SKO en rolstoelsporters werken aan vitale werkplek

SKO en rolstoelsporters werken aan vitale werkplek

Sporten en ondernemen vormen een boeiende combinatie. Boeiend vanwege de sport zelf, maar ook omdat ondernemers vanuit hun visie zich graag identificeren met een sport. Dit keer betreft dat rolstoelbasketbal. Niet een voor de hand liggende keuze, maar voor Robbert Nijhuis, commercieel directeur van inrichter SKO, biedt juist die sport tal van aanknopingspunten.  

Het is een doordeweekse dag in Haaksbergen. Bijna etenstijd maar in sporthal De Els staat het bol van dynamiek, sensatie en fysieke inspanning. Het Nederlands damesrolstoelbasketbal-team speelt een wedstrijd tegen Canada. Het is voor beide teams ter voorbereiding op het komende WK dat in Dubai wordt gehouden en de EK in augustus volgend jaar in Rotterdam. Goed nieuws: de Canadezen hebben het zwaar tegen het Nederlandse geweld dat met 73 tegen 53 punten over het Canadese team rolt. Logisch: het Nederlandse team is regerend Paralympisch kampioen. Op de shirts van de speelsters staat SKO, de Oldenzaalse specialist die naast Projectinrichting ook actief is in Zorg & Onderwijs, Printing & Audiovisuele Middelen en Kantoorartikelen. Daarnaast maakt Wellinga kantoorpartners deel uit van de organisatie.

Belangrijke elementen

Over de link met rolstoelbasketbal vertelt Robbert Nijhuis: “We hanteren de kreet ‘Get fitter by SKO’. Dat betekent dat wij ons inzetten voor een gezonde werkomgeving. Dat geldt ook voor het zitten en wie kan daar meer over vertellen dan deze sporters. Hun ervaring is belangrijk want zij zijn vaak gezonder dan iemand die de hele dag op een kantoor zit. Gezond zitten, gezond eten, vitaliteit, dat zijn belangrijke elementen.” Uit de eerste contacten ontstond het plan voor Sitness, een project dat samen met de Basketball Experience NL uiteenlopende acties, clinics en events organiseert met onder andere als doel om mensen bewuster te maken over goed zitten, goede voeding en beweging. Nijhuis: “Sitness is een gezamenlijk platform, waarbij ook Vepa, producent van kantoormeubilair, ArboNed en Flokk, dat zitoplossingen, tafels en accessoires voor werkplekken levert, betrokken zijn.” Partners, die focus hebben op vitaliteit en duurzaamheid, zegt de SKO-directeur: “Wij zijn binnen Sitness met elkaar verbonden rondom het thema ergonomie en gezond werken. En de sporters zijn voor ons de ambassadeurs.”

Enthousiasme

Op de vloer van sporthal De Els breekt intussen de derde periode van tien minuten aan. Het is een spektakel met muziek, spelletjes voor in de rustperiodes, zoals een wedstrijdje rolstoelbasketballen, getoeter en veel enthousiasme vanuit het publiek. Wie voor de eerste keer een rolstoelbasketbalwedstrijd ziet, raakt vanzelf onder de indruk van de sfeer. Dat weet ook Toine Klerks, medeoprichter van de Basketball Experience NL, kortweg BEN: “Met BEN willen we mensen in contact brengen met deze sport en ze het ook laten ervaren. Bedrijven en organisaties nodigen bijvoorbeeld onze speelsters uit om een clinic te geven of een presentatie. En dat sluit aan op de doelstellingen van Sitness.” De wedstrijd tegen Canada is één van die activiteiten: de teams spelen drie wedstrijden in Nederland, waarvan Oranje er overigens twee won. Klerks: “Maar er is altijd enthousiasme. Het is ook toegankelijk, je kunt hier gewoon in gesprek gaan met een speelster. En ja, als het gevraagd wordt laden we een vrachtwagen vol met sportrolstoelen voor een clinic bij een bedrijf.” Robbert Nijhuis zegt ook verrast te zijn geweest bij de eerste wedstrijd die hij zag: “Het is confronterend. Zo is elk team samengesteld op basis van de handicap en rompbeweging en stabiliteit. En in de wedstrijd gaat het er echt hard aan toe: ze sparen elkaar niet.”

Maatschappelijke functie

SKO heeft zich tot de Paralympische Spelen in 2024 in Parijs als sponsor aan rolstoelbasketbal verbonden. Nijhuis realiseert zich dat er andere sporten zijn met een hogere mediawaarde, maar daar heeft hij geen boodschap aan: “SKO doet dit niet met een commerciële pet op. We zijn sponsor om de sponsorwaarde zelf. Het is een maatschappelijke functie en de social return is voor ons een grotere meerwaarde dan commercie. Veel belangrijker is dat we dicht bij de coach, de speelsters, het team staan en samen sporten, vitaliteit en gezondheid kunnen promoten. Vergeet niet dat de impact van onze inspanningen groot is dankzij Sitness.” Een licht cynisch gevoel voor humor kan de speelster van het Nederlandse team tot slot niet worden ontzegd. Waar SKO ‘Get fitter by SKO’ hanteert, hebben de dames als slogan ‘Wij staan voor beter zitten’. Effectiever kunnen Robbert Nijhuis en zijn team het niet verwoorden.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024