uitleggen en heldere adviezen geven. Goed inzicht leidt namelijk tot bewuste keuzes.

En dus tot betere keuzes!

Bernard Koning,
EURORISK Pensioen

>
>
>
Elferink & Kortier