Waardevolle bijdrage voor Brand your Merch

Waardevolle bijdrage voor Brand your Merch

Mentor gezocht ‘revisited’

Bas Dijkhuis en Karel Kloeze van Brand your Merch gaven vorig jaar de aftrap voor de rubriek mentor gezocht in samenwerking met Hogeschool Saxion. Er is intussen veel veranderd bij hun nog jonge bedrijf. Daaronder de herlancering van het merk don’t waste culture dat nu internationaal furore maakt. “We moeten opschalen om aan de vraag te kunnen voldoen.”

Waar Bas Dijkhuis het creatieve brein is achter de modeontwerpen van Brand your Merch en don’t waste culture is Karel Kloeze verantwoordelijk voor nagenoeg alle andere managementzaken zoals marketing en finance. Bovendien is er een e-commerce-specialist binnengehaald. Een goede constructie, zegt hij: “We hebben nu een sterk team. En, je moet Bas niet beperken in zijn creativiteit. Hij heeft op deze manier als fashion designer volledige vrijheid om te ontwerpen.”

Compleet eigen fashion brand

Brand your Merch ontwerpt unieke modelijnen voor met name de entertainmentindustrie. Voor bekende DJ’s ontwikkelt en produceert Brand your Merch kleding waarmee de fans zich kunnen identificeren. Merchandising is niets nieuws: iedere zichzelf respecterende band heeft wel t-shirts in de aanbieding en in de wereld van de DJ’s is dat ook het geval. Brand your Merch zorgt dat artiesten een compleet eigen fashion brand hebben voor hun fans. Een activiteit die is voortgekomen uit de vroegere ambities van Bas, vertelt Kloeze: “Hij ontwierp op zijn zeventiende al caps en t-shirts. Brand your Merch is ontstaan, nadat Bas met Don Diablo had samengewerkt voor zijn fashion brand Hexagon.” Daarvoor al had Bas Dijkhuis het merk don’t waste culture opgezet, waaruit ook de samenwerking Don Diablo voortkwam. Het merk, dat nog altijd een trouwe fanbase heeft, beleefde begin dit jaar een herlancering. Karel: “De visie achter don’t waste culture is om oude culturen vertalen in hedendaagse culturen. Onder andere van de Maori’s.”

Wedergeboorte

De herlancering ging gepaard met een nieuwe collectie: Renaissance oftewel wedergeboorte.

Het is street wear, ontworpen voor een doelgroep van tussen de twintig tot 35 jaar. “We hebben een sprong in het diepe gewaagd maar de collectie was na twee weken volledig uitverkocht. We doen alleen online, dus niet via de retail. Dat betekent ook dat we internationaal zijn en de bestellingen komen overal vandaan: uit het Verre Oosten tot Zuid-Amerika. De volgende grote sprong is dat we flink willen investeren omdat we nu moeten opschalen: we hebben domweg te weinig aanbod om aan de vraag te voldoen.” En die vraag blijft groeien omdat in de street wear-cultuur niet, zoals bij de gangbare modemarken, wordt gedacht in zomer- en wintercollecties, zegt Karel: “Onze collectie verandert voortdurend. Daar is Bas constant mee bezig.”

Ambities

De heren kunnen zich vooralsnog volledig concentreren op hun nieuwe merk. “Door de corona-crisis is de vraag naar onze producten van Brand your Merch gedaald. DJ’s konden niet meer optreden.”

Ondanks dat blijven de ambities groot. De groei van don’t waste culture maakte een nieuwe bedrijfslocatie noodzakelijk en extra handen voor de website-en shop, voor klantenservice en fulfilment. “We willen op termijn meerdere merken in de markt zetten”, aldus Kloeze: “Allemaal met een hoge kwaliteit, duurzaam en ecologisch verantwoord en voor doelgroepen die zich willen onderscheiden.”

De mentor
Bas en Karel zochten een mentor die hen kon ondersteunen in onder andere de creatieve industrie en een deskundige met ervaring in de internationale handel. “We hadden contact met iemand die ons wilde helpen op dat gebied, maar daar zijn we niet verder mee gekomen. Wel hebben wel veel geleerd van een ondernemer uit de textielbranche. Hij heeft ons kunnen vertellen over contracten en afspraken met fabrikanten, hoe je de producten moet verschepen. En ook over de grondstoffen zelf, zoals katoen. Je moet bij de producent duidelijk vastleggen wat de kwaliteit is en welke marges er zijn voor krimp. Dat contact is voor ons heel waardevol geweest.”

“Bovendien”, besluit Karel Kloeze, “heeft het artikel veel leuke reacties opgeleverd. Het was voor ons de start van een zoektocht, waar we veel antwoorden op hebben gekregen.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally