Connectens maakt het verschil

Connectens maakt het verschil

In veel gevallen dwingt verandering tot innovatie. Dat geldt zeker voor de energietransitie waar nieuwe technologie noodzakelijk is om aan eisen, wensen en normen te kunnen voldoen en met minder mensen deze klus te kunnen klaren. Een Twents consortium draagt daar voor een belangrijk deel aan bij, hoewel dat vooral buiten beeld plaatsvindt. Echter, voor netbeheerders en installateurs, zijn de stekkersystemen en kasten van Connectens een meer dan waardevolle oplossing. Met de juiste certificeringen en toelatingen, onlangs verkregen, ligt een grote markt open.

Om het systeem simpel te noemen zou een belediging zijn, toch biedt het door Connectens in samenwerking met de netbeheerders ontworpen stekker-en kasten systeem in alle eenvoud een groot aantal voordelen. Een systeem dat, nu de energietransitie om snelheid en kwaliteit vraagt, op het juiste moment op de markt komt. Twee bedrijven staan aan de basis: Odink & Koenderink in Haaksbergen en C&S Benelux in Enschede. Odink & Koenderink heeft een meer dan honderdjarige historie als producent van systemen voor onder andere netbeheer, infra en spoor en openbare verlichting. Begonnen met de fabricage van schakelkasten biedt het bedrijf uit Haaksbergen inmiddels een breed pakket complete, gecertificeerde oplossingen in laagspanning. C&S in Enschede werd in 2014 opgericht en levert elektrotechnische componenten aan netbeheerders, de elektrotechnische groothandel, paneelbouwers en OEM’ers en installatiebedrijven. Beide bedrijven vonden elkaar in 2020 in een aanbesteding van de Nederlandse netbeheerders voor het ontwerpen van een veilig, simpel en snel te monteren stekkerssysteem van hoge kwaliteit. Voor het ontwerp werd een gezamenlijk bedrijf opgericht, Connectens. Henk Telman is directeur van C&S. Hij noemt de samenwerking binnen Connectens ‘the best of both worlds’: “C&S is een club die is ontstaan uit oud-Holec-mannen, nu Eaton. Mensen met een grote ervaring in de elektrotechnische wereld. Electrotechnisch bedrijf Odink & Koenderink is ervaren met de eisen en wensen van de netbeheerders en kan ontwikkelen en engineeren, assembleren en certificeren. Veel expertise die gebundeld is in het consortium dat uiteindelijk de aanbesteding voor het systeem heeft gewonnen.” Directeur Ryan Ordelmans van O&K en Connectens onderschrijft het unieke van de samenwerking: “Twee partijen die elk de markt kennen en samenwerken om een innovatief stekkersysteem te ontwerpen. Dat heeft tot het huidige succes geleid.”

Kostbare minuten

Het systeem bestaat uit verschillende voorgemonteerde componenten, die in de nieuwe fabriek van O&K op het bedrijventerrein Stepelo worden geproduceerd en geassembleerd. De lijn omvat drie producten: OVL, een compacte aansluiting voor openbare verlichting, waaronder lichtmasten en lantaarnpalen, OBO voor onbemande objecten, zoals publieke wachtruimtes of abri’s en PLO, een compacte aansluitkast voor laadpalen. “Het bijzondere is dat het hier gaat om een stekkersysteem in plaats van een fysieke aansluiting”, verduidelijkt Ordelmans. “Daardoor is het heel simpel aan te sluiten: een kwestie van de stekker inpluggen en met een kap afsluiten, alles wat er nodig is, is voorgemonteerd. Waar nu een installateur een half uur nodig heeft om een fysieke aansluiting te maken, is dat met ons systeem teruggebracht tot zeven minuten.” Kostbare minuten, want enerzijds is er een tekort aan installateurs, anderzijds neemt de vraag naar laadpalen in het kader van de energietransitie enorm toe, aldus Ordelmans: De productie voor de laadpalen oplossing is dit jaar al 25.000 stuks. Het aantal elektrische auto’s gaat toenemen en dan is het voordeel van ons stekkersysteem duidelijk.” Daarmee zijn de producten van het Twentse consortium voor netbeheerders een zegen. Het is immers nu al een uitdaging om de groei van de infrastructuur in het segment van de laagspanning bij te houden; bedrijven die voor nieuwbouw moeten wachten en soms smeken om aansluitingen op het netwerk of waar parkeerplaatsen moeten worden voorzien van laadpalen. Het afmonteren is door de simpelheid van het stekkersysteem niet alleen tijdbesparend maar ook veilig. Henk Telman: “Er zit veel kennis in het product, ook waar het veiligheid betreft. Natuurlijk voldoet het aan strenge regels op het gebied van onder meer waterdichtheid en slagvastheid, maar er kunnen door het ontwerp ook geen aansluitfouten worden gemaakt. En ook is het niet mogelijk dat een monteur bloot wordt gesteld aan een hoog aantal Amperes. Er zit veel denkwerk in.”  Voor Telman, zelf een oudgediende van Holec heeft Connectens nog een andere impact: “Twente was textiel maar ook elektrotechniek met bedrijven als Holec en Heemaf. Hoe mooi zou het zijn als we iets van die industrie terughalen en laten zien dat we in Twente nog steeds innoveren in elektrotechniek. Wat we hier nu produceren is hightech. Ga maar na: door de stekker kan continu tachtig Ampere gaan als een auto staat op te laden. Qua engineering is dat ongekend.”

Impact

Momenteel worden in Haaksbergen naast de activiteiten van O&K, door Connectens ruim 500 stekkers per week en 350 modules per dag geproduceerd. Dat zal zeker gaan groeien en bovendien nieuwe kansen bieden voor alle drie betrokken bedrijven, zegt Ordelmans: “Hierbij creeert onze nieuwe eigenaar, investeringsmaatschappij OxGreenfield, voor ons ruimte en zuurstof om onze ambities waar te maken en in de energietransitie een duurzame impact te maken.” Groei is de komende vier jaar een zekerheid: het Connectens-systeem is voor de Nederlandse netbeheerders nu de standaard voor buitenaansluitingen op laagspanning. In dat opzicht is Connectens dus keyplayer in een snelgroeiende markt. Telman: “Daarna kan dat nog met vier jaar worden verlengd. Maar straks is er een ook vrije markt; we moeten dus wel het vizier op de buitenwereld houden. Bijvoorbeeld door meer op de trom te slaan en onze bekendheid verder te vergroten.” Die buitenwereld is niet alleen ons land. De eerste verkenningen in Duitsland en Scandinavie zijn een feit en de beide directeuren zien er kansen. “Snelheid is dan belangrijk, maar ook flexibiliteit en duurzaamheid. Onze producten zijn volledig circulair en qua duurzaamheid streven we naar een lage footprint. Onder andere door zoveel mogelijk toeleveranciers in deze regio aan te trekken”, zegt Ordelmans. Inmiddels heeft Connectens het assortiment uitgebreid met een stekkersysteem voor woningen. Met dezelfde voordelen, simpelheid en snelheid. We zijn daar zeker blij mee, besluit Henk Telman: “Ook de monteur. Het is geen pretje om een half uur op je knieen in de regen en modder een schakelkast te monteren voor een laadpaal of bij een bushokje. Nu is dat in zeven minuten gebeurt dankzij deze gezamenlijke innovatie.”

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally