Scheiden is lijden maar ook rouwen

Scheiden is lijden maar ook rouwen

Een scheiding heeft economische gevolgen, zelden wordt iemand er beter van. Toch zijn de emotionele gevolgen minstens net zo groot. Er moet van alles geregeld worden, dus je stapt in de overlevingsstand. De overlevingsstand zorgt ervoor dat je afstand kunt houden van het verdriet en de pijn van het verlies. Het maakt dat je misschien wil vechten of  juist wegkruipen. Het houdt het verwijt in stand en geeft je niet de mogelijkheid om te reflecteren. Als de scheiding achter de rug is krijg je eindelijk tijd om te verwerken. Dan roept de omgeving al snel: ‘laat het toch achter je, kijk vooruit, en ook, blijf er toch niet in hangen’. In afscheid nemen en rouwen om iets wat je dierbaar was, je relatie, het gezin, sta je vaak alleen. We mogen in deze snelle tijd geen verdriet hebben, vergeten en doorgaan, lijkt het motto.

Om te rouwen moet je je kunnen herinneren hoe het was. Welke grote dromen en verwachtingen jullie hadden, hoe het was om verliefd te zijn. Welke eigenschappen je toch zo aantrekkelijk vond in die ander. Je realiseren waar de relatie ging schuiven, wat er veranderde, welke verwachtingen niet werden vervuld. Hoe heb je dat met elkaar besproken? Wat ben je nu kwijtgeraakt en welke rol heb je daar zelf in gespeeld. Als je samen dat onderzoek durft aan te gaan, vind je mogelijk begrip bij jezelf en de ander voor wat er gebeurd is. Dan kun je verwijten achter je laten en voorzichtig bouwen aan vertrouwen. Alleen dan kun je als partners verder in ouderschap of als persoon nieuwe relaties aangaan.

Als kinderen in de knel komen, komt dat omdat de verwijten blijven bestaan. Het is immers de schuld van de ander dat de relatie fout gelopen is. Ouders geven vaak als wens mee in het ouderschapsplan dat de kinderen zo min mogelijk last of schade mogen ondervinden van de scheiding. Hoe realistisch is dat wanneer je de ander achter het behang kunt plakken, je vindt dat die ander de schuldige is van het mislukken van de relatie? Gun je kinderen gelukkige ouders en gun jezelf en je ex-partner een leven zonder oud zeer en verwijten.

Elma Schouten,

Mediator/coach bij Closure.nu

>
>
>
haringparty2024
TOM's Rally
CuliRally