Valkuilen in Security

Valkuilen in Security

Security maatregelen zijn geen luxe, maar noodzaak. Omdat we dat natuurlijk allemaal wel weten houd ik hier geen pleidooi voor die maatregelen, maar besteed ik aandacht voor de valkuilen in deze sector, want die zijn er helaas ook.

Bijna de helft van het MKB beschikt niet over een beveiligingsbeleid in wat voor vorm dan ook. Deels heeft dat te maken met de vooroordelen over de beveiligingsbranche. Dat is enigszins begrijpelijk, want er is - met name in Twente - een enorme wildgroei aan beveiligingsbedrijven. Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om daar een vergunning voor te krijgen. Twintig jaar geleden waren er minder dan twaalfhonderd beveiligingsbedrijven in Nederland, nu zijn dat er ruim vijfduizend. Dat is overigens niet persé een waardeoordeel over elke nieuwkomer in de branche. 

Wij voeren hierover regelmatig gesprekken met Justitie en ook hun is deze wildgroei een ware doorn in het oog. Omdat ze elkaar nodig hebben en onderling soms informatie uitwisselen, is ook politie gebaat bij professionele en solide beveiligingsbedrijven. Deze vallen onder toezicht van de afdeling Korpscheftaken, die de lastige taak heeft om het kaf van het koren te scheiden. Voor de controle en handhaving daarvan is voldoende menskracht nodig en daar heeft het lang aan ontbroken. Onlangs kreeg ik het positieve bericht dat er uitbreiding komt bij de afdeling Korpscheftaken.

Ik juich dat enorm toe, want er zijn in deze branche helaas ook partijen actief die ‘diensten’ aanbieden, waarvan bekend is dat er schijnveiligheid geleverd wordt, geen correcte afdrachten plaatsvinden en CAO’s niet worden nageleefd. Afnemers van deze ‘diensten’ lopen daar behalve veiligheids- ook  financiële risico’s mee. Heeft het aanbiedende bedrijf namelijk geen correcte afdrachten gedaan, dan kan de Belastingdienst dit achteraf ook bij de afnemers vorderen. Daar zijn legio voorbeelden van.

Ik adviseer altijd goed te controleren of de aangeboden beveiligers ook daadwerkelijk over de juiste beveiligingspapieren beschikken. Bekend verschijnsel is de inzet van evenementenbeveiligers of stagiaires voor reguliere beveiligingswerkzaamheden. Dat is wettelijk absoluut verboden. Evenementenbeveiligers zijn namelijk niet gecertificeerd voor het uitvoeren van reguliere beveiligingswerkzaamheden. De klant kent deze regelgeving vaak niet.

Laat je daarom niet meteen verleiden door een aantrekkelijk tarief, maar doe goede research en kijk naar de staat van dienst van een beveiligingsbedrijf. Veiligheid is een uiterst serieuze vertrouwenszaak en de aanbieder daarvan dient loepzuiver zijn. Je moet er namelijk niet aan denken dat het niet goed geregeld blijkt als het echt mis gaat.

Ed Bosscher,

Directeur Securion

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally