Mentor Gezocht Cherit

Mentor Gezocht Cherit

Interactief bezig met Magische Muur

Stefan Völkers houdt van aanpakken; het zit in de familie want zijn vader is IT-ondernemer. Ook junior heeft inmiddels zijn eigen bedrijf, zij het in een andere hoek van het digitale domein: Cherit. Vanuit zijn interesse om games te ontwikkelen en zijn ondernemersdrang kwam de startup anderhalf jaar geleden tot leven.

Het bedrijf, waarin hij samenwerkt met andere studenten uit de CMGT-hoek van Saxion, heeft de Magische Muur gebouwd. Met behulp van 3D-camera’s, een beamer en zelf ontwikkelde algoritmes kunnen kinderen met ballen tegen een muur gooien. Ze worden uitgedaagd om een bepaald voorwerp te raken. Inmiddels zijn er zes verschillende spelletjes en de volgende twee zijn in ontwikkeling. Stefan: “Ik was in mijn vrije tijd al veel bezig met nieuwe technieken en kwam zo in aanraking met 3D-camera’s. Ik heb wat prototypes gemaakt zoals een interactieve voetbaltafel. Maar ik had ook, na heel veel werk, een algoritme bedacht waarmee je precies kon detecteren waar en wanneer een bal tegen een muur komt. Dat kon met zo’n 3D camera. Vervolgens bedacht ik dat je daar een heel groot scherm mee kunt maken, een soort touchscreen, maar dan op een gewone muur geprojecteerd.”

Combinatie van sporten, bewegen en gezondheid

Ballorig, de overdekte speeltuin in Enschede, had interesse in het concept. Daarvoor werd de eerste Magische Muur ontworpen. “Het was best een grootschalig project en heb daar medestudenten bij betrokken, met name voor de visuele kant en 3D-ontwerpen.” Vorig jaar, na de eerste corona-golf, werd de Magische Muur geplaatst in het speelparadijs. Een succes, zegt Stefan: “Er is inmiddels 12.000 keer mee gespeeld. Kinderen vinden het geweldig. Ouders geven positieve reacties.” Inmiddels is er geen sprake meer van een testversie van de Magische Muur. Het heeft zich bewezen, vertelt hij: “We hebben er aan kunnen finetunen, de techniek verbeteren en nieuwe spelletjes erbij ontworpen. Ja, dat kwam door corona. Die tijd was nuttig maar we willen nu weer verder. Kijk, er zit een enorme potentie in interactieve games. De kinderen zijn in beweging, gooien met de ballen naar de objecten op de muur. Het kan worden toegepast in het onderwijs, in de recreatiemarkt, in de revalidatie. Het is de combinatie van sporten, bewegen en gezondheid die de Magische Muur bijzonder maakt.”

Maar de vraag is hoe je die markten kunt bereiken, besluit Völkers: “Daarom wil ik in contact komen met mensen die verstand hebben van die sectoren en mee willen denken in de verdere toepassingen van de Magische Muur. Daarmee zou ik graag willen sparren.”   

Profiel

Op de basisschool was Stefan Völkers al de whizzkid van de klas. Een laptop uit elkaar te halen, daarna de eerste stappen op het programmeer-pad en uiteindelijk de ontdekking van allerlei toepassingen die leidden tot zijn grote interesse: games. De 21-jarige Nijverdaller kwam er op zijn elfde mee in aanraking. “Ik speelde toen Minecraft. Ik vond het interessant en wilde weten hoe je die games bouwt. Op mijn vijftiende ben ik zelf games gaan ontwikkelen”, vertelt hij: “Toen er een open dag was op Saxion werd daar net de nieuwe opleiding Creative Media and Game Technologies gepresenteerd. In die opleiding komt alles bij elkaar waarin ik altijd mee bezig ben geweest: creativiteit, games bouwen, nieuwe technieken. Het was voor mij de perfecte match.”

De derdejaarsstudent legt zich in de opleiding toe op het ontwikkelen van games. Echter, met dien verstande dat hij met name geïnteresseerd is in educatieve games: “Games hebben een slecht imago. Jongeren kunnen er verslaafd aan raken, het zijn agressieve spelletjes. Maar er is veel meer mogelijk. Mensen realiseren zich niet dat er ook educatieve games zijn. Spelletjes, die interactief zijn en daarin zit naar mijn mening nog veel meer potentie.” Zijn visie en creativiteit zet Stefan Völkers met zijn eigen bedrijf Cherit in om die interactieve games voor de jeugd beschikbaar te maken.

Sparringspartner gezocht!

Bent u de sparringpartner uit onderwijs, de recreatiesector of sport of gezondheid die met Stefan wil meedenken over nieuwe concepten en toepassingen is deze gebieden. Neem dan contact met hem op. Stuur een mail naar stefan.volkers@cherit.nl of bel via 06 5769 4185. Wie weer laat u samen het balletje verder rollen…

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
DiGi Signing
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem
WTC