Duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen?

Dat het anders moet in de wereld is al jaren bekend, het mag allemaal wel iets duurzamer. Persoonlijk heb ik wat moeite met het woord ‘duurzaam’. Wat is nou duurzaam ondernemen, of duurzaam bouwen? Het is vooral een term die gebruikt wordt door professionals. Ik zou het liever iets dichter bij huis willen houden en het willen samenvatten als ‘voor lange tijd’. Uit een ‘langdurige relatie’ volgt voor mij ook meer dan een ‘duurzame relatie’. Zo herken ik dat ook bij de term duurzaam bouwen.

Er wordt nogal duurzaam gebouwd de laatste jaren. Termen als circulairbouwen, secundaire bouwmaterialen, BREEAM-certificering slingeren over tafel op het moment dat je erover begint. Duurzaam bouwen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht doorgemaakt. Mede ondersteund door subsidies en lagere rentetarieven die banken berekenen bij duurzaam gebouwde panden. Zo worden er panden gebouwd met gerecyclede dakpannen. Balken worden hergebruikt, puin wordt gerecycled en wordt er goed gekeken wat de levensduur van de gekozen materialen is. Echter wordt er enkel gekeken naar het gebouw en niet naar de gebruiker.

Na oplevering bouw moet het machinepark geïnstalleerd worden en dan blijkt dat de schoen gaat wringen. Er is te weinig ruimte voor het plaatsen van het geproduceerde product, de loopruimte rond de machine is te beperkt. Nooduitgangen zijn niet meer bereikbaar. Er is te weinig rekening gehouden met een voorspelbare groei. Zo zijn er vele voorbeelden te bedenken hoe er te weinig ‘voor lange tijd’ gebouwd wordt. Een architect heeft slechts een kort moment om de informatie te absorberen en dit om te zetten in een plan. De gebruiksfase van een gebouw is bijna altijd onderbelicht in het ontwerp. Gemiste kans!

Wij willen Duurzaam bouwen 2.0 introduceren. Zo zijn wij een samenwerking aangegaan met Hans Mestemaker van Dion Vastgoed Support. Samen willen wij naast de architect de dialoog aangaan met de opdrachtgever. Wat wil je als ondernemer, wat is de groeicurve van een onderneming. Wat produceer je en op welke manier doe je dat. Hoe ziet het logistieke proces eruit. Waar komen dampen vrij en hoe scheid je die van blootstelling aan mensen. Al deze zaken hebben bouwkundige consequenties en invloed op het ontwerp!

Bouwen doe je voor langere tijd, dus kijk integraal naar een bouwplan. Kijk verder dan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en de BREEAM-score. Daag Hans en mij uit om eens samen te sparren over het duurzaam gebruik van jouw bedrijfspand. Jullie de koffie, wij nemen de koeken mee!

Norman Smit is directeur van BMD Advies Oost. Al ruim 30 jaar ondersteunt BMD Advies Oost bedrijven in Oost Nederland op het gebied van: milieu, arbo, managementsystemen, (brand)veiligheid, MVO en juridische zaken. Eenvoud in complexiteit en ijzersterk in kwaliteit!

BMD Advies Oost | Hanzeweg 1H, Deventer | 0570-676695 | info@bmdadviesoost.nl | www.bmdadvies.nl

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
DiGi Signing
WTC
Jongbloed