“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”

Als je op straat willekeurige voorbijgangers vraagt wat de verschillen zijn tussen ondernemers en overheden dan zal je het waarschijnlijk niet zo snel kunnen opschrijven. Laten we corona even als voorbeeld nemen. Van bedrijven wordt verwacht, zo goed en kwaad als het kan de business te continueren, de medewerkers in dienst te houden en daar waar het niet meer kan het werk zo te organiseren dat het toch weer kan.

Deze corona-pandemie vraagt van ondernemers geen evolutie maar een revolutie. Bedrijven zijn letterlijk opnieuw uitgevonden. Zo zie ik interieurbouwers die in de aannemerij aan de slag gaan, evenementenverhuurbedrijven die desinfectiezuilen verhandelen en restaurateurs die de diners-to-go tot bijna Olympisch niveau weten te vermarkten. Dit roept bij mij altijd het diepste niveau van respect op, tot op het gaatje zoeken naar kansen en dit (veelal) ook succesvol weten uit te rollen. Hierbij schiet mij dan ook een uitdrukking in de gedachten van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Pippi bezit vele eigenschappen van een goede ondernemer: creatief, loopt niet de geijkte paden, positieve basishouding, ontdekkend en durft fouten te maken.

Helaas zie ik weinig van deze eigenschappen terug in de bestuurders van BV Nederland. De premier en zijn team van ministers en staatssecretarissen zijn inmiddels de praatpop geworden van het RIVM, de top van de GGD. Veelal wetenschappelijk opgeleide professionals samengeklonterd in het Outbreak Management Team, kortweg OMT. Als het niet bewezen is (of kan worden) dan bestaat het niet. OMT, het bekt wel lekker maar bestuurt Nederland inmiddels kijkend in de achteruitkijkspiegel.

Na een jaar aankijken proberen we heel voorzichtig het één en ander in Fieldlabs. Hier hadden we in de zomer van 2020 ook mee kunnen starten! Het RIVM voorspelde in april 2020 namelijk al dat corona jaren gaat duren alvorens groepsimmuniteit bereikt is. Tuurlijk is het van de zijlijn makkelijk reageren, maar ‘met mooi weer kan iedereen zeilen’. Uit eigen ervaringen kan ik aangeven dat ik ook het roer heb moeten omgooien en moet laveren en gaan de zaken gelukkig weer goed! Dit gun ik mijn collega-ondernemers ook!

Hier wringt voor mij ook de schoen; ondernemend Nederland moet per direct reageren. Besturend Nederland legt de vaccinaties voor twee weken stil, al bij een eerste rimpeling in het water. Mijns inziens mag de regering meer daadkracht tonen door koersvast te zijn. Het wordt tijd dat Pippi Langkous een plek krijgt in het OMT…….. 

Norman Smit is directeur van BMD Advies Oost.Al ruim 30 jaar ondersteunt BMD Advies Oost bedrijven in Oost Nederland op het gebied van: milieu, arbo, managementsystemen, (brand)veiligheid, MVO en juridische zaken. Eenvoud in complexiteit en ijzersterk in kwaliteit!

>
>
>
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
DiGi Signing
WTC
Boers & Lem