Mentor gezocht: DiabeMe
“Omgaan met diabetes”
Diabetes type 1 is een ernstige aandoening. Al op jonge leeftijd worden kinderen geconfronteerd met het gegeven dat zij de rest van hun leven gekluisterd zijn aan de behandeling. Een complexe ziekte, zegt Lieke Lentfert: “Het is een ziekte die overal op ingrijpt: wat je eet, drinkt, of je speelt of sport. Een ontregelde diabetes beïnvloedt namelijk de fysieke en cognitieve functies. Je moet dus continu je koolhydraten tellen, alles afwegen en op tijd insuline spuiten.”
Is dat bij ouderen al lastig, voor kinderen die vroeg worden gediagnosticeerd is dat heel erg moeilijk: “Gym of een ijsje eten, altijd moet de patiënt controleren of de bloedsuikerwaarden in orde zijn. Maar kinderen willen daar niet mee bezig zijn, die willen spelen en ook dat ijsje kunnen eten. Dat is lastig te communiceren met kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf. Je kunt ze geen pak papier meegeven.”
Lieke, Mikki en Fleur bedachten daarom een concept op basis van een app. Centraal staat een poppetje dat illustreert wat de gevolgen zijn van een ijsje, een snack of een fietstocht. “Want als je sport verbruik je dus meer en daar moet je je dan tijdig op voorbereiden. Wat we willen met de app is om het begrijpelijk te maken voor de kinderen en ze bewuster te maken. Het kan de behandeling niet vervangen maar als communicatiemiddel zorgt de app dat de kinderen snappen wat er gaande is.” Er ging een onderzoek aan vooraf onder diverse doelgroepen, variërend van docenten, ouders en patiënten. Dat was dermate veelbelovend dat de drie studentes besloten hun idee verder te ontwikkelen. Er komt nu een uitgebreid marktonderzoek en een studie naar de technische haalbaarheid. Dat de app relevant kan worden staat voor Lieke en haar collega’s vast: “Er zijn nu meer dan 12.000 kinderen met diabetes en dat groeit ieder jaar met 3,4 procent.”
Het idee voor de app, die valt in het genre serious games, is meer dan goed ontvangen. Sterker nog: er is inmiddels een bedrag van 25.000 euro toegezegd om het concept uit te werken. DiabeMe, zoals de kersverse startup van de drie Saxion-studentes inmiddels is genoemd, kan daarmee de eerste stappen zetten om tot een werkende app te komen. Die niet alleen handig is voor de kinderen zelf, zegt Lieke: “Ouders, opa’s en oma’s, leraren, de voetbaltrainer; voor iedereen is het waardevol.”
Echter, voordat die werkende app er is, kunnen Lieke, Mikki en Fleur ondersteuning gebruiken. Lieke: “Enerzijds uit de zorgpraktijk zelf. We hopen dat zij mee willen denken met de ontwikkeling. Maar daarnaast is het heel belangrijk dat we in contact komen met iemand die ons kan adviseren op het gebied van serious games. Een applicatie-bouwer die vanuit de ict-hoek kan helpen en ons als deskundige informeert over wat mogelijk is, waar we op moeten letten, et cetera.”
Profiel
Lieke Lentfert, Mikki Jonge Poerink en Fleur Braakman zijn eerstejaarsstudenten Verpleegkunde aan de Hogeschool Saxion. Door de studie inmiddels vriendinnen geworden én barstensvol ambitie om in de zorg te gaan werken. “Onze motivatie is dezelfde: we willen alle drie zorg verlenen, er zijn voor mensen en er toe doen”, zegt Lieke Lentfert die eerder pedagogische wetenschap studeerde in Utrecht. Verpleegkunde trok echter meer. De corona-crisis, waarbij de druk op de verpleging enorm was, heeft hun kijk op zorg niet veranderd: “Juist niet. Ik kreeg zelfs de kriebels: we wilden helpen, iets kunnen doen. Dat geldt voor ons allemaal. Trouwens, we werken nu alle drie al in de ouderenzorg.” Geriatrie is overigens niet de gewenste eindbestemming over drie jaar, als de studie afgerond is. Een kinderafdeling of neonatologie liggen meer voor de hand. “Maar we volgen een brede opleiding. Het kan dus alle kanten nog op.”
Tijdens de opleiding worden verschillende casussen behandeld. Daarbij
kwam ook diabetes aan de orde, waarbij de opdracht was een technische oplossing
te vinden binnen de kaders van de behandeling van diabetes bij kinderen.
Lieke: “Het zusje van Fleur heeft diabetes type 1. We zijn gaan zoeken
of er voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar een app of
een spelletje is. Dat bleek niet het geval. Dat was het begin om zelf een
app te gaan ontwikkelen.”
Ben jij een app-bouwer of ontwerper, heb jij verstand van de wereld
van serious games en zie jij het zitten om Lieke, Mikki en Fleur bij te
praten over de do’s en don’ts van apps, de mogelijkheden en techniek? En
wil je zo een bijdrage leveren om kinderen met diabetes leren om te gaan
met hun ziekte? Bel dan met Lieke Lentfert via 06-10 43 73 00 of stuur
haar een mail: 486754@student.saxion.nl.
Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk