Covid-19 vs Beurskoersen

Covid-19 vs Beurskoersen

Handelsbanken is in de markt veelal bekend als financier van verhuurd vastgoed en verstrekker van woonhuishypotheken. Sinds enkele jaren zijn wij in Nederland ook actief op het gebied van vermogensbeheer. Dit doen wij via onze 100% dochteronderneming Optimix Vermogensbeheer. Met een team van 40 specialisten verdeeld over drie Optimix-kantoren en 29 kantoren van Handelsbanken beheren wij inmiddels ruim twee miljard euro voor vele honderden vermogende families, DGA’s, stichtingen en instellingen. Met een negatief rendement op de spaarrekening en op voorheen veilige staatsobligaties, denken steeds meer mensen na over beleggen in aandelen. De vraag die dan meteen opdoemt is: wat is het goede instapmoment? Optimix biedt een goed gespreide portefeuille aan en daarnaast is ook het goed spreiden bij de aankoop van effecten onderdeel van onze dienstverlening. Het perfecte instapmoment is immers alleen achteraf te bepalen.

Hoe staat de beurs er nu voor? Aandelen hebben het na de coronacrash vorig jaar maart (verrassend) goed gedaan. Ook in de eerste maanden van 2021 was de stemming op de beurs opperbest. Het snelle herstel in 2020 is te danken aan het ruime fiscale en monetaire beleid. Centrale banken handhaven hun soepele monetaire beleid voorlopig, waardoor er veel geld naar de financiële markten blijft stromen. Dit is positief voor risicodragende beleggingen, zoals aandelen.

In 2021 zijn het aandelen uit de opkomende Aziatische markten die de Optimix portefeuillekar trekken. Chinese aandelen stegen met ruim 5%. In Azië, waar men het coronavirus onder de duim houdt, groeien veel economieën weer als vanouds. Macro-

economische indicatoren duiden erop dat die groei de komende maanden aanhoudt. China is qua economisch herstel het voorland voor de rest van de wereld. In de Verenigde Staten wordt corona nu een stuk serieuzer bestreden dan onder de vorige regering. De vaccinatiecampagnes verlopen daar redelijk voorspoedig. Niet voor niets stelde het Internationaal Monetair Fonds onlangs de economische groeiraming voor de Verenigde Staten opwaarts bij. Wij voorzien voor de wereldeconomie als geheel een aantrek-kende groei in de tweede helft van het jaar. Zodra Europa de felbegeerde vaccins weet te bemachtigen en toe te dienen, kan de wereldeconomie op toeren komen.

Lopen de aandelenmarkten dan niet te ver vooruit op de muziek? De koersen zijn inderdaad opgelopen, maar zullen bij het door ons verwachte winstherstel niet zo extreem blijken. Bij het beoordelen van het waarderingsniveau van aandelen, dient immers ook de lage kapitaalmarktrente in ogenschouw genomen te worden. Door het verwachte (winst)rendement op aandelen te verminderen met de rente op een tienjarige staatsobligatie ontstaat een maatstaf voor de ‘risicopremie’ op aandelen. Die risicopremie is nog steeds aantrekkelijk, ook in historisch perspectief. Belangrijk om te weten is dat Optimix een actief vermogensbeheerbeleid voert. Hiermee spelen wij actief in op veranderende marktomstandigheden. Zo kochten wij te midden van het tumult vorig jaar aandelen bij en zo zullen wij niet schromen om bij verder oplopende beurskoersen winst te nemen. Deze werkwijze leverde in 2020 prima beleggingsresultaten op. Ook het begin van 2021 is bemoedigend.

Martijn Peters is kantoordirecteur van de Twentse vestiging van Handelsbanken.

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Jongbloed
Eurorisk
EY